Mit kell tenned azért, hogy bivalyerős anyagi helyzetbe kerülj idős korodra?

Mit kell tenned azért, hogy bivalyerős anyagi helyzetbe kerülj idős korodra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-14
 

Erősen nőttek a bérek 2022. januárban, de ezzel párhuzamosan folytatódik az idősek anyagi lecsúszása. Megnéztük, pontosan hogyan áll most a helyzet, és milyen anyagi katasztrófa fenyegeti a magyar aktív dolgozókat. Jó hír, hogy egy megtakarítással kivédhető a veszély: kellően korán kezdve akár a jövedelem kis részéből is bivalyerős eredményeket lehet elérni!

Az aggasztó világgazdasági folyamatok ellenére jelentősen növekedtek a magyar keresetek – olvasható ki a KSH legújabb közzétételéből. 2022. januárban 467.300 forint volt a bruttó átlagbér, ami kedvezmények nélkül nettó 310.700 forintot, a kedvezmények figyelembevételével pedig nettó 322.100 forintot jelent. Fontos, hogy ez a statisztika csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra igaz, és nem tartalmazza az 5 főnél kisebb létszámú vállalkozások alkalmazottjainak adatait sem.

Havi átlagkeresetek Magyarországon 2022. január

A nemzetgazdaság egészét tekintve így 13,7%-kal növekedtek a keresetek az előző év azonos időszakához képest. A különböző szektorokban ugyanakkor komoly eltérések figyelhetők meg mind az átlagbér szintje, mind annak változása terén. A közfoglalkoztatottaknál például átlag alatti, 290.000 forint volt a nettó átlagbér, és a növekedése is gyengébb (12,8%) volt.

Árnyalja a képet az is, hogy a jövedelmek eloszlása meglehetősen egyenlőtlen: nagyon sokan vannak, akik lényegesen rosszabbul keresnek az átlagbérnél, míg az átlagadatot felhúzzák a kisebb gyakoriságú, de igen magas fizetések. Ennek szemléltetését segíti a jövedelmek rangsorában középen álló ember fizetése: a „mediánbér” értéke bruttó 375.800 forint volt, azaz kb. 20%-kal alacsonyabb az átlagnál, nettó értéke így (kedvezmények nélkül) havi 249.900 forintra tehető.

Hirdetés

Hirdetés

Folytatódik az idősek anyagi lecsúszása…

Régóta tartó trend, hogy az idősek jövedelme egyre inkább elmarad az aktív dolgozók fizetésétől. Úgy tűnik, idén sem lesz ez másként, hiszen a gyors ütemű, kétszámjegyű bérnövekedéssel egyidejűleg az év eleji nyugdíjemelés mindössze 5%-os mértékű volt. Januárban becslésünk szerint 163.000 forint körül volt a magyar átlagnyugdíj, azaz a nettó átlagbérnek alig 52%-át tette ki. Ehhez képest 2020-ban még 56% volt az átlagos öregségi nyugdíj és az átlagkereset aránya.

Mennyi pénzt fogunk elveszíteni 65 éves kor fölött?

Konkrétan is számszerűsíthetjük, hogy mekkora jövedelemcsökkenést kell elszenvednie annak, aki az átlagbért keresi, majd nyugdíjba vonul, és azután már az átlagnyugdíjból kell megélnie. Érdemes ezt a kérdést nemenként külön vizsgálni, hiszen jelentős különbségek vannak a férfiak és nők bére, nyugdíja és várható élettartama között.

A januári, nemek szerint bontott adatok alapján a férfiak havi nettó keresete kb. 338.000 forint, a nőké kb. 284.000 forint volt. Az átlagnyugdíj is nagy eltérést mutat: a férfiaké 176.000 forint körül, a nőké 155.000 forint körül lehet. Eszerint a férfiak 162.000 forintnyi jövedelemkiesésre számíthatnak az utolsó fizetésük és az első nyugdíjuk között, a nők pedig hasonlóképpen 129.000 forintot veszíthetnek havonta!

A 65 év fölött még várható élettartam a legutolsó adatok alapján férfiak esetében kb. 15 év, nőknél kb. 19 év. Ennyi idő alatt tehát a teljes veszteség férfiak számára 29,2 millió forint lenne, a nőknek 29,4 millió forint: azaz ekkora tőkét kellene felhalmozniuk – mai értéken – ahhoz, hogy idős korukban is biztosíthassák önmaguk számára az aktív korukban megszokott életszínvonalat.

Kinek mennyit kell félretennie a cél eléréséhez?

Jó hír, hogy a cél elérése nem lehetetlen, ugyanakkor komoly erőfeszítéseket igényel. A nyugdíjcélú megtakarítások segítségével már az életpálya elején is el lehet kezdeni az öngondoskodást. Mostanra kb. 1,5 millió ember rendelkezik valamilyen nyugdíj-előtakarékossággal, de nagyon sokan még mindig nem tették meg az első lépéseket ebbe az irányba. A döntés halogatásával sajnos egyre nehezebbé válik a helyzet, hiszen minél rövidebb idő alatt kell összegyűjteni a kívánt összeget, annál több pénzt kell félretenni havonta.

Mekkora részét kell félretenni az átlagbérnek idős korunkra, ha adott életkorban indítjuk el a megtakarítást?

Látható, hogy aki például 35 évesen elindítja a saját megtakarítását, ő az átlagbér 13-15%-át félretéve képes lehet felhalmozni a megfelelő nyugdíjkiegészítéshez szükséges vagyontömeget. A pontos összeg ebben az esetben férfiaknál havi 42.600 forint, nőknél 42.900 forint. Ezzel szemben mindazok, akik 50 éves korukig halogatták a döntést, már csak az átlagbér 35-42%-ának megfelelő havi megtakarítással teljesíthetnék ugyanezt a feladatot, azaz 117-118.000 forintot kellene eltenniük minden hónapban!

Válassz bölcsen az elérhető megtakarítások közül!

Ma Magyarországon 3 kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítás létezik: ezek az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla, illetve a nyugdíjbiztosítás. A három konstrukció közös tulajdonsága, hogy 20%-os (összesen legfeljebb évi 280 000 forintos) állami támogatást lehet rájuk igénybe venni; de sok szempontból eltérnek egymástól. Éppen ezért fontos, hogy körültekintően válasszunk az elérhető alternatívák közül – a legfontosabb mégis az, hogy mielőbb kezdjünk el félretenni idős korunkra, amennyiben szeretnénk elkerülni a drasztikus elszegényedést.

Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és vedd igénybe szakértőink segítségét díjmentesen!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés