Milyen feltételekkel válthatunk devizát kedvezményes árfolyamon a bankoknál? (X)

Milyen feltételekkel válthatunk devizát kedvezményes árfolyamon a bankoknál? (X)
Hirdetés

Cikk2024-08-13
 

A pénzváltásnak komoly költsége van, sokáig együtt kellett élnünk ezzel a ténnyel. Az árat az árfolyamkülönbség adja: jóval drágábban vehetünk például eurót, dollárt, mint amennyiért tőlünk megveszik azt. A helyzet azonban egyre jobb, számos banknál már kedvezményes árfolyamon válthatunk devizát.

Drágábban tudunk devizát venni a banktól, pénzváltótól, mint amennyiért ők forintra váltják a meglévő devizánkat. Ez egy olyan igazság, amellyel megtanultunk együtt élni. A jelenlegi gazdasági környezetben az euró vételi és eladási árfolyama között akár 25-30 forint lehet a különbség.

De mit is jelent ez? Ha egyetlen eurót vennénk a pénzintézettől és azt azonnal visszaváltanánk forintra, akkor a két művelet végén 25-30 forinttal kevesebb lenne a zsebünkben. Persze ritkán váltunk oda vissza perceken belül devizát, de a lényegen ez nem változtat, a pénzváltás egy relatív drága mulatság.

Hirdetés

Már egyedi, kedvező árfolyamot is kaphatunk a bankunktól

Legalábbis eddig igen drága volt a pénzváltás, azonban kis odafigyeléssel ez a költség érdemben lecsökkenthető. Számos banktól ugyanis kaphatunk egyedi, kedvezményes árfolyamot, vagyis jobb feltételekkel tudunk devizát váltani.

Természetesen az egyedi árfolyamok között is lehetnek különbségek, de ezeket az eltéréseket nem tudhatjuk előre biztosan. (Gyakorlatilag egyik bank se mondja meg előre, hogyan is határozzák meg az egyedi árfolyamot, mennyivel tér el annak mértéke az aktuális középárfolyamtól.)

Azonban számos más eltérést láthatunk előre is az egyes bankok ajánlatai között, érdemes tehát ezek mentén összehasonlítani az egyes lehetőségeket.

Az Erste Bank 5 deviza esetén kínál kedvezményes árfolyamváltási lehetőséget

Az Erste Banknál is lehet kedvezményes árfolyamon devizát váltani, a pénzintézet 5 devizanem esetén kínálja ezt a lehetőséget. Kedvezményesen válthatunk eurót, dollárt, svájci frankot, angol fontot és kanadai dollárt is. Az átváltásnak a banknál nincs külön költsége. A kedvezményes devizaváltást december végéig biztosítja a pénzintézet.

Bármely lakossági ügyfél számára elérhető a kedvezményes árfolyamon történő devizaváltás havi 500 ezer forint összeghatárig, sőt az Erste Bank kiemelt ügyfelei számára – Erste World, vagy Erste Private Banking számlával rendelkezők – már havi egy millió forint ez az összeghatár.

A kedvezményes árfolyam a saját számlák közötti devizaváltás esetén elérhető, vagyis rendelkeznünk kell az Erste Banknál egy forint és egy deviza számlával is. Szerencsére mindkettő elérhető a pénzintézetnél, ráadásul a díjcsomaggal rendelkező ügyfelek esetén a korlátlan számban, plusz költségek nélkül nyithatunk devizaszámlát.

Figyelni kell azonban arra, hogy mikor és milyen módon kezdeményeznénk a devizaváltást. A pénzintézet ugyanis a kedvezményes árfolyamot kizárólag a bank netbankján, illetve mobilapplikációján keresztül kaphatjuk meg. Az elindított átváltási megbízásnál a szolgáltató ki is írja a kedvezményes árfolyamot, melynek elfogadására 40 másodperc áll rendelkezésünkre.

Az sem mindegy, hogy mikor adjuk a megbízást, a kedvezményes árfolyamot kizárólag munkanapokon – hétfőtől péntekig – 8:00 és 17:00 között használhatjuk ki. Más időpontban megadott megbízásnál a bank normál árfolyamán teljesülne a megbízásunk.

Fokozottan figyelnünk kell a havi limitre, amennyiben egy adott megbízással átlépnénk a határt, akkor a teljes megbízás normál árfolyamon teljesülne. Ha például a havi limitből már csak 200 ezer forint van és mi 300 ezer forintért váltanánk eurót, akkor a teljes megbízásunk normál árfolyamon teljesülne, a keretből pedig továbbra is megmaradna a 200 ezer forint. Ebben az esetben érdemes lehet két lépésben váltani: először 200 ezer forintot átváltani kedvezményes árfolyamon, majd egy újabb megbízást indítani 100 ezer forint átváltására.

Ugyanakkor a hatéridőn kívül megadott megbízásaikra nem tekintenek úgy, mint ami csökkentené a havi keretünket.

A Gránit Banknál is elérhető kedvezményes árfolyam

A Gránit Bank is biztosít kedvezményes árfolyamon devizaváltást. A pénzintézetnél négy devizanemben érhető el ez a szolgáltatás: eurót, dollárt, svájci frankot és angol fontot lehet kedvező feltételekkel átváltani.

A Gránit Bank bármely ügyfele számára elérhető a szolgáltatás, azonban itt is láthatunk egy havi keretösszeget, melynek nagysága 650 ezer forint. Ezen összeghatárig lehet havonta kedvezményes árfolyamon devizát váltani.

A Gránit Bank is a saját számlák közötti átváltásra biztosítja a lehetőséget, vagyis a forint számla mellett szükség van egy megfelelő devizaszámlára is.

A Gránit Banknál kizárólag a mobilapplikációján keresztül megadott megbízásokra biztosítja a kedvezményes devizaváltást. A lehetőség munkanapokon 9:00 és 17:00 között érhető el. Az ezen időponton kívül megadott megbízásokat a pénzintézet a normál árfolyamon teljesíti.

Fontos, hogy a bank a havi limitből levonja azokat a megbízások összegét is, amelyeket 17:00 után adtunk meg függetlenül attól, hogy nem kedvezményes, hanem normál számlakonverziós árfolyamon teljesültek. Viszont jó hír, hogy ha egy megbízással átlépnénk a limitösszeget, akkor a Gránit Bank csak a megbízás limiten felüli részét teljesíti normál árfolyamon.

Raiffeisen Bank is biztosít egyedi árfolyamon devizaváltást

A Raiffeisen Bank a lehetőséget azon devizanemben biztosítja, amelyben számlát is nyithatunk a pénzintézetnél. Így euró, dollár, svájci frank és angol font esetén kérhető kedvezményes árfolyamon devizaváltás.

Jelen esetben is elvárás, hogy a pénzintézetnél legyen a forint számla mellett az adott devizanemben is számlánk. A banknál az adott megbízás összege 1000 forint és 40 millió forint között lehet. Vagyis jelentős összegű megbízás is teljesülhet kedvező árfolyamon.

A Banknál a kedvezményes árfolyamon teljesülő megbízást netbankon és mobilapplikáción keresztül is megadhatjuk, a felajánlott árfolyam elfogadására 60 másodperc áll rendelkezésünkre.

Az OTP Bank akár kártyás tranzakcióra is biztosít egyedi árfolyamot

Az OTP Banknál is van lehetőség devizát vásárolni, eladni kedvezményes árfolyamon. A Banknál eltérés az eddigiekhez képest, hogy egy külön szolgáltatás megrendelésével „árfolyam+ kedvezményes számlacsomag elem” használhatjuk ki a lehetőséget.

Ezt a szolgáltatást a bank egyes forint számláihoz lehet megrendelni, vagyis nem tudjuk bármely csomagnál kihasználni. A szolgáltatásnak van díja, amely jelenleg akciósan havi 124 forint, azonban ez a díj is elengedésre kerül 2025. február 28-ig. (A díjelengedést a bank hamarabb is visszavonhatja.) A szolgáltatás normál havi díja 453 forint lenne.

Itt is egy meghatározott limitösszegig érvényes a kedvezményes árfolyam, viszont jelen esetben kettős limitről beszélhetünk:

  • 600 ezer forint havi összeghatárig lehet kedvezményes árfolyamon devizát utalni azon devizákban, amelyre a bank árfolyamot jegyez.
  • 600 ezer forint havi összeghatár érvényes a kedvezményes árfolyam a bankkártyás vásárlásokra Itt az alábbi devizanemekre terjed ki a kedvezmény: AUD, BGN, CAD, CNY, CZK, DKK, JPY, MXN, NOK, NZD, PLN, RON, RSD, RUB, SEK, TRY, UAH és ZAR

Az átutalásoknál nem csak a saját számlák közötti átvezetésekre érvényes az egyedi árfolyam. A bankkártyás vásárlásoknál viszont ki kell hangsúlyozni, hogy a forint alapú kártyákkal kezdeményezett fizikai vásárlások teljesülhetnek csak kedvezményes árfolyamon. (Vagyis a netes vásárlásokra nem terjed ki a kedvező devizaváltási lehetőség.)

Ne feledkezzünk meg a neobankokról

Jelen cikk a banki kedvezményes devizaváltási lehetőségeket taglalja, érdemes azonban megemlíteni a neobankokat. A Revolut és a Wise szolgáltatásának még mindig nagyon fontos eleme a kedvezményes árfolyamon történő devizaváltás.

Ezen szolgáltatóknál is vannak azonban korlátozások. A Revolutnál például az ingyenes standard csomag választásával csak havi 350 ezer forint váltható át kedvezményes árfolyamon. Ennél magasabb összegű kedvezményes devizaváltáshoz már olyan csomagot kell választani, amelynek van havi díja. Illetve ott is van időbeni korlát, nem mindegy mikor indítjuk az adott megbízást, vásárlást, hétvégén például külön díjat számol fel a szolgáltató.

A Wise esetében az árfolyamot mindig előre tisztán láthatjuk, nincsenek speciális idősávok sem, viszonyt mindig díjat számol fel a szolgáltató a kedvezményes átváltásért, utalásért cserébe.

Érdemes tehát ezeket a szolgáltatókat és a bankokat is szem előtt tartani, ha devizát szeretnénk váltani, ugyanis sok helyen elérhető valamilyen formában kedvezményes árfolyam. Sőt a banki szolgáltatásokat össze lehet kombinálni a neobankok lehetőségeivel, így még kedvezőbb feltételekkel válthatunk devizát.

Hirdetés