Mikor tilos befektetned?

Mikor tilos befektetned?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-28 Frissítve: 2020-04-06
 

„Eladtam a lakásom, fél év múlva veszek egy másikat. Hová fektessem a pénzem?” „Egy kis pénzhez jutottam, megforgatnám, mielőtt visszafizetném a hitelem.” – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket nem kis számban kapunk befektetési témakörben. Pedig ezekben az élethelyzetekben tilos kockáztatni a pénzünket. Mit lehet akkor vele csinálni? Mikor lehet egyáltalán befektetni?

Sokan gondolkoznak úgy, hogyha pénz áll a házhoz, akkor abból ki kell hozni a maximumot. Ezzel egyet is értünk, de csak meghatározott keretek között. Először nézzük melyek, azok a feltételek, amik ha fennállnak, akkor nem javasolható az összeg kockára tétele.

Lakás adás-vétel

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy eladtuk a lakást, amiben élünk, és fél év után vásárolni szeretnénk egy másikat (vagy rendelkezünk egy komolyabb összeggel, amit hamarosan lakásvásárlásra fordítunk). Hová tegyük a pénzünk? Ilyenkor összesen 3 jó megoldás létezik:

A bankbetét a működési elve miatt kerül csak fix időpont esetén számításba. Ugyanis magának a lekötésnek is egy fix meghatározott futamideje van. Ha mégis a hamarabb találjuk meg álmaink ingatlanát, akkor a betét feltörésével bizony a kamatokat is elvesztjük. Ezzel szemben a pénzpiaci alap, és az állampapír bármikor eladható és időarányos hozamot megkapjuk. A teljesség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy az állampapír eladásánál gondosan kell eljárni: vizsgálni szükséges, hogy a bankunknál, vagy a Kincstárnál kapunk érte több pénzt.

És miért helyeznénk el a pénzünket 3% körüli hozammal, amikor sok befektetés ennél jóval nagyobb (akár két számjegyű) hozamot ígér? A megoldás a kockázat. Ha pontosan tudjuk, hogy erre az összegre hiánytalanul szükségünk van pár hónap múlva, akkor nem tehetjük ki kockázatnak. Gondoljuk bele: egy kockázatos befektetés, ami éves átlagban tud 10%-ot, elképzelhető, hogy mínusz 10%-ot „termel” az első félévben, és csak a második félév jó teljesítményével éri el az éves átlagos 10%-ot.

Mi történne akkor, ha nekünk pont a -10%-os időszakban kell kifizetnünk az ingatlan vételárát? Vagy lecsúszunk álmaink ingatlanáról, vagy nem tervezett
hitelfelvétel lehet a befektetési kedvünk ára. Tehát ilyen esetekben nem tanácsolható a fenti befektetési lehetőségeken kívüli megoldás. De mi van, ha hitelünk van?

Hitel melletti befektetés

A tipikus élethelyzet a következő: a családnak van lakáshitele, de hozzájutott nagyobb összegű készpénzhez (örökség, prémium, nagyobb bónusz). Mibe fektessék? Ilyen élethelyzetben szinte biztos, hogy a hitelt kell visszafizetni a befektetendő vagyonból. Még akkor is, ha hitelünkre mindössze 6-7%-os kamatot kell fizetnünk, miközben a befektetési palettán elérhetőnek tűnik a 7-8%-os hozam is. Nem meglepően itt is a megoldás a kockázat. Ugyanis a hitelkamatokat biztosan ki kell fizetnünk, míg a kockázatmentesen (értsd biztosan) elérhető kamatok 3% körül szóródnak. Tehát ahelyett, hogy +2%-ban (8-6%) lennénk, inkább havonta elvesztünk 3%-ot (6-3%). Tehát megint csak nem érdemes kockáztatnunk az összeget, inkább törlesszük be a hitelünkbe.

A kivétel erősíti a szabályt

Amennyiben szabad pénzzel rendelkezünk nem feltétlenül kell egészében hiteltörlesztésre fordítanunk. Racionális lehet, hogy kb 3 hónapnyi kiadásunknak megfelelő vésztartalékot szabadon elérhetően tartunk. Ez az összeg jó lehet váratlan kiadásokra (elromlik az autó, csőtörés… stb.) és ekkor nem kell majd
személyi kölcsönt felvennünk 15% feletti kamaton. Fontos megjegyezni azonban, hogy a vésztartalék elhelyezését természetesen kizárólag kockázatmentes befektetési formában tudjuk elképzelni.

Amikor tilos kockáztatni

Szinte bizonyos, hogyha van egy biztos jövőbeli kiadásunk (legyen az egyszeri lakásvásárlás, vagy folyamatos hitelfizetés), akkor kockázatos befektetést pénzügyileg racionálisan nem választhatunk. Legyen az a kiadás egy nagyobb áru megvásárlása, korábbi kölcsön visszafizetése, lakás, vagy autó vásárlása. Ha a kiadás pontos, vagy körülbelüli időpontja, és összege biztos, akkor a kockázat kizárt.

Amikor szabad

Amennyiben elhalasztható vásárlásunk van (például a lakást egyébként is befektetési céllal vesszük, vagy mindegy, hogy most, vagy pár év múlva cseréljük le az autót), akkor már elgondolkozhatunk a befektetésen. Ha pedig bizonytalan vagy, hogy Te melyik kategóriába tartozol, vagy egyszerűen szeretnéd tudni, hogy mely befektetések illenek hozzád, jelentkezz a
személyes tanácsadási szolgáltatásunkra!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés