MNB: tíz bank is drágítja a bankszámláit a magas infláció miatt!

MNB: tíz bank is drágítja a bankszámláit a magas infláció miatt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-24
 

A Magyar Nemzeti Bank információi szerint május 1-ig összesen tíz bank drágítja a számlaköltségeit a tavalyi infláció miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összegzése alapján 2023. május 1-ig 10 magyarországi bank növeli a lakossági számlák díjait. A díjemelések egyes esetekben akár a tavalyi 14,5 százalékos infláció mértékét is meghaladhatják.

Nem akárhogy emelhetnek a bankok

A fogyasztók számára a díjakat csak akkor lehet egyoldalúan, számukra kedvezőtlenül módosítani, ha annak feltételeit az ügyféllel eredetileg megkötött keretszerződésben egyértelműen rögzítették. A díjemelésre okot adó feltételeket egy lista tartalmazza, ezt a szolgáltatók jellemzően a keretszerződés részét képező Általános szerződéses feltételekben vagy az Üzletszabályzatban teszik közzé.

Az oklisták nem egységesek, ám kivétel nélkül mindegyik tartalmazza, hogy a számladíj az infláció mértékével emelhető. A gyakorlatban azután, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az előző évi fogyasztóiár-indexet az intézmények meghirdetik, hogy melyik termékük díjtételeiben érvényesítik azt. A jogszabályok lehetőséget (és nem kötelezettséget) adnak az emelésre. Az éves inflációra hivatkozva az intézmények emellett nem alkalmazhatnak annál nagyobb mértékű emelést.

Az oklistákban ugyanakkor egyéb indokok is szerepelhetnek a díjmódosításra. Előfordulhat például, hogy az intézmények a számukra jogszabályváltozás miatti intézményi többletfizetési kötelezettséget (adóemelkedést) hárítják át jogszerűen. Ilyenkor összeadódhat a több elemből álló emelés mértéke.

Hirdetés

Hirdetés

Infláció felett is emelhetnek a bankok

Üzleti megfontolásból előfordulhat, hogy a lehetséges mértéknél mérsékeltebb emelést hajt végre egy intézmény. Megeshet viszont az is, hogy egy adott évben (részben vagy egészben) nem módosítja az inflációnak megfelelően díjait, ám a következő évben az előző két év inflációjának megfelelő mértékkel emel. Van példa arra is, hogy egy intézmény nem az éves fogyasztóiár-indexek, hanem a korábbi emelés óta eltelt havi inflációk alapján emel, s így például másfél évnyi pénzromlás hatását érvényesíti.

Itt látható előre, hogy mennyi lesz az emelés

Jogszabály szerint (az egyúttal a számlaszerződést is módosító) díjemelést tartalmazó Hirdetményt annak hatálybalépését megelőzően két hónappal közzé kell tenni. Ezt a fogyasztók az intézmények honlapján a Hirdetmények között találhatják meg. Ezekben a szolgáltatóknak meg kell jelölniük a díjemelés okát, s átláthatóvá kell tenniük a módosuló díjtételeket.

Itt lehet panaszt tenni

Ha egy ügyfél jogszerűtlennek tartja a bankja által vele szemben megtett díjemelést, első lépésként célszerű írásban panaszt tennie annál. Amennyiben ezt az intézmény elutasítja, az MNB-hez fordulhat jogorvoslatért. A díjemelések jogszerűségét az MNB folyamatos felügyelése során tekinti át. Jogsértés gyanúja esetén vizsgálatot indít, illetve indokolt esetben akár jogszabálymódosítási javaslatot is megfogalmazhat a jogalkotó felé a fogyasztói érdekek védelmében.

Amennyiben a fogyasztó úgy dönt, hogy ez alapján egy másik szolgáltató számlatermékére kíván váltani, igénybe veheti az egyszerűsített bankváltás lehetőségét. A bankváltásról szóló döntés előtt viszont az adott ügyfélnek érdemes figyelembe venni, hogy eddigi intézményénél van-e olyan szolgáltatás (pl. az, hogy egy jelzáloghitelhez kötődő kamatkedvezmény fejében bizonyos összegű jövedelme oda érkezik), amelynek feltétele a jelenlegi számla megléte.

Vannak már ingyenes bankszámlák is

A Bankmonitor vizsgálata szerint havi 300 000 Ft számlára érkező jóváírás vállalásával két olyan bankszámla érhető el jelenleg, aminél nem csak havi díj nincs, hanem átlagos használat mellett a tranzakciókért sem kell fizetni. A CIB ECO és az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomagok akkor ingyenesek, ha ezeket a Bankmonitoron keresztül igényelték, a Raiffeisen Díjnyertes Számla esetében azonban nincs ilyen megkötés.

Több ingyenes bankszámla közül választhatunk akkor, ha magasabb havi jóváírás beérkezését vállaljuk: 400 000 Ft-tól ugyanis a Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag is bejön a képbe, míg havi 450 000 Ft-tól az ECO Plusz (Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén), 1 000 000 Ft összegtől pedig a Raiffeisen Select számlacsomag is elérhetővé válik.

Ekkora összegű havi jóváírást várnak el a bankok az ingyenes számlavezetési díjért cserébe:  

  • UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: akár több részletben 75 000 Ft/hó
  • CIB ECO bankszámla: akár több részletben a mindenkori minimálbér összege (jelenleg 154 280 Ft/hó)
  • Raiffeisen Díjnyertes számla: legfeljebb két részletben 232 000 Ft/hó
  • Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: egy összegben 400 000 Ft/hó
  • CIB ECO Plusz bankszámla: akár több részletben 450 000 Ft/hó
  • Raiffeisen Select számlacsomag: egy összegben 1 000 000 Ft/hó
Hirdetés
Hirdetés