Mit gondolsz, hány évet kell dolgozni itthon egy lakásért?

Mit gondolsz, hány évet kell dolgozni itthon egy lakásért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-28 Frissítve: 2021-07-01
 

Az utóbbi évek egyik legjobb befektetése az ingatlan lehetett, a frissen érkezők számára viszont egyre nehezebbé válik a hőn áhított lakás megszerzése. Nemcsak nálunk okoz ez nehézséget, Londonban 14 évet kell ahhoz dolgozni, hogy egy átlagos lakást megvehessünk, míg a számításaink szerint Budapesten ugyanezt 10 év alatt is megtehetjük. Ráadásul itthon a lakáshitelek is olcsóak, ami támogathatja a további áremelkedést.

Londonban őrület van

Érdekes cikkre akadtunk a hétvégén, ahol azt taglalják, hogy mennyire nehéz lakást vásárolni Londonban. Mivel Londont a második legnagyobb magyar városnak tartják (kétszázezernél is több magyar van ugyanis kint), gondoltuk teszünk egy kitérőt és összehasonlítjuk a kinti és a hazai viszonyokat.

Lassan megfizethetetlenné válnak a szigetország fővárosában a lakásárak, a Hometrack szerint a 2002 óta követett adatok alapján soha nem állt ilyen magasan a keresetekhez képest egy átlagos lakás vételára. Odakint egy évben forintosítva 12 millió forint felett van a bruttó átlagkereset. Ehhez képest Londonban közel félmillió fontot (175 millió forintot) kérnek egy lakásért, vagyis az éves kereset több mint 14-szeresét.

Legutóbb a csúcs 2007-ben volt, akkor kereset 10-szeresét kellett adni egy átlagos kecóért, egy átmeneti megingás után viszont egyre több évet kellett ledolgozni a hőn áhított ingatlanért. 2009 óta a fővárosi lakásárak összességében 86 (!) százalékkal nőttek, köszönhetően annak, hogy az újépítésű lakások nem tudtak lépést tartani a britek és külföldiek keresletével.

Egyszerűen mindenki odavolt a londoni lakásokért, a külföldiek egyfajta biztonságos menedéknek tekintettek az ottani lakásokra, míg a helyiek az alacsony betéti kamatok elől akartak ide menekülni, aminek meg is lett a következménye.

Hirdetés

Hirdetés

És a magyar valóság

Furdalt minket is a kíváncsiság, hogy ehhez képest hazánkban mi a helyzet, ezért mi is összegyűjtöttük a kinti elemzés hazai mását. Azt már elöljáróban ki kell jelentenünk, hogy a bérek között jelentős eltérések vannak, de ez az összehasonlítás értékéből semmit nem vesz el, hiszen nekünk az itteni fizetésekből kell megvennünk a lakásunkat.

Míg Angliában az átlagos éves bruttó bér 12 millió forint felett van, itthon az átlagbér 3,1 millió forint, ami havi alapon közel 260 ezer forintnak felel meg. A Duna House legújabb számai szerint Budapesten az átlagos négyzetméterárak 380-600 ezer forint körül szóródtak, egy egyszerű átlag alapján fél milliós négyzetméterárat kapunk.

A londoni becslések számításaink szerint egy 60 négyzetméteres lakásra vonatkoztak, vagyis átszámítva nálunk egy ekkora méretű ingatlan 30 millió forintba kerül. A két számot elosztva egymással kapjuk azt, hogy ma egy budapesti lakásért átlagosan 10 évet kell dolgozni, míg Angliában az ottani viszonyok mellett 14 évet.

A jegybank közelmúltban készített jelentése szerint van még tér a lakásárak emelkedése előtt, bár láthatóak már azok a jelek, amely szerint Budapesten egyre több helyen kezdenek túlárazottá válni az ingatlanok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne találhatnánk jó vételi lehetőségeket, amelyekhez hihetetlenül olcsón kaphatunk most hitelt.

Lakáshitelt keresel és még nem találtad meg az igazit? Kalkulátorunk másodperceken belül a segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés