Mit szólnál, ha hozzád dobnának plusz 1%-ot?

Mit szólnál, ha hozzád dobnának plusz 1%-ot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-02 Frissítve: 2021-08-11
 

Év végén jellemzően megnő a megtakarítási kedv is, már csak azért is, mert sok jó akcióra éppen ilyenkor lehet lecsapni. Ide tartozik az Aegon Alapkezelő kedvezménye is, ami számunkra azzal az előnnyel kecsegtet, hogy az elért hozamokra még rápakolnak plusz 1%-ot. Manapság ritkaságszámba mennek az ehhez hasonló ajánlatok, ezért is néztük meg, mégis mit jelent per pillanat az a bizonyos 1%. Nem lőjük le a poént előre, ha azt mondjuk, hogy rengeteget.

Az év vége felé közelítve rendszerint nem csak azon kezdünk el gondolkozni, hogy mit is lehetne a fa alá ajándékként vásárolni, hanem, hogy ha számíthatunk kisebb-nagyobb fölös pénzösszegre, akkor azt hol is parkoltassuk. Ilyen szempontból lényegtelen, hogy egy év végi bónuszról döntünk, esetleg éppen egy lejáró lekötött betétről vagy állampapírról, mert a kihívás ugyanaz.

Nem véletlen, hogy ilyenkor megszaporodnak az akciók is, mert a szolgáltatók is érzik, hogy nagyobb az érdeklődés, így egészen kiváló lehetőségekre csaphatunk le. Ilyen alkalmi lehetőség az Aegon Alapkezelő ajánlata is, ami nemes egyszerűséggel éves időtávon 1%-os plusz hozamot biztosíthat. A mai körülmények között ez komoly segítség.

Hirdetés

Hirdetés

Lássuk, mire is elég az a bizonyos 1%

Külföldön egy ilyen lehetőségre mindenkinek leesne az álla. Európa több országában már akkor is örülnek a befektetők, ha a pénzüknél vannak, mert egy lekötött betét és állampapír is csak viszi a pénzt. Az a fura helyzet alakult ki, hogy a biztonságot ott úgy kell megfizetni, hogy a kamatot elfelejthetjük. A mi legnagyobb szerencsénk az, hogy nálunk más szelek fújnak.

Azért nekünk sem kell a szomszédba menni, hogy meglepő jelenségeket láthassunk. A jegybank előrejelzései szerint 2016-ban az infláció 0,4%-os lehet, míg 2017-ben 2,3%-os. Ebből is láthatjuk, hogy teljesen más útra léptünk, sokkal visszafogottabb lesz az árak növekedése, ami bekorlátozza, hogy mekkora hozamot érhetünk el. Ilyen értelemben, igencsak felkaphatjuk a fejünket, ha egy akció keretében plusz 1%-ot kaphatunk.

Nem véletlen, hogy ha elhanyagolható az infláció, akkor az alapkamat sem található az egekben. Jelenleg 0,9% a jegybanki alapkamat, és bőven elképzelhető, hogy ez a következő években sem fog érdemben változni. Márpedig, ha ez valóban így lesz, akkor is nagyon jó a leányzó fekvése, ha ennél egy kicsivel nagyobb hozamot grátisz megkapunk.

A kockázatmentes befektetéseknél körbenézve sem változik meg drámaian a helyzet. A lekötött betéteknél egyszerűbb a helyzet, mert itt az átlagos kamatok nem nagyon merészkednek 0,5% fölé, míg az akciós betéteknél is ritka, mint a fehér holló a 2% feletti kamat. Nem lövünk mellé nagyon, ha azt állítjuk, hogy ha a plusz 1%-ot megjátszod, akkor a betétesek többségét kapásból le fogod verni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ez csak egy bónusz, a mögöttes befektetés hozamát nem is néztük.

Az állampapírok keményebb diónak bizonyulhatnak, hiszen itt a legalacsonyabb kamat 2%-os, amit a féléves kincstárjegy és az éves kincstári takarékjegy biztosít. Azt el kell ismerni, hogy itt is nagyon vonzóak a kondíciók, viszont ha azt vesszük, hogy befektetési alap(ok)ra váltva extraként kaphatunk 1%-ot, akkor azt nem lehet félvállról venni. Márpedig, ha azt vesszük, hogy éppen azért váltunk az alapokra, hogy nagyobb hozam legyen a jutalmunk, akkor sokat nyom a latba a bónusz.

Sokaknak személyes tapasztalatuk van a befektetési alapokkal, különösen azokkal, amelyek bármilyen környezetben pozitív hozamra törekednek (abszolút hozamú alapok). Az Aegon Alapkezelő éppen ezekre az alapokra célozva ad grátisz hozamot, vagyis az alapok teljesítményét fejeli meg plusz 1%-kal. Kétséget kizáróan most nagyon sokat jelent egy ilyen akció, hiszen ha 10%-ot biztonságosan elérhetnénk, akkor nem feltétlenül kapnánk fel a fejünket, viszont most, amikor 1% alatti kockázatmentes hozamokról beszélünk, már ég és föld a különbség.

Gyakorta esünk abba a hibába, hogy csak a befektetések elérhető hozamát nézzük, viszont nem vagyunk tekintettel a befektetés vételét, tartását és értékesítését terhelő költségekre. Az Aegon Alapkezelő éppen azokat az alapoknál ad bónuszt, amelyek online számla mellett is elérhetők, vagyis költségmentesen adhatók-vehetők.

Mindent egybevéve nem is adódhatna jobb alkalom a befektetési alapok vételére, mert az Aegon Alapkezelő akciójának jóvoltából olcsón juthatunk már bejáratott és bizonyított alapokhoz, melyekhez most extra hozam is társul. A befektetett pénzösszegre vonatkozó feltételek teljesülése esetén több százezer forintot nyerhetünk, aminek egy része származik az extra hozamból, míg a másik része a tranzakciós díjakkal spórolható meg.

Hirdetés
Hirdetés