Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-27
 

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások vagyunk, nem mindenkinek ugyanaz a számla lesz a legkedvezőbb.

Nyugdíjasként kiemelten fontos lehet egy megfelelő bankszámla: ahogy idősödünk, egyre nehezebb elmenni befizetni a csekkeket, elintézni pénzügyi dolgainkat. Egy bankszámla sokat könnyíthet az életünkön, de nem mindegy, mennyit kell fizetnünk érte havonta. A nyugdíjak emelkedése már így is jelentősen lemaradt az átlagbértől, ne fizessünk belőle ki feleslegesen különböző díjakat.

Az egyes emberek különböznek egymástól, ez talán még fokozottabban igaz a nyugdíjasokra – legalábbis pénzügyi szokásaik tekintetében. Ezért három különböző példán keresztül néznék meg, hogy melyik is lehet legolcsóbb bankszámla.

  1. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő, aki pénzügyeit a hagyományos módon szereti intézni: jövedelmét egy összegben felveszi saját bankos automatából, azt követően mindenhol készpénzzel fizet.
  2. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő, aki jelentős mennyiségű készpénzt használ, de már a számlához kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is igénybe veszi. Ugyanakkor szüksége van személyes segítségre, éppen ezért átlagosan havonta egy alkalommal bemegy a bankfiókba egy tranzakciót elintézni.
  3. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő. Minimális készpénzt használ, jellemzően bankkártyával vásárol. A bankszámlához kapcsolódó szolgáltatásokat aktívan használja, a netbankot és az elektronikus csatornákat előnyben részesíti.

Mindhárom típus több ezer forintot takaríthat meg évente, ha a számára legkedvezőbb számlacsomagot megtalálja a Bankmonitor bankszámla keresőjében.

Az is jól látszik, hogy az egyes bankok általában díjazzák az elektronikus csatornák használatát, egy kevés változtatással szokásainkon – netbankos utalás személyes bankfiókban megadott megbízás helyett – máris sokat spórolhatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Nem minden a pénz, a bankszámla felfogható kényelmi szolgáltatásként is

Találunk ingyenes számlát – a CIB ECO bankszámlát – akkor is, ha rengeteg dolgot intézünk a számlánkon keresztül, és akkor is, ha egy összegben kivesszük a pénzünket az automatából. Azonban vannak más szempontok is, hiszen ha otthonról, netbankon keresztül intézzük a dolgainkat, akkor nem kell sorban állnunk a postán. Nem kell annyi készpénzt magunkkal vinnünk, ha kirabolnak netán, akkor nem veszik el az egész havi bevételünk. Elgondolkodtató, hogy a két ingyenes szolgáltatás közül melyiket is válasszuk? Minden bizonnyal a mellett döntünk, amelyik az egyéb szempontokat figyelembe véve kedvezőbb nekünk.

Természetesen vannak, akiknek nincs internetszolgáltatásuk, nem szeretnének már ilyen új eszközök, dolgok kezelését elsajátítani. Nekik is érdemes lehet szétnézni a bankok között, hátha találnak a jelenleginél kedvezőbb bankszámla ajánlatot.

Ha egyik csoportba sem sorolnád magad – például kevesebb a nyugdíjad -, akkor használd a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát, saját pénzügyi szokásaid megadását követően a bankszámla kereső megmutatja melyik a legjobb ajánlat számodra a piacon.

Hirdetés
Hirdetés