Mit tudnak az olcsó vagy ingyenes bankszámlákhoz járó bankkártyák?

Mit tudnak az olcsó vagy ingyenes bankszámlákhoz járó bankkártyák?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-25 Frissítve: 2021-12-29
 

Olcsó, vagy akár ingyenes bankszámlát szeretnél, de félsz, hogy ezekhez esetleg valamilyen „fapados”, nem mindenre használható bankkártya jár? Érthető, hiszen ma már alap, hogy az üzletekben és az éttermekben kártyával fizetünk, hogy az interneten vásárlunk, vagy éppen készpénzt veszünk fel automatából, ha szükséges. Mindezt ráadásul nem csak idehaza, hanem külföldön is. Ezekről pedig nem szívesen mondanánk le még egy olcsó bankszámla miatt sem. Szerencsére erre nincs is szükség!

Átlagos használat mellett egy lakossági bankszámla két év alatt akár több mint 300 ezer Ft-ba is kerülhet, miközben a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor szerint találni akár teljesen ingyenes – vagyis havi és tranzakciós díj nélküli – bankszámlát is. A drágább is az olcsóbb bankszámlák esetében sokszor hallani azt a kérdést, hogy vajon a kedvezményes feltételekkel kínált számlák kártyái tudják azt, amire szükségünk van? Megnéztük, hogy mi a helyzet azokkal a szolgáltatásokkal, amelyeket a legtöbben használnak.

Hirdetés

Hirdetés

Kártyás fizetés üzletben, étteremben stb.

Ez olyan alapfunkció, amire kivétel nélkül minden bankkártya alkalmas, függetlenül attól, hogy több ezer forint az éves díja, vagy esetleg teljesen ingyenes. Ebből a szempontból az sem számít, hogy elektronikus vagy dombornyomott a plasztiklap, vagy hogy melyik kibocsátó kártyatársaság (Visa vagy MasterCard) logója szerepel rajta. Ugyanez a helyzet az érintéses fizetéssel is, ugyanis az újonnan kibocsátott lapok mindegyike képes erre.

Fizetés mobiltelefonnal

Remek ötlet volt anno, hogy mobiltelefonon keresztül is lehessen bankkártyával fizetni, hiszen a telefont a legtöbben mindig magukkal viszik, míg a pénztárca nehezebben vágható zsebre. Itt sem számít a bankkártya típusa, mindössze egy úgynevezett NFC chippel ellátott mobiltelefonra és megfelelő mobiltárca alkalmazásra van szükség. Androidos készülékekre jelenleg a Budapest Bank, az Erste, a Gránit Bank, a K&H, az MKB és az OTP kínál mobiltárca szolgáltatást, míg az iPhone-ok Apple Pay mobiltárcája a CIB, az Erste, a Gránit Bank, a K&H, az OTP, a Raiffeisen ügyfelei számára érhető el. (Egyébként a nem bankok közül a TransferWise és a Revolut kártyáival is lehet Apple Pay-en keresztül fizetni.)

Készpénzfelvétel

Bármelyik bankkártyával lehet készpénzt felvenni, ám ennek költségei lehetnek. Ha az ingyenes készpénzfelvétel részleteiről szeretnél többet megtudni, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod.

Csekkek befizetése mobilalkalmazáson keresztül

A Magyar Posta iCsekk alkalmazása remek eszköz a postai sorban állás kiiktatására akkor is, ha még mindig sárga csekken érkezik néhány fizetni való. Itt nincs más dolgunk, mint a mobil kamarájával beolvasni a csekken szereplő QR-kódot, ezt követően az összes fontos információ betöltődik, fizetni pedig a bankkártya adatainak megadásával lehet. Ha kártyánk adatait elmentjük akkor legközelebb mindössze a bankkártya 3 jegyű CVC kódját kell megadnunk a fizetéshez.

Külföldi használat

A kedvező díjú vagy akár ingyenes bankszámlákhoz elérhető bankkártyák éppen úgy használhatók külföldön, mint a drágább számlákhoz kínált lapok, így ezen a téren sincs különbség.

Bankmonitor tipp: Egy bankszámla éves teljes költsége (havi díj, tranzakciós költségek, kártya díjai) akár 100 ezer Ft felett is lehet, ebből a bankkártyához kapcsolódó díjak 0-7 ezer Ft között változnak számlától függően. Elérhető azonban olyan „teljesen” ingyenes számla is, aminek sem havi, sem tranzakciós díjai, sem bankkártyához kapcsolódó költségei nincsenek.

Hirdetés
Hirdetés