Milyen hosszú lakástakarékot kössek?

Milyen hosszú lakástakarékot kössek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-11 Frissítve: 2020-03-25
 

Bőséges kínálatból választhatunk, ha lakáscélra gyűjtögetnénk és az ehhez legoptimálisabb megtakarítási formát, a lakástakarékot választjuk. Amellett, hogy havi pár ezer forinttól 20 000 Ft-ig vállalhatunk befizetést, mindezt eltérő megtakarítási időtávok mellett tehetjük meg. De mit nyerhetünk vagy veszíthetünk a hosszabb-rövidebb variációval? Segítünk az eligazodásban!

Az alapok kezdőknek

A későbbiekben lakáscélra fordítandó megtakarításainkat
lakástakarékban gyűjtögetve befizetéseinket 30%-kal pótolja ki az állam (maximum évi 72 000 Ft-tal egy szerződés esetén). Emellett a megtakarításunkra némi betéti kamatot is fizet a lakástakarék, és az így összegyűjtött összeget (saját befizetés + állami támogatás + betéti kamat = összes saját megtakarítás) fordíthatjuk
lakás, ház vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, vagy éppen lakáscélú hitel visszafizetésére. Ha az összegyűjtött saját megtakarításunk nem elég az elképzelt lakáscél megvalósításához, a megtakarítás végén
megigényelhetjük az adott szerződéshez tartozó lakáskölcsön részt is.

A legrövidebb időszak, amit választhatunk a gyűjtögetésre 4 év, míg a leghosszabb a 10 éves időtáv.

ltpebkm20140911.jpg

Az eltérő futamidők mellett köthető variációkból jól látszik, hogy az elérhető legmagasabb hozam érdekében a rövidebb megtakarítást érdemes választanunk. Az elérhető hozamot az Egységesített Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) értéke mutatja meg számunkra. Ezt befolyásolja
a megtakarítás hossza, a befizetés mértéke valamint az is, hogy mennyit fizetünk ki költségként a szerződés megkötésekor, valamint a megtakarítás alatt.

A kezdeti költségünk a szerződéskötési (számlanyitási) díj. Ez a szerződéses összeg 1%-a. A szerződéses összegünk a következőkből tevődik össze: saját megtakarítás + állami támogatás + betéti kamat + a felvehető lakáskölcsön összege. A díjat illetően nem egy akcióval találkozunk, amelynek keretében elengedik, vagy kedvezményes, 50%-os díjat kell csak fizetnünk. Ehhez több-kevesebb feltételt kell teljesítenünk. Az
OTP Hozam Plusz,
OTP Hitel Plusz,
Erste Klasszik Hitel,
Erste Klasszik Plusz,
Aegon Kamat Fix termékeinél egyéb, az adott szolgáltatónál meglévő, vagy újonnan megkötésre kerülő termékkel kell rendelkeznünk.

Az Erste-nél viszont találunk üdítő kivételt a megszabott feltételeket illetően, amely
akció 2014.09.15-ig érvényes. Az
Erste Bónusz Hitel terméke esetében ingyenes a számlanyitás, ha a Bankmonitoron keresztül kötöd meg a szerződést, és azt a megtakarítási idő alatt nem mondod fel, nem csökkented, nem osztod meg és nem ruházod át másra.

Ha tehát a legmagasabb hozam a cél, akkor érdemes a legrövidebb, 4 éves megtakarítást választani és figyelemmel lenni, az érvényben lévő számlanyitási díj akciókra is!

Kinek éri meg a hosszabb szerződést választani?

Minél hosszabb ideig takarékoskodunk, annál több megtakarítást gyűjtünk össze. Ezzel párhuzamosan a hosszabb megtakarítási idővel rendelkező konstrukcióknál magasabb a megtakarítás végén felvehető lakáskölcsön összege is. Így aki már előre látja, hogy a kölcsönre is szüksége lesz és az ő számára ez meghatározó a megfelelő termék kiválasztásakor, akkor gondolkodhat a hosszabb módozatú termékekben.

ltphitel20140911.jpg

De ha a hitelfelvétellel tervezünk, nem csak a megtakarítás hossza az, ami befolyásolja az erre legmegfelelőbb terméket! A pénztárak eltérő konstrukciót kínálnak arra az esetre, ha inkább a hozam a mérvadó, és arra, ha inkább a felvehető hitel. Mindkettőnél jár a 30%-os állami támogatás, kapunk betéti kamatot is és a végén felvehetünk lakáskölcsönt is.
Azonban utóbbi kettő, azaz a betéti kamat, illetve a felvehető hitel kondíciói eltérőek a hitel és hozam fókuszú termékeknél, amelyről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Mi van, ha még nem tudom, hogy mikor tudom felhasználni?

Mivel a termék igen rugalmas tulajdonságokkal bír, nincs probléma akkor sem, ha még nem tisztázott, hogy várhatóan mikor történik meg a felhasználás. A megtakarítás során lehetőségünk van módosítani a szerződést. Ezt megtehetjük a havi befizetések módosításával, azaz mind alacsonyabb, mind magasabb havi befizetésre lehetőségünk van időközben áttérni. Továbbá variálhatunk a megtakarítás hosszával is. Például a 4 éves szerződésből kreálhatunk hosszabbat, vagy az eredetileg hosszúra kötöttből rövidebbet.

Ez utóbbi nem javasolt! Ugyanis egy magasabb szerződéskötési díjat fizetünk ki az elején, majd a módosítást követően hiába csökken a szerződéses összeg (amiből a fentebb részletezett 1%-os szerződéskötési díjat számítják fel), nem kapjuk vissza a különbözetet. Fordított esetben viszont a különbözetet természetesen be kell fizetnünk, azaz alacsonyabb szerződéses összegű módozatnál ha magasabbra váltunk, a különbözet 1%-a a módosításkor fizetendő. Emellett pár ezer forintos szerződésmódosítási díj is előfordulhat.

Másrészt, ha akcióban kötöttük a szerződést, akkor készüljünk arra is, hogy alacsonyabbra történő módosítás esetén az elengedett díjat, vagy annak egy részét meg kell fizetnünk. 
Ha szeretnél ilyen megtakarítást kötni, add meg adataidat és kollégánk visszahív!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt


    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés