Mit kíván a magyar számlatulajdonos?

Mit kíván a magyar számlatulajdonos?
Hirdetés
Hirdetés

2024-03-15
 

Március 15. alkalmából összeszedtük a magyar számlatulajdonosok 12 pontját.

1. Alapdíjmentes bankszámlákat

Nem szeretnénk csak azért pénzt fizetni, mert számlával rendelkezünk. A pénzünk rendelkezésre tartásáért ne kelljen díjat fizessünk.

Ez egy jogos igény, a jó hír pedig az, hogy léteznek már ilyen bankszámlák. Havi 300 ezer forint jövedelem/jóváírás vállalása mellett a Bankmonitor kalkulátora szerint 5 csomag esetében nem szükséges magáért a számlavezetésért fizetni.

2. Mindenkinek ingyenes készpénzfelvételt

Díjmentesen juthassunk hozzá a számlánkon lévő pénzünkhöz. Ne kelljen a bankautomaták használatáért fizetni!

Itt van jó hírünk: a jogszabály alapján havi két készpénzfelvétel összesen legfeljebb 150 ezer forintért minden magyar számára ingyen elérhető. Ezt a magyarok egy bankszámlájuknál használhatják ki, arról nyilatkozniuk kell a bankjuknál, hogy melyik legyen ez a számla.

Ugyanakkor jellemzően ennél nagyobb összegű felvételnél, vagy épp több ATM használat esetén már fizetni kell. Vannak olyan bankok, számlák, melyeknél több készpénzt is fel lehet venni ingyen, de ehhez már jellemzően valamilyen feltételt is teljesíteni kell.

Hirdetés

Hirdetés

3. Díjmentes legyen a bankkártyás vásárlás

Ne kelljen azért külön díjat fizetnünk, hogy készpénz helyett bankkártyánkkal fizetünk a boltban. Ne érjen semmilyen hátrány minket azért, mert egy vásárlásánál nem készpénzzel fizetünk.

Itt még az előző pontban leírtaknál is jobb hírekkel szolgálhatnak a Bankmonitor szakértői. A bankkártyás vásárlásért nem kell külön díjat fizetnünk. Ez gyakorlatilag az összes hazánkban lévő bankszámlára igaz. Vagyis a díjmentes bankkártyás vásárlás már mindenki számára elérhető.

4. Legyen ingyenes a bankkártya

Ne kelljen fizetnünk a bankkártya legyártásáért, ne számoljanak fel a bankok éves díjat a plasztik után. Ne nehezítsék meg ilyen egyszeri díjjal a bankkártyás vásárlást, a készpénzfelvételt.

Itt a kép már jóval vegyesebb: 300 ezer forint jövedelem mellett jelenleg két olyan bankszámla érhető el, melynél az első és a második évben sincs bankkártya díj. Hat csomag közül választhatnak az érdeklődők, ha csak az első évben szeretnének ingyenes bankkártyát. Azt hozzá kell tenni, hogy a bankkártyák díjmentességét vagy egy meghatározott ideig biztosítják a bankok – ez jellemzően 1-3 év szokott lenni -, vagy bizonyos feltételek teljesüléséért cserébe engedik el a plasztik standard díjait.

5. Díjmentes átutalási lehetőséget mindenkinek

Ingyen utalhassunk mások számlájára. Ne kelljen azért fizetnünk, mert pénzt akarunk küldeni valaki másnak.

Az átutalások díja több tényezőtől függ. Jellemzően a személyes megbízások drágábbak, hiszen ebben az esetben a banki ügyintéző idejét is lefoglaljuk. Itt nem találkozhatunk díjmentes lehetőséggel.

Ha netbankon, mobilapplikáción keresztül adjuk meg a megbízásokat, akkor azok jóval olcsóbbak lehetnek. (Nem foglaljuk a bankok egyik legdrágább erőforrását, az emberi időt.) Itt már találkozhatunk díjmentes esetekkel. 300 ezer forintos jövedelem mellett 4 olyan csomagot is találhatunk, amelynél ingyen utalhatunk havi négy alkalommal összesen 40 ezer forintot. De az utalásoki számának növelése, az összeg emelése nem jelenti ezen esetekben a díjak emelkedését.

6. Díjmentes állandó átutalás, csoportos beszedési megbízás

Ne kelljen fizetnünk a közüzemi számlák megfizetéséért. Ha valakinek rendszeresen utalunk, akkor annak ne legyen külön díja.

Csoportos beszedésnél felhatalmazunk egy szolgáltatót, hogy a számlánkról szedje be szolgáltatása havi díját. Ezt akkor érdemes alkalmazni, ha a díj havonta változó nagyságú. Ilyen például a közüzemi szolgáltatók jelentős része, ahol fogyasztás alapon fizetünk. Az állandó átutalás akkor lehet jó, ha rendszeres időközönként azonos összeget kell fizetnünk. Például a havonta fix összegű közös költség rendezésére lehet ideális ez a megoldás.

Jellemzően ezen tételek olcsóbbak, mint a sima átutalások, hiszen csak egyszer kell megadni a megbízást és az rendben teljesülni fog mindaddig, amíg nem adunk le ezzel ellentétes kérelmet bankunk felé. 300 ezer forint havi jóváírás mellett 4 olyan csomagot találhatunk a Bankmonitor kalkulátorában, ahol az állandó megbízások, csoportos beszedések ingyenesek. (2-2 megbízást 30-30 ezer forint összegben állítottunk be a kalkuláció során.)

7. Ingyenes értesítést minden tranzakcióról, megbízásról

Ingyenes értesítést minden számlamozgásról, megbízásról, jóváírásról, terhelésről. Ne kelljen fizetnünk azért, hogy megtudjuk mi történik a számlánkon.

Jellemzően SMS-ben kaphatunk értesítést a számlánkon történt pénzmozgásokról, bankkártyahasználatról. Ezekért jellemzően sajnos fizetnünk kell, üzenetenként 30-40 forintot. Van olyan bank, ahol ingyenes az SMS értesítés, de ott jellemzően komoly feltételeket várnak el az ingyen üzenetekért cserébe.

Ugyanakkor kérhetjük az értesítést számos banknál push üzenetben is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mobilapplikációnkra érkezik az üzenet. Ehhez szükséges mobilapplikáció, megfelelő mobilkészülék és mobilnet. Ha ez adott, akkor kaphatunk ilyen formában is értesítést, ráadásul ezek a push üzenetek jóval olcsóbbak, sok banknál teljesen díjmentesek.

8. Ingyen bankszámlakivonat

Ne kelljen fizetnünk azért, hogy havonta kivonatot kapjunk a bankszámlánkról. Az ilyen összefoglaló értesítés mindenképpen ingyenes legyen.

Ez jellemzően már nem szokott problémát okozni. Ha elektronikus csatornán kérjük a kivonatot, az gyakorlatilag minden pénzintézetnél díjmentes. Sőt, sok esetben a fizikai, postán kiküldött kivonat is ingyenes, bár ez még nem teljesen elterjedt.

9. Minden legyen ingyenes egy bankszámlánál

Ne kelljen soha, semmiért sem fizetnünk bankszámlánkhoz kapcsolódóan.

Ilyen bankszámla jelenleg nincsen. Minden csomagnál van olyan speciális helyzet, megbízás, amelyért fizetni kell. Ha elveszik a bankkártyánk, akkor a pótlásért díjat kérnek. Ha bankfiókban adjuk meg az átutalási megbízást, akkor azért díjat számolnak fel a bankok. Ha külön igazolást kérünk egy megbízásról, bankszámlánkról, akkor azért is fizetnünk kell.

Fontos
Ugyanakkor vannak olyan számlák, melyekért normális mindennapi használat mellett nem kell fizetnünk semmit. Nincs számlavezetési díj, nincs készpénzfelvételi díj, nincs bankkártya díj, nem kell fizetnünk az elektronikus csatornán megadott megbízásokért, nincs költsége az értesítéseknek. Ilyen bankszámlák léteznek.

10. Azonnal teljesüljenek az átutalási megbízások

Ha valakinek pénzt szeretnénk utalni, akkor az azonnal érkezzen meg a bankszámlájára. Ne kelljen órákat, napokat várni a jóváírásra.

Magyarországon az azonnali fizetési rendszer bevezetése óta a forint átutalások azonnal, pár másodperc alatt teljesülnek. Az elektronikus csatornán – netbank, mobilapplikáció – megadott hazai forint átutalások 20 millió forint összeghatárig 5 másodpercen belül teljesülnek.

11. Minden banknak minden kerületben, városban legyen bankautomatája

Ne kelljen sokat utazni azért, hogy bankkártyával hozzáférjünk a saját pénzünkhöz.

Ez szinte biztos, hogy nem fog teljesülni. Nem fognak a bankok minden településen bankautomatát üzemeltetni, ezek költsége igen jelentős. Az automaták számának növelése végül a számlaköltségekben, más banki szolgáltatások díjában jelenne meg.

A jó hír, hogy a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétel nem csak a saját bankunk automatájából lehetséges. A havi két – összesen legfeljebb 150 ezer forint összegben – díjmentes készpénzfelvételt bármely hazai bankautomatában kihasználhatjuk.

12. Egyszerű bankváltást

Már nem megfelelő bankszámlánk helyett könnyen nyithassunk új csomagot. A régi bankszámlán lévő szolgáltatásaink, megbízásaink könnyen, automatikusan kerüljenek át az új csomagra.

Egy régóta használt bankszámlához számos szolgáltatás, megbízás kapcsolódhat. Például csoportos beszedési megbízások, állandó átutalások… Sokan azért félnek új számlát nyitni, mert ezeket a meglévő szolgáltatásokat nehézkes áthelyezni az új bankhoz.

Ez valóban nem olyan egyszerű, azonban nem feledkezhetünk meg az egyszerűsített bankváltásról. Gyakorlatilag az új számlanyitás során egyetlen nyomtatvány kitöltésével kérelmezhető a fent említett megbízások, szolgáltatások automatikus áthelyezése. A két pénzintézet ezt követően elintézi egymás között a dolgot, a régi számlához kapcsolódó ilyen megbízások átkerülnek az új csomaghoz.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ez nem minden esetben működik: meglévő hitelkeret, negatív számlaegyenleg, értékpapír, lekötött betét esetén nem fog ez a váltás teljeskörűen és automatikusan végbemenni.

Hirdetés
Hirdetés