Mindenki sokat keresett, aki az elmúlt egy évben megtakarított. Megmutatjuk pontosan mennyit!

Mindenki sokat keresett, aki az elmúlt egy évben megtakarított. Megmutatjuk pontosan mennyit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-14
 

A ma megjelent 0%-os inflációs adatot vetettük össze a különböző megtakarítási formák elmúlt egy éves hozamával. Az eredmény döbbenetes. 5,5 – 27,5% közötti vagyonnövekedést ért el az, aki egy évvel ezelőtt megtakarítás, befektetés mellett döntött. Kockázatmentesen bankbetétekkel el lehetett elérni 5,5%-os kamatot, amit a mostani inflációs környezetben nem csökkentett az pénzromlás. Bár a jövő ennyire nem fényes, de soha nem késő elkezdeni a megtakarítást, befektetést, bemutatjuk, hol, milyen lehetőségek vannak.

Bár a mostani 0%-os infláció nem mentes az olyan egyszeri tételektől, mint a rezsicsökkentés, de az alapvetően most is igaz, hogy az alacsony infláció pozitív hatással van megtakarítási kedvünkre: a csökkenő infláció „nem eszi meg” megtakarításaink kamatait. Azaz nagyobb rész marad a kamatoknak az infláció felett. Egy szóval növekszik az úgynevezett reálkamat.

bankmonitor_event_banner_cikkbe_jav.jpg

Nézzük, hogy ténylegesen mekkora hozamot érhettél el az elmúlt 1 évben!

hozamok20140214.jpg

A jegybanki alapkamat csökkentés 2012 augusztusban vette kezdetét, amikor még jócskán találtunk a bankok betéti ajánlatai között 8-9%-os éves kamatot biztosító lehetőséget. A 2013 év kezdetére ezek már eltűntek, de a mai inflációs adat fényében pénzünk kockáztatása nélkül 5,5%-os hozamot érhettünk el! Ugyanúgy kockázatmentesen 12,8%-ot értek el, akik a lakástakarék-pénztárak termékeit választották. Megkötés ilyen esetekben annyi, hogy ingatlan célra kell fordítaniuk a 4. év után a megtakarításaikat.

A nem célhoz kötött befektetések között figyelemreméltó a kötvényalapok teljesítménye. Mérsékelt kockázatvállalás mellett lényegesen magasabb hozamokra tehettünk szert, mint a betéteknél, de még a nagyobb kockázattal járó vegyes (kiegyensúlyozott) alapok teljesítményét is sikerült a kötvényalapoknak legyűrniük.

Reméljük, hogy senkiben sem maradt kétely, hogy az alacsony inflációs környezet (a nyugat-európai szinthez képest az elmúlt egy évben még látványosan magasabb kamatokkal párosulva) kifejezetten kedvez a takarékoskodásnak. Természetesen, akik most kötnek le betétet, vagy helyezik el pénzüket befektetési alapokban, azoknak a legérdekesebb adat a várható infláció. A kilátások kedvezőek, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján az infláció 2014-ben is a jegybank középtávú célja (3%) alatt maradhat.

Hol érdemes infláció feletti hozamot keresni a jövőre nézve?

A bankbetétekben elérhető, a következő egy évben várható inflációval kalkulált vagyonnövekedés (reálhozam) már lényegesen mérsékeltebb, mint az elmúlt egy évben volt, így nem véletlen, hogy a lakosság jelentős része a befektetési alapok felé fordult. Ha a bankbetét alternatívájaként befektetési alapban gondolkozol, akkor egyértelműen nem a pénzpiaci alapokat érdemes megvizsgálnod, mivel ezek hozama igazodni fog a betétek kamatához. Betétekhez viszonyított többlet hozamot sajnos csak némi kockázat vállalás mellett érhetsz el. Érdemes megvizsgálnod a vegyes és abszolút hozamú alapok által kínált lehetőségeket, melyet az alábbi kereső használatával tehetsz meg (azoknak, akik még nem tapasztaltak az alapok világában, javasoljuk korábbi,
befektetési alapokról szóló írásunkat).

1

Akiknek nem gond a lakáscél 

A lakástakarék egy rendszeres megtakarítási lehetőség. Havi befizetésekhez nem csak kamatot kapunk, de az állam is hozzáteszi a befizetett összeg 30%-át pluszban, aminek következtében az EBKM-ünk a 10%-ot jelentősen meghaladja. Amikor lejár a megtakarítási időszak, a befizetett összeg, az állami támogatás és a kamatok mellé akár hitelt is felvehetünk kedvező kamatok mellett. Természetesen a hitel nem kötelező, csak a lakáscél igazolása, ami lehet hiteltörlesztés, felújítás, korszerűsítés, vagy akár beépített bútor is.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés