Milyen feltételekkel kaphatunk 10 és 40 millió Ft lakáshitelt?

Milyen feltételekkel kaphatunk 10 és 40 millió Ft lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-07 Frissítve: 2024-06-10
 

Elkezdődött a nyár, a Bankmonitor szakértői azonban a nyaralás és pihenés mellett a lakásvásárlást tervezőkre is gondolnak. Összeszedtük hol kaphatunk a legkedvezőbb feltételekkel lakáscélú jelzáloghitelt júniusban. Sőt azt is megvizsgáljuk, hogy hogyan változtak a kamatok az elmúlt egy hónapban.

Az idei évben fellendült a lakáspiac és ez maga után vonta a lakáscélú hitelek felfutását is. Ezt támasztja alá az is, hogy áprilisban újra átlépte a havi lakáshitel volumen a 100 milliárd forintot. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy a piaci lakáshitelek kamata érdemben csökkent, az infláció mérséklődését, illetve az alapkamat csökkenését követően.

Milyen feltételekkel kaphatunk most 40 millió Ft lakáshitelt?

Na de jöhet is a kérdés, vajon milyen feltételekkel – kamat, törlesztő, THM mellett – kaphatunk jelenleg lakáshitelt? Nézzük meg, hogy konkrétan milyen ajánlatokat kaphatnánk a bankoktól, ha 40 millió forint kölcsönre lenne szükségünk 20 éves futamidőre. A jövedelmünk összesen havi nettó 700 ezer forint, a bankkal szemben pedig az az elvárásunk, hogy a kamat legalább 10 évig fix legyen.

A legkedvezőbb ajánlatot az MBH Bank adja, a kölcsön teljes hiteldíj mutatójának értéke 6,49%, a havi törlesztőrészlet pedig 293 874 forint lenne. Ehhez 6,29%-os kamat és 70 529 661 forint teljes visszafizetés társulna. A második legjobb ajánlat az UniCredit Banké, a kölcsön THM értéke 6,53%, a havi fizetnivaló pedig 295 012 forint lenne. A hitel kamata 6,25%, míg a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg 70 841 736 forint. A dobogóra még a CIB Bank fért fel, a kölcsönének THM értéke 6,57%, a törlesztőrészlet 295 348 forint. A kamat 6,29%, míg a teljes visszafizetés 70 883 581 forint.

Legkedvezőbb banki ajánlatok 40 millió Ft lakáshitelre

A top ajánlatok eléggé közel vannak egymáshoz, a legdrágább kölcsön azonban már eltávolodik tőlük: a THM értéke 7,27%, a kamat pedig 6,87%. A havi fizetnivaló 316 858 forint, a két évtized alatt összesen 75 029 828 forintot kellene a kölcsönre visszafizetni. Ehhez képest havi szinten közel 23 ezer forintot, összességében pedig több, mint 4,5 millió forintot takaríthatunk meg a legjobb ajánlat választásával.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Hogy változtak a kamatok az elmúlt hónapban?

Arról már volt szó, hogy az infláció és az alapkamat csökkenése miatt a lakáshitelek kamata is jelentősen mérséklődött. De vajon ez a trend még kitart? A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján sajnos nem, sőt…

Január óta érdemi kamatcsökkenés nem történt, sőt egyes bankoknál már minimális kamatemelést lehet tapasztalni. Ezt a vegyes képet láthatjuk akkor is, ha az elmúlt egy hónap kamatváltozásait vizsgáljuk meg. Nézzük meg először a fenti példában szereplő kölcsönt – 40 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, nettó 700 ezer forint jövedelem, legalább 10 évig fix kamat – milyen feltételekkel kaphattuk meg volna május elején.

Hogyan változtak a 40 millió Ft összegű lakáshitel ajánlatok egy hónap alatt?A Bankmonitor által vizsgált 9 bank közül 5 pénzintézet ajánlata nem változott, a kamat a korábbi szinten van. Ugyanakkor három pénzintézetnél, az OTP Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál kamatemelést láthatunk. Míg az MBH Bank valamelyest csökkentette a kölcsönének kamatát. Ez a változás azonban nem volt jelentős: minden pénzintézetnél 0,26 százalékpont alatt maradt a kamatváltozás mértéke.

Az összes banki ajánlat kamatának átlaga májusban 6,39% volt, ami júniusra minimálisan 6,43 százalékra módosult. Azt azonban mindenképpen negatívumként kell megjegyezni, hogy a legkedvezőbb ajánlat ára egy hónap alatt 26 bázispontot emelkedett.

Mi a helyzet, ha kisebb hitelösszegre van szükségünk?

Természetesen sokaknak nincs szüksége ekkora kölcsönösszegre, számos érdeklődő fizetése elmarad a 700 ezer forinttól. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői megvizsgáltak egy másik élethelyzetet is. Induljunk ki abból, hogy 10 millió forintra lenne szükségünk 20 éves futamidő mellett. A jövedelmünk havi nettó 200 ezer forint, a hitelt legalább 10 évig fix kamat mellett szeretnénk felvenni.

Azt mindenképpen tudni kell, hogy kisebb összeget, alacsonyabb fizetés mellett jellemzően rosszabb feltételekkel – kamat, díjak… – kaphatunk. Ez pedig visszaköszön a banki ajánlatokban is.

Hogyan változtak a 10 millió Ft összegű lakáshitel ajánlatok egy hónap alatt?

A banki ajánlatok kamatának átlaga jelenleg 6,83%, ami 40 bázisponttal magasabb, mint amit a korábbi példában láthattunk. Ugyanakkor májushoz képest a változás kisebb, akkor 6,82% volt az átlagos kamatszint.

Kevesebb bank nyúlt hozzá a kamatokhoz ebben a szegmensben, a vizsgált 9 bank közül 7 nem változtatott kamatot május elejéhez képest. Ugyanakkor az MBH Bank 10 bázisponttal csökkentette a kamatát a nyár elejére, míg a Raiffeisen Bank 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre.

Az is látható, hogy a két szegmensben másik pénzintézet ajánlata a legkedvezőbb, ezért is érdemes mindenkinek saját élethelyzetének megfelelő ajánlatot kérni a bankoktól. Ez azonban egy időigényes folyamat, melyben nagy mértékben tud segíteni egy független hitelszakértő.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés