Mire elég a Babaváró 10 milliója új ingatlan vásárlás esetén?

Mire elég a Babaváró 10 milliója új ingatlan vásárlás esetén?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-19
 

A legtöbb házaspár a statisztikák szerint is különböző lakástervei megvalósítására, ezen belül is ingatlanvásárlásra veszi igénybe az akár 10 millió forintos támogatott hitelt. Körbejártuk, hogy miért olyan népszerű a Babaváró a különböző lakáscélokra, és egy új lakás vagy ház megvásárlása esetén mire lehet elég ez az összeg.

Jelenleg a Babavárónál kedvezőbb anyagi feltételekkel aligha érhetők el milliók, amik tökéletesen kiaknázhatók a fiatal párok lakáscéljainak megvalósítására és gond nélkül kombinálhatók piaci lakáshitellel, illetve egyéb támogatási formákkal is. 

Miért lehet előnyös ez a konstrukció? Miket finanszírozhatunk az így kapott összegből új ingatlan vásárlása esetén? Meddig igényelhető a kedvezményes hitel? 

Miért olyan felkapott a Babaváró hitel lakásvásárlásra?

A Babaváró hitel szabad felhasználású, így a (leendő) család arra fordítja az összeget, amire szeretné. A konstrukció segítségével az alábbi lakáscélok minden további nélkül megvalósíthatók:

  • építési telek vásárlás,
  • építkezés,
  • használt ingatlan vásárlás,
  • új építésű lakás- vagy házvásárlás,
  • felújítás, bővítés, korszerűsítés
  • lakáscélokhoz kapcsolódó kiadások, amelyekről még lesz szó bővebben a cikkben.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Nyaralóra is igénybe vehető

A kedvezmény nem csak lakóingatlanokra vonatkozhat, a felsorolt célokat akár egy nyaraló kapcsán is megvalósíthatjuk. A legtöbb lakáscélú támogatás ugyan kifejezetten a lakhatási célokat szorgalmazza (a CSOK-kal a földhivatali besorolás szerint csak lakóingatlan támogatható), a Babavárónál nincs ilyen megkötés. 

Mivel a nyaralók akár otthonként is szolgálhatnak, számos esetben a kedvezmény remek kiegészítő lehet a vételár megfizetésére, vagy akár felújításra, korszerűsítésre, bővítésre, berendezésre is.

Önerő is lehet

Ingatlanvásárlás esetén a Babaváró hitel összege akár önerő is lehet. Ilyenkor viszont fontos észben tartani egy szabályt:

ha az ingatlanvásárláshoz piaci jelzáloghitelt is igényelsz, akkor a Babaváró hitel igénylési időpontja és a lakáshitel igénylése között el kell telnie 90 napnak ahhoz, hogy a Babaváró összege 100 százalékban felhasználható legyen az önerőhöz.

Amennyiben nem telik el a két esemény között ennyi idő, akkor a Babaváró összegének csak 75 százaléka lehet önrész, a maradék 25 százalék hitelnek minősül.

Hirdetés

Hirdetés

Babaváró lakáshitellel és más támogatásokkal együtt

Amennyiben a saját megtakarítás mellé a lakástervek megvalósítására a Babaváró összege nem elég, úgy azt remekül kipótolhatja más támogatási forma, vagy akár piaci jelzáloghitel is.

CSOK és más vonzó kedvezmények

Új lakás vagy ház megvásárlása esetén a CSOK támogatás és a mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitel is elérhető. A támogatás már egy meglévő vagy vállalt gyermek esetén igényelhető. A szuperolcsó, fix, 3 százalékos lakáshitelhez pedig kettő meglévő, vagy vállalt gyermek szükséges.

A vissza nem térítendő Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel a gyermekek számától függően, új otthonra 600 ezer, 2,6 millió vagy 10 millió járhat, a CSOK+hitel pedig 10 vagy 15 millió forintos segítséget jelenthet a családoknak, ha megfelelnek a támasztott feltételeknek. 

Ha például 3 gyermeket tervez a család, igen előnyös lehet, hogy a Babaváróval 10 millió kamatmentes hitel igényelhető, amely a harmadik baba érkezésével vissza nem térítendővé válik. Emellé plusz 10 millió forint támogatáshoz juthatnak a CSOK-kal, a kedvezményes kamatozású lakáshitellel pedig újabb 15 millió forintra lehetünk jogosultak.

Így a kedvezményekkel és támogatásokkal akár 35 millió forint is spórolható új otthon vásárlása esetén. 

A támogatási lehetőségek köre ugyanakkor ezzel még nem zárult be. Ha új ingatlanba szeretne költözni a család, az alábbi támogatási elemek is segíthetik az álmok megvalósítását:

  • Az új építésű otthonok áfája 27 százalék helyett 5 százalék.
  • Az 5 százalékos áfa tartalom visszaigényelhető, ha CSOK-ot is igényelnek.
  • A CSOK-kal egyidejűleg a vagyonátruházási illetéket is elengedik.

Babaváró lakáshitellel kombinálva

Ha a gyermekek száma nem teszi lehetővé, vagy ha valamilyen okból nem felel meg a házaspár a támogatási feltételeknek, akkor a piaci lakáshitelek között érdemes körülnézni.

Az előző részben említettek szerint a lakáshitelhez szükséges önerő is finanszírozható a Babaváróból, ha pedig kellő önrésszel rendelkezik a család, akkor a vételár egy részét is lefedheti a kamatmentes hitel.

Nézd meg, hogy a választott otthon vételárához milyen kedvező banki ajánlatokat vehetsz igénybe a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Lehetséges felhasználási módok új ingatlan vásárlása esetén

A Babaváró összegével (és esetleg a CSOK-kal) tehát milliók spórolhatók meg az új ingatlan megvásárlásához szükséges vételár pótlásával, vagy lakáshitel mellé az önerő előteremtésével is. 

Emellett egy új otthon megvásárlása esetén még számos helye lehet a maximális Babaváró hitelösszegnek, a 10 millió forintnak. Jól tudjuk ugyanis, hogy egy frissen elkészült ingatlan eseténhiába a kulcsrakész állapotmég számtalan dolog és tennivaló felmerülhet, amíg a teljesen kész állapotot eléri a lakás vagy ház. 

Nem csak házak, de lakások esetében is számolnunk kell általában azzal, hogy a vételárba nem tartoznak bele különböző fontos, vagy akár létfontosságú elemek, például a konyha- vagy fürdőszobabútor, szaniterek, háztartási gépek, beépített bútorok, légkondicionáló berendezés, redőnyök, szúnyogháló…

Ezek sora egy új családi háznál még a következőkkel is bővülhet: könnyen előfordulhat, hogy a beköltözéskor még csak egy üres telkünk van, ahol a kert kialakítása termőfölddel, növényekkel, fűvel szintén az új lakók feladata. Ezen felül még szükség lehet autóbeállóra, vagy garázsra, kerti fészerre, járda kialakítására, burkolására, kerítésre, kapura…

Azt se felejthetjük el, hogy ha a fentiek mégis beletartoznak a vételárba, akkor a legtöbb esetben a legalapvetőbb megoldásokat készítik el nekünk, amik általában nem igazán lesznek értékállók, vagy egy nagyon minimális keretösszeg kerül meghatározásra, amellyel igencsak korlátozva vannak a választási lehetőségeink.

Most, hogy az építési díjak, az anyagok költségei az egekben vannak, komoly meglepetés érhet bárkit, aki otthonteremtés előtt áll. Az áraktól való hanyatteséshez lassan egyébként is hozzászokunk a sarki élelmiszerboltban, de egy lakáscél megvalósítása kapcsán a várható összegek nagyságrendekkel meghökkentőbbek. Muszáj viszont előre tervezni és kalkulálni, így ha felkészültél, kapaszkodj, végy egy nagy levegőt és megnézzünk, hogy mire lehet elég a 10 millió forintnyi Babaváró hitel, ha a házat vagy lakást már megvettük.

Könnyebb elkölteni, mint gondolnád!

Tegyük fel, hogy az új lakásban szükség van a konyhabútor, a fürdőszobabútor kialakítására, háztartási gépekre és jól jönne a hálószobákba és az előszobába egy-egy beépített szekrény, valamint néhány új bútorral is be kell rendezni a gyerekek szobáját.

A konyhabútor kész elemekből is állhat, amit aztán egyénileg, vagy szakember segítségével összeállíthatunk. A kész elemek általában anyagilag kedvezőbb áron vásárolhatók meg, mivel tömeggyártásban készülnek. Áruk viszont így is több százezer forintra rúghat. Ha egy kisebb méretű konyhával és az alsó-közép árkategóriával számolunk, akkor tegyük a konyhabútor költségét nagyjából 500 ezer forintra. 

A konyhát egy asztalossal is elkészíthetjük, ekkor egyedi, ízlésünknek sokkal inkább megfelelő, a helyiséghez pontosan illeszkedő, kész megoldást kaphatunk. Ekkor viszont már jelentősen megemelkedhet a kivitelezés anyagköltsége és munkadíja, így az előbbi alsó-közép esetben is közel egymillió forinttal számolhatunk.

Ebbe még nem tartoznak bele a háztartási gépek, így, ha a régi gépeket újra cserélnénk, akkor alapesetben is az alábbi költségekkel kellene számolnunk:

  • főzőlap, sütő, páraelszívó: 250 ezer forint körüli összeg
  • mosógép: nagyjából 120 ezer forint
  • mosogatógép: akár 120 ezer forint
  • kombinált hűtőszekrény: körülbelül 150 ezer forint.

Mindezekért tehát összesen költségkímélő esetben is több mint 500 ezer forinttal kalkulálhatunk.

Konyhabútor is extra költség lehet egy új lakás vagy ház megvásárlásakor

A fürdőszoba esetében már talán kicsivel több lehetőség van a spórolásra. A mindenki által jól ismert nagy bútoráruházakban komplett megoldásokat kaphatunk már akár pár tízezer forintért. Persze itt is érvényes, hogy ha ennél minőségibb, tartósabb megoldást szeretnénk, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A fürdőszobába tehát – ha egy jobb minőségű bútort vásárolunk, az már – nagyságrendileg 200 ezer forintba kerül. Ha ezen felül például szanitereket, zuhanyrendszert, kádat is vennünk kell, a költségek könnyen a milliót is megközelíthetik.

Ha beépített szekrényeket szeretnénk vásárolni, vagy készíttetni, akkor készüljünk fel arra, hogy egyenként szintén több százezer forintos mutatvány lehet a dologból. Ha alsó hangon is 200 ezer forinttal kalkulálunk és három szobát plusz egy előszobát szeretnék praktikusan “szekrényesíteni”, akkor ennek költsége már 800 ezer forintra saccolható.

Ha összeadjuk, akkor az eddig felsoroltakkal már a legjobb esetben is közel 1,5-2 millió forintot költhetünk, ha pedig magasabbra tennénk a lécet az alapmegoldásoknál, akkor középkategória esetén könnyen elhagyhatjuk az 5 millió forintot. Ennél feljebb pedig még ott a csillagos ég.

Fontos tehát, hogy ha berendezésre és bútorokra (pláne, ha ezeken felül kültéri megoldásokra) is gondolnunk kell, akkor alaposan tervezzünk előre. Készítsünk költségtervet, számoljunk az esetleges áremelkedésekkel is. 

Figyelhetjük az akciókat is, ugyanakkor a nagyon olcsó megoldásoktól jobb, ha megkíméljük magunkat, mert ezekre hosszú távon sokkal többet is kifizethetünk, ha meghibásodnak, vagy nagyobb kárt tesznek az otthonunkban.

Ha pedig rosszul mérjük fel a költségeket és utólag újabb anyagi segítségre szorulunk, amihez például személyi kölcsönt vennénk fel, az már előfordulhat, hogy nehezebb lesz, miután a korábban igényelt kedvezményes vagy piaci hitelek miatt a jövedelmünk kevésbé lesz terhelhető törlesztőrészletekkel.

Meddig igényelhető a Babaváró?

A Babaváró hitellel jóval könnyebb lehet a közös álmokat megvalósítani: hozzájutni a kiszemelt ingatlanhoz, fedezni a vásárlás utáni átalakítások költségét vagy akár a különböző lakásterveinkhez kapcsolódó kiadásokat. Emellett a kedvezményes hitel egy ingatlanvásárlásnál komoly előny is lehet, például azokkal a vevőjelöltekkel szemben, akik kevesebb foglalóval rendelkeznek.

Mivel a programmal elérhető kedvezmények köre a gyermekvállaláshoz kötődik, így alapvetően kamatmentesen indul, és ha az igénylést követő 5 éven belül gyermek születik, akkor a futamidő végéig (akár 20 év) az is marad. Vagyis a hitelpiac legkedvezőbb terméke gyermeket tervező házaspárok számára napjainkban. 

A hitel törlesztőrészlete is kedvező (maximum havi 50 ezer forint), így a Babaváró éppen akkor lehet hatalmas segítség, amikor a leginkább szükséges: családalapításkor. 

Ha pedig eleve 3 gyermeket tervezünk, akkor lehetünk a legkedvezőbb helyzetben: ha az igénylést követően a 3. gyermek érkezésével a kölcsön vissza nem térítendő támogatássá alakul. 

A konstrukció további részleteiről a Babaváró hitel oldalunkon tájékozódhatsz, megismerheted a feltételeket és megtudhatod, hogy mennyi hitelt igényelhetsz

Érdemes mihamarabb nekivágni az alapos tervezésnek, hiszen a kedvezményes hitelprogram már csak 2022. december végéig igényelhető!

Hirdetés
Hirdetés