Mit ér a biztosításod, ha a jelen helyzetben Ukrajnába utazol?

Mit ér a biztosításod, ha a jelen helyzetben Ukrajnába utazol?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-24
 

Az életbiztosítási szerződések nem nyújtanak semmilyen védelmet, ha háborús cselekményekben közvetlenül részt veszel, vagy csak elszenvedője vagy egy ilyen helyzetnek. Nézzük meg részletesen mikor és hogyan szolgáltatnak a biztosítók extrém körülmények között.

Kizárások

A magyar biztosítási piacon lévő összes élet és személybiztosítási termék feltételeiben található egy kizárásokat tartalmazó fejezet. Ez a fejezet arról szól, hogy melyek azok a kockázatok, amelyek fennállása esetén a biztosító nem nyújt szolgáltatást.

A kizárásokban az egyes biztosítók esetében van eltérés, de álalános gyakorlat, hogy a kockázatvállalás nem terjed ki azokra a biztosítási eseményekre, amelyek közvetlenül vagy közvetve összefüggésben állnak radioaktív sugárzással, HIV fertőzéssel vagy  háborús, harci cselekményekkel, lázadással, határvillongással, terrorcselekménnyel, zendüléssel, forradalommal, polgárháborúval.

Miért nem fizet a biztosító?

A harci és az ehhez hasonló cselekmények kizárásának az az oka, hogy ilyenkor a mindennapi, megszokott élethez képest sokkal kockázatosabbá és kiszámíthatatlanná válnak a mindennapjaink. A biztosító a nyugodt hétköznapok alapján készített statisztikai adatokból számítja ki, hogy mennyi kockázatot rejt magában mondjuk egy 30 éves ember élete. Milyen veszélyeknek van kitéve baleseti és egészségügyi szempontból.

Háború esetén ezek a statisztikai adatok érvényüket vesztik, mivel a kockázatok extrém módon megnövekednek. Kiszámíthatatlanná válik, hogy mi történik az emberekkel egy háborús időszakban, és az sem jósolható meg, hogy egy ilyen időszak meddig fog tartani.

Eseményekben való részvétel

Az eddigiekben a háborús és harci eseményekről beszéltünk, vagyis azokról az esetekről, amikor egy ország háborúban áll, vagy harcok dúlnak a területén és ebben az eseményben közvetlenül rész veszel, vagyis fegyverrel a kezedben harcolsz, vagy közvetetten, vagyis polgári lakosként próbálod menteni az életedet. Mindkettő igen veszélyes állapot és a biztosításod semmilyen védelmet sem fog nyújtani a számodra.

De ez csak az eseményekben való ilyen olyan részvételről szól.

A biztosító fizetni fog minden olyan esetben, ami nem kapcsolódik a harcokhoz vagy a háborúhoz. Tehát betegségek vagy balesetek esetén a szolgáltatást teljesíteni fogja. Nyilvánvalóan körültekintőbben meg fogják vizsgálni, hogy egy háború sújtotta ország területén bekövetkezett tragédia vajon nem áll -e összefüggésben a harcokkal, de ha nem, akkor fizetni fog.

Utazási biztosítások – Szigorúbb szabályok

Vannak a piacon olyan utazási biztosítási szerződések, amelyek feltételeiben a biztosítók a fentieknél szigorúbb kizárási szabályokat alkalmaznak. Ha az utazás egy olyan országba történik, amelyet a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium háború szempontjából kockázatosnak minősített, akkor a biztosító ott semmilyen szolgáltatást nem nyújt.

Ezért, ha utazni szeretnél, érdemes a Konzuli tájékoztatás honlapján (Konzuli Szolgálat (kormany.hu)) utánanézni, hogy mely országok nem javasoltak.

2022. február 12-től Ukrajna és Oroszország is a beutazásra nem javasolt országok között szerepel a napokban kialakult feszültség következtében. Felhívják a figyelmet, hogy fontold meg az utazás szükségességét és ha tudod, halaszd későbbre. Ha mégis a beutazás mellett döntenél, mindenképpen javasolják a regisztrációt konzuli védelemre.

Ennek következtében néhány utasbiztosítás nem nyújt védelmet, ha Ukrajnába vagy Oroszországba készülsz.

A honlapon egyébként nemcsak a háborús területekről tájékozódhatsz, hanem a járvánnyal kapcsolatos információkat is megtalálod az egyes országokkal kapcsolatban.

Összefoglalás

A biztosítási szerződési feltételek pontos és mindenre kiterjedő jogi szövegek, amelyek áttanulmányozása nem túl egyszerű és meglehetősen unalmas, időigényes feladat. Viszont szerződéskötés előtt érdemes megismerni, hogy milyen esetben számíthatsz a biztosításod szolgáltatásaira.

A Bankmonitor tanácsadói segíteni tudnak abban, hogy érthetően és minden kérdésre kiterjedően tájékoztassanak a szerződések legapróbb részleteiről. Elmagyarázzák, hogy a jogi megfogalmazások mit jelentenek a gyakorlatban. Felhívják a figyelmedet azokra a fontos szempontokra, amelyeket mindenféleképpen mérlegelned kell. Így a biztosító és a megfelelő biztosítási szerződés kiválasztásakor megalapozott és jó döntést tudsz hozni.

Készíts egy díjszámítást a Bankmonitor kockázati kalkulátorának segítségével és regisztrálj honlapunkon, hogy munkatársaink fel tudják venni a kapcsolatot veled.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

kockázati életbiztosítás

hitelfedezeti életbiztosítás

 

Hirdetés
Hirdetés