Mit tehetsz, ha nem vagy késve fizetnek a vállalkozásod vevői?

Mit tehetsz, ha nem vagy késve fizetnek a vállalkozásod vevői?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-09 Frissítve: 2022-06-10
 

A vállalati fizetésképtelenségi eljárások számának növekedésére hívta fel a figyelmet egy friss elemzés. Magyarországon a várakozások szerint az idén 26, jövőre 8 százalékkal emelkedhet az ilyen esetek száma. Készülni kell tehát a partnerekkel kapcsolatos fizetési kockázatok növekedésére! Mutatjuk hogyan.

Trendfordulót vár a vállalati fizetésképtelenségek számát illetően az Allianz Trade: az elmúlt évek csökkenése után idén ismét nőhet az esetszám a világban. A cég legfrissebb Globális Inszolvencia Jelentése szerint Magyarországon az uniós átlagnál is gyorsabb lehet a változás.

Jelentős fizetésképtelenségi hullám jön

A világ vezető hitelbiztosítójának szakértői szerint 2022-ben 26, jövőre 8 százalékkal nőhet a vállalati fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon, ami 6300, illetve 6800 esetet jelenthet.

Annak ellenére vár jelentős növekedést az idén az Alliaz Trade, hogy az idei év első negyedében

  • az eljárások számának emelkedése csak az építőiparban volt kiemelkedő. Itt a tavalyi év azonos időszakához képest 11, míg 2020 első negyedévéhez képest 24 százalékos, 2019 azonos időszakához képest 47 százalékos volt a növekedés. Emellett
  • emelkedést egyelőre csak a feldolgozóiparban tapasztaltak.

A többi szektorban kevésbé jellemző a fizetésképtelenségi eljárások számának megugrása. Egyelőre. A várakozásaink szerint ugyanis különösen az utolsó negyedévben jelentős fizetésképtelenségi hullám jöhet. Ezzel indokolták a 2022-es teljes évre vonatkozó 26 százalékos várakozásukat a jelentés készítői.

Hirdetés

Hirdetés

Miért nőhet az esetszám?

Az emelkedést

  • a csökkenő fogyasztás,
  • a kormányzati támogató intézkedések várható szűkülése,
  • a növekvő kamatkörnyezet,
  • a rendkívüli alapanyagár-rally, valamint
  • az egyedi gazdasági körülményekkel együtt járó 10 százalék körüli infláció okozza.

Ezek mellett negatívan hat majd a jelentés szerint a jelentős mértékű államadósság és az európai uniós támogatási pénzek kifizetése körüli bizonytalanság.

Mit jelenthet ez a cégednek?

Ebben a környezetben a likviditásszűkében lévő vállalatoknál

  • a számlák vitatására és ezzel összefüggésben a peres ügyek számának növekedésére lehet számítani, mindemellett
  • nagyobb arányban jelenhet meg a csalási kockázat is.

Ez a rendkívül speciális gazdasági környezet a vállalatokat átgondolt gazdasági stratégia alkotására kell, hogy ösztönözze. A globális nyersanyagárak által okozott volatilis ártrendben akár

  • egy rosszul meghatározott készletezési stratégia, vagy
  • egy nem megfelelően átgondolt beruházás és annak finanszírozása, vagy
  • a pusztán állami támogatásokra épülő tervezés már nem alkalmazható.

Aki itt nem megfelelően lép, könnyen nehéz helyzetbe kerülhet, és akár veszélyeztetheti az üzletfolytonosság fenntartását is – emelték ki a jelentés készítői.

Fontos
Az Allianz Trade jelentése a Bankmonitor szakértői szerint fontos figyelmeztetés a hazai vállalkozásoknak, ha ugyanis vevőink fizetőképességének stabilitása romlik az a fizetési határidő túllépését, sőt, akár a követelésünk behajthatatlanságát is eredményezheti. Ez saját cégünk fizetőképességét is erősen ronthatja.

Hogyan védekezhet a vállalkozásod?

Ilyen helyzetben a megfelelő likviditás biztosítása elengedhetetlen működési követelmény. Azok a vállalkozások, amelyeknek van elegendő likvid forrása (pénze vagy könnyen pénzzé tehető egyéb pénzügyi eszköze), esetleg az elmúlt másfél-két év támogatott programjai révén rendelkeznek kedvező kamatozású folyószámla-hitelkerettel, vélhetően komolyabb zökkenők nélkül vészelhetik át ezt az időszakot.

Sajnos a rendkívül kedvező Széchenyi Kártya Program GO! konstrukcióra új kérelmeket már nem fogadnak be a bankok. A piaci alapon elérhető folyószámlahitelek ezeknél jelenleg jóval magasabb kamat mellett érhetőek el. Adott esetben azonban még ez utóbbiak igénybevételét is érdemes lehet átgondolni.

Célszerű azonban figyelni arra, hogy az elmúlt hónapokban nem csak a kamat nőtt, hanem rendkívül szélesre nyílt az olló a legolcsóbb és legdrágább termék között. Alaposan körül kell tehát nézni a döntés előtt.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Van azonban más megoldás is a cég likviditási korlátainak növelésére, és ezzel együtt az ebből eredő kockázatok mérséklésére. Ezfaktorálás, magyarán a vevőkövetelés előfinanszírozása. Ha tehát számlánk ellenértéke nem folyik be időben lehetőségünk van arra, hogy vevőkövetelésünket értékesítsük egy kifejezetten erre a tevékenységre szakosodott cégnek.

Hogyan működik a faktorálás?

Első lépésként meg kell keresni egy faktortársaságot, amely bevizsgálja a vevőinket, amelyektől a várható bevételeket előfinanszíroztatni szeretnénk. Ennek során vevőnként megállapítanak egy limitet – eddig a szintig lesz hajlandó a faktorcég előfinanszírozni a vevőkövetelést.

Jó tudni
Az előfinanszírozás bruttó áron, azaz az általános forgalmi adót, áfát is tartalmazó összeg alapján történik. Jó esetben ennek 80-90 százalékát is megkaphatja a cég. A mérték nem saját cégünk, hanem a vevő fizetőképességének megítélésén múlik. Amennyiben nagy, stabil háttérrel rendelkező vevőink vannak az előfinanszírozás mértéke magasabb, egyéb esetben alacsonyabb.

A már bevizsgált vevőink által kiállított számlánkat ezt követően bármikor be lehet nyújtani előfinanszírozásra, amely után a megállapított limit szerinti összeg 1-2 napon belül megérkezik a számlánkra.

Azonnali tájékoztatás a hitel feltételeiről.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hitelkeret megállapítása
a kibocsátott számlákra
Ft
nap
Bankmonitor

Az elérhető faktor finanszírozás részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegben kaphat finanszírozást (megelőlegezést) a céged?
  • Mennyi idő alatt?
  • Várhatóan milyen költség mellett?
  • Mitől függhet a finanszírozás mértéke?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
A faktorálás tényéről természetesen értesíteni kell a vevőt is, aki ezt követően a számla ellenértékét a faktorcégnek utalja. Az előfinanszírozott összeg és a teljes érték különbözetét vállalkozásunk akkor kapja meg, ha a vevő fizetett. A faktorcég ekkor vonja le szolgáltatása díját, így az ezzel csökkentett összeget utalja át.

Milyen előnyei vannak a faktorálásnak?

Az előbbi folyamatból egyértelműen látszik, hogy egy gyors – a banki hitelkérelemnél érdemben rövidebb idő alatt lebonyolítható – folyamatról van szó.

Olyan cégek – például induló vállalkozások – is 1-2 nap alatt pénzhez juthatnak, amelyek banki finanszírozásra kevésbé számíthatnának, feltéve persze, ha megfelelő fizetőképességű vevőik vannak. (Ez utóbbiak, mint tudjuk sokszor hosszú, akár 30-60 napos fizetési határidővel teljesítenek.)

Nincs szükség addícionális fedezetre. Se ingatlan, se kezességvállalás, se egyéb biztosíték nem kell.

Ennek ellenére nagyon kiszámítható likviditást jelent, hiszen előre tudjuk, hogy egyes vevők számláira milyen mértékben kaphat cégünk előfinanszírozást. Ráadásul ezt bruttó áron kaphatjuk meg, amely különösen fontos lehet olyan esetekben, amikor épp az áfafizetés miatt kerül vállalkozásunk olyan helyzetbe, hogy egy adott időpontig (az áfa befizetés határidejéig) van szüksége pénzre.

Ötlet
Ha felmerül annak lehetősége, hogy szüksége lehet cégünknek előfinanszírozásra célszerű lehet akkor is felkeresni egy faktorcéget és bevizsgáltatni vevőinket, ha egyelőre nem akarunk számlát benyújtani előfinanszírozásra. Ezzel ugyanis egyrészt megspóroljuk a bevizsgálás idejét, ami egy hét körüli időszakot jelent. Másrészt olyan szolgáltatás is párosulhat hozzá, amely révén értesülhetünk arról, ha vevőkörünkben fizetésképtelenségi problémák merülhetnek fel. Költségeink a faktorálással összefüggésben csak számla előfinanszírozásakor merülnek fel. 

A faktorálás egyébként itthon is egyre népszerűbb. A Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint az idén az első negyedévben a faktorált forgalom 1069,1 milliárd forint, ami nagyon erős, 35 százalékos  növekedést jelent az egy évvel korábbi 793,6 milliárd forinthoz képest.

Ezermilliárd forint feletti első negyedéves forgalomra korábban soha nem volt példa a hazai piacon. Tény ugyanakkor, hogy viszonylag szűk kör él még ezzel a lehetőséggel: az aktív ügyfélállomány a forgalomnál jóval mérsékeltebb ütemben (éves alapon az első negyedévben mindössze 2 százalékkal) bővül.

Érdeklődj szakértőnknél
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Bankmonitor
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Külföldi partnereid vannak? Ezekre a térségekre kell a leginkább figyelni!

Visszakanyarodva az Allianz Trade jelentésére érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar helyzet az uniós átlaghoz képest kockázatosabb az előzetes várakozások alapján, de fizetésképtelenségi esetek számának emelkedőbe fordulása nem sajátos magyar jelenség, szinte az egész világra jellemző trendfordulót vetít előre a nemzetközi hitelbiztosító az elmúlt két évet jellemző csökkenés után.

A fizetésképtelenségi esetek száma világátlagban 2022-ben 10, 2023-ban pedig 14 százalékkal nőhet várakozásaik szerint. Ezzel minden harmadik ország eléri majd a járvány előtti szintet.

A legnagyobb növekedés

  • a közép- és kelet-európai régióban,
  • Afrikában, illetve
  • azon nyugat-európai országokban várható,

ahol a kormányok csekély mértékben vagy lassabban nyújtanak segítséget a vállalatoknak.

Ugyanez jellemezheti az ázsiai országokat, kivéve Kínát, ahol többé-kevésbé az eddigi szinten marad a fizetésképtelenségi esetek száma. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az inszolvencia esetek száma továbbra is csökken, köszönhetően a vállalatok javuló nyereségességének, illetve a szövetségi kormány kedvezményes hitelprogramjának.

Hirdetés
Hirdetés