Mindenki sokat keresett, aki az elmúlt egy évben megtakarított. Megmutatjuk pontosan mennyit!

Mindenki sokat keresett, aki az elmúlt egy évben megtakarított. Megmutatjuk pontosan mennyit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-14 Frissítve: 2024-07-01
 

A ma megjelent 0%-os inflációs adatot vetettük össze a különböző megtakarítási formák elmúlt egy éves hozamával. Az eredmény döbbenetes. 5,5 – 27,5% közötti vagyonnövekedést ért el az, aki egy évvel ezelőtt megtakarítás, befektetés mellett döntött. Kockázatmentesen bankbetétekkel el lehetett elérni 5,5%-os kamatot, amit a mostani inflációs környezetben nem csökkentett az pénzromlás. Bár a jövő ennyire nem fényes, de soha nem késő elkezdeni a megtakarítást, befektetést, bemutatjuk, hol, milyen lehetőségek vannak.

Bár a mostani 0%-os infláció nem mentes az olyan egyszeri tételektől, mint a rezsicsökkentés, de az alapvetően most is igaz, hogy az alacsony infláció pozitív hatással van megtakarítási kedvünkre: a csökkenő infláció „nem eszi meg” megtakarításaink kamatait. Azaz nagyobb rész marad a kamatoknak az infláció felett. Egy szóval növekszik az úgynevezett reálkamat.

Nézzük, hogy ténylegesen mekkora hozamot érhettél el az elmúlt 1 évben!

hozamok20140214.jpg

A jegybanki alapkamat csökkentés 2012 augusztusban vette kezdetét, amikor még jócskán találtunk a bankok betéti ajánlatai között 8-9%-os éves kamatot biztosító lehetőséget. A 2013 év kezdetére ezek már eltűntek, de a mai inflációs adat fényében pénzünk kockáztatása nélkül 5,5%-os hozamot érhettünk el! Ugyanúgy kockázatmentesen 12,8%-ot értek el, akik a lakástakarék-pénztárak termékeit választották. Megkötés ilyen esetekben annyi, hogy ingatlan célra kell fordítaniuk a 4. év után a megtakarításaikat.

A nem célhoz kötött befektetések között figyelemreméltó a kötvényalapok teljesítménye. Mérsékelt kockázatvállalás mellett lényegesen magasabb hozamokra tehettünk szert, mint a betéteknél, de még a nagyobb kockázattal járó vegyes (kiegyensúlyozott) alapok teljesítményét is sikerült a kötvényalapoknak legyűrniük.

Reméljük, hogy senkiben sem maradt kétely, hogy az alacsony inflációs környezet (a nyugat-európai szinthez képest az elmúlt egy évben még látványosan magasabb kamatokkal párosulva) kifejezetten kedvez a takarékoskodásnak. Természetesen, akik most kötnek le betétet, vagy helyezik el pénzüket befektetési alapokban, azoknak a legérdekesebb adat a várható infláció. A kilátások kedvezőek, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján az infláció 2014-ben is a jegybank középtávú célja (3%) alatt maradhat.

Hirdetés

Hirdetés

Hol érdemes infláció feletti hozamot keresni a jövőre nézve?

A bankbetétekben elérhető, a következő egy évben várható inflációval kalkulált vagyonnövekedés (reálhozam) már lényegesen mérsékeltebb, mint az elmúlt egy évben volt, így nem véletlen, hogy a lakosság jelentős része a befektetési alapok felé fordult. Ha a bankbetét alternatívájaként befektetési alapban gondolkozol, akkor egyértelműen nem a pénzpiaci alapokat érdemes megvizsgálnod, mivel ezek hozama igazodni fog a betétek kamatához. Betétekhez viszonyított többlet hozamot sajnos csak némi kockázat vállalás mellett érhetsz el. Érdemes megvizsgálnod a vegyes és abszolút hozamú alapok által kínált lehetőségeket, melyet az alábbi kereső használatával tehetsz meg (azoknak, akik még nem tapasztaltak az alapok világában, javasoljuk korábbi,
befektetési alapokról szóló írásunkat).

Akiknek nem gond a lakáscél 

A lakástakarék egy rendszeres megtakarítási lehetőség. Havi befizetésekhez nem csak kamatot kapunk, de az állam is hozzáteszi a befizetett összeg 30%-át pluszban, aminek következtében az EBKM-ünk a 10%-ot jelentősen meghaladja. Amikor lejár a megtakarítási időszak, a befizetett összeg, az állami támogatás és a kamatok mellé akár hitelt is felvehetünk kedvező kamatok mellett. Természetesen a hitel nem kötelező, csak a lakáscél igazolása, ami lehet hiteltörlesztés, felújítás, korszerűsítés, vagy akár beépített bútor is.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés