Milyen bankkártya jár az olcsó bankszámlákhoz?

Milyen bankkártya jár az olcsó bankszámlákhoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-25
 

Sokan szeretnének olcsó, akár ingyenes bankszámlát, hogy megspóroljanak maguknak évente akár 20 ezer Ft költséget, ám állandó dilemma, hogy az ilyen számlákhoz vajon milyen bankkártya jár? Még mindig él ugyanis a köztudatban, hogy csak a dombornyomott kártyák teljes értékűek, míg az úgynevezett elektronikus (más néven vésett) lapok nem használhatók olyan széles körben.

Egy évtizeddel ezelőtt ez még igaz is volt talán, ugyanis a dombornyomott kártya presztízst jelentett, ráadásul olyan helyen is fizethettél vele, ahol nem volt elektronikus terminál. Mára azonban alaposan megváltozott a világ, így az elektronikus kártyák gyakorlatilag éppen úgy használhatók, mint dombornyomott társaik, hiszen mindkettőt ellátják mágnescsíkkal és chippel egyaránt. Ennek köszönhetően vehetsz ki pénzt a bankjegykiadó automatákból, fizethetsz a POS terminállal felszerelt üzletekben, éttermekben vagy éppen benzinkutakon, de a webshopok is elfogadják ezeket.

Az online boltok kapcsán megnéztük a legnagyobb magyar kereskedőket, és azt tapasztaltuk, hogy az Extreme Digital, az eMag, a Mall.hu, a Tesco.hu vagy éppen az iPon egyaránt elfogadja a Mastercard és a Visa dombornyomott (Mastercard, Visa Classic), valamint elektronikus (Maestro, Visa Electron) lapjait. Sőt, a nálunk is nagyon népszerű kínai AliExpress webáruházban sincs már különbség közöttük, ezért emiatt nem kell drágább számlát választanod. (Néhány helyen PayPallal vagy akár Bitcoinnal is fizethetsz, de ez már nem tartozik cikkünk tárgyához.)

Hirdetés

Hirdetés

Visa vagy Mastercard?

Ugyancsak gyakori kérdés, hogy vajon a Visa vagy a Mastercard kártya-e a jobb választás? Alapesetben, magyarországi használat esetén gyakorlatilag mindegy, hogy melyiket választod, mert mindkét kártyatársaság lapjait elfogadják szinte mindenütt, mint ahogy az érintéses fizetés funkció is mindkettőnél elérhető.

Érdekes helyzet ugyanakkor, ha valaki sokszor fizet bankkártyával külföldön, mert a más devizában történő vásárlások elszámolása bankonként és kártyatársaságonként eltérhet. Előfordulhat például, hogy a kártyatársaság maga euróban vagy dollárban továbbítja a vásárlás összegét a forintszámlánkat vezető banknak, ahol az aktuális deviza-eladási árfolyamon határozzák meg végül, hogy mennyivel csökkenjen az egyenlegünk. Máshol maga a kártyatársaság váltja végzi el a forintra váltást, mégpedig a maga középárfolyamán. A legdrágább azonban az, amikor nem euróban vagy dollárban történik a költés, amit a kártyatársaság ezek valamelyikére konvertál, hogy azután a magyar bank forintosítsa végül az összeget. Az ilyen dupla konverzió mindenképp a legköltségesebb dolog.

Mivel a kártyatársaságok deviza középárfolyama jellemzően kedvezőbb számunkra a bankok eladási árfolyamánál, erre is érdemes figyelni a bankkártya és a bankszámla kiválasztásakor.

Olcsó számla, olcsó kártya?

Hogy mennyire eltűnőben van a különbség az elektronikus és a dombornyomott kártyák között, azt az is jól mutatja, hogy a két évig teljesen ingyenes, valamint az 50-100 ezer Ft becsült költséget jelentő lakossági bankszámlák többségéhez is elektronikus lap jár alapesetben. Ha mégsem megfelelő nekünk a számlához járó bankkártya, akkor sincs veszve semmi, választhatunk hozzá másikat (akár többet is), ám ebben az esetben természetesen annak éves díjával nő a költségünk.

Ha kíváncsi vagy a kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelheti 2 évig ingyenes CIB ECO bankszámla feltételeire, akkor itt minden információt megtalálsz róla.

De ha megnéznéd, hogy a te bankolási szokásaiddal melyik számla jelenti a legjobb megoldást, akkor az alábbi Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorral pillanatok alatt megversenyeztetheted az ajánlatokat.  

Hirdetés
Hirdetés