Milliókat nyerhetsz a lakáshitelen, ha ezt észben tartod!

Milliókat nyerhetsz a lakáshitelen, ha ezt észben tartod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-31 Frissítve: 2021-08-06
 

Nem régen derült fény arra, hogyan is fognak kinézni a fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek az emberek választását igyekeznek majd elősegíteni. Olyan fontos ez a kérdés, hogy igyekszünk mi is minden frontról körüljárni, így a CashMester legújabb számát a fogyasztóbarát lakáshitel lényegi pontjára, a 3,5%-ban meghatározott kamatfelárra hegyeztük ki. Ha megakarod tudni, hogy egyáltalán mi a kamatfelár és miért lehet jó nekünk, ha ezt korlátok közé szorítják, akkor érdemes szánnod egy percet a hírlevélre.

Mi történt pontosan?

Heteken belül a jegybank döntése alapján már kijöhetnek az első fogyasztóbarát lakáshitelek. Jól hangzik, de sok olyan fogalom jött elő, amiről sejtésünk sincs. Ha egyet ki kellene emelni, akkor az a kamatfelár. Nézzük, miért kell erre odafigyelni és miért függ tőle, hogy milliókkal többet vagy kevesebbet kell banknak fizetnünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

Egy lakáshitelnél, de egyébként bármilyen hitelnél, azt kell először megnézni, hogy mekkora a hitelkamat. Nem mondunk el nagy újdonságot, hogy minél nagyobb a kamat, annál többet kell visszafizetnünk. Egy 10 millió forintos 20 éves hitelnél 5 százalékos kamat mellett közel 1,5 millióval kevesebbet kap a bank, mint a 6 százalékos esetén.

Egyértelmű a cél, valahogy le kell nyomni a hitel kamatát. És itt lép a színre a kamatfelár, ugyanis a kamat egyenlő a referencia kamattal és a kamatfelárral. Előbbire semmi hatásunk sincs, az adottság és tetszik vagy sem, de folyamatosan változik. Mindössze annyit tehetünk, hogy szurkolunk, ne emelkedjen nagyon, mert az a törlesztőnket is megdobná.

A kamatfelár viszont már más tészta, az gyakorlatilag nem változik a futamidő alatt. Itt van óriási felelősségünk, mert ha jól körbenézünk, akkor végig beégethetjük a kisebb kamatfelárat. De persze itt veszthetünk a legnagyobbat egy rossz döntéssel. Most 2,5% körül van a legolcsóbb felár, míg a jegybank által elvárt szint 3,5%, a legdrágábbakat meglepő módon akár 5,5%-kal is eladhatják.

Ne feledjük, hogy bármennyire is kicsi legyen az eltérés a kamatban, vagy éppen a havi törlesztőben, az 20 év távlatában óriásira nőhet. Akárcsak egy hógolyó, amit egy domb tetejéről legurítunk. A fenti példánál maradva, az 1%-kal kisebb kamat majdnem 1,5 millió forintot hoz a konyhára.

Miért kellene engem érdekelnie?

Bármennyire is jól menjen a sorunk, ha kis utánajárással vagy egy hitelkalkulátorral könnyedén spórolhatunk  a hitelen milliókat, akkor azt nem szabad kihagyni. Ezernyi dolog van persze, amire figyelni kell a hitelfelvételkor, de jegyezzük meg, a hitelkamat az, aminél ne kössünk kompromisszumot.

Bármiről is legyen szó, akár egy 3 évig rögzített kamatú hitelről, vagy egy végig fixről, mindig törekedjünk a lehető legalacsonyabb kamatfelárra. Az igazán jó hír az, hogy nem kell várnunk vele heteket vagy hónapokat, mert már most is legalább a hitelek kétharmada megfelel a fogyasztóbarát minősítésnek a kamatfelár alapján. Vagyis, ha találtunk lakást, akkor csak ezért ne várjunk, ragadjuk meg a lehetőséget.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés