Moratórium hosszabbítás: mi a helyzet a március 18-áig aláírt, ám csak később folyósított hitelekkel?

Moratórium hosszabbítás: mi a helyzet a március 18-áig aláírt, ám csak később folyósított hitelekkel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-16
 

A törlesztés szüneteltetése valamennyi adós számára elérhető 2020. év végéig. Ugyanakkor a lehetőséget egy meghatározott társadalmi csoport – nyugdíjasok, gyermeket nevelők, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, bizonyos vállalkozások – számára meghosszabbították fél évvel. A jogszabályt azonban akár úgy is lehetne értelmezni, hogy az érintett hitelek körét viszont kibővítenék. A Bankmonitor szakértői ennek a kérdésnek jártak utána.

A hitelmoratórium minden adós számára elérhető 2020. december végéig, azonban meghatározott csoportnak a lehetőséget fél évvel meghosszabbították.

A hosszabbítással érintett adósok köre:

  • Munkanélküliek
  • Nyugdíjasok
  • Közfoglalkoztatottak
  • Gyermeket nevelők
  • Nehéz helyzetbe került vállalkozások

Arról még nincs pontos szabályozás, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak milyen feltételt kellene teljesíteniük.

A hosszabbítás automatikus a munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, nyugdíjasok és gyermeket nevelők számára. A vállalkozásoknak ugyanakkor jelezniük kell majd a bankjuknál, hogy élni szeretnének a moratórium hosszabbításával. Természetesen a meghosszabbított időszak alatt is kiléphet bárki a szüneteltetés hatálya alól, azaz hitelszerződésének megfelelően fizetheti tovább kölcsönét.

Hirdetés

Hirdetés

Miért érinthetne több kölcsönt a moratórium hosszabbítása, mint az eredeti szüneteltetés?

Valamennyi adós számára elérhető az eredeti moratórium, ugyanakkor nem érvényes minden hitelre a szüneteltetés. A március 18-a nap végéig folyósított összegekre érvényes a törlesztés felfüggesztése.

A hosszabbításról szól törvény – amely 2021. január 1-én lép hatályba – az alábbiakat tartalmazza az érintett hitelekről:

„E törvény rendelkezéseit a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni”

Ez a kifejezés szerepelt az eredeti jogszabályban is, azonban az március 19-én lépett hatályba. Emiatt egyértelműen a március 18-ig aláírt és folyósított szerződésekre volt érvényes az eredeti szüneteltetés.

Mivel az új jogszabály 2021. januárjában lép hatályba, ezért joggal merülhet fel a kérdés: mi a helyzet a március 18-ig aláírt, de később – idén év végéig – folyósított kölcsönökkel? (Ilyen helyzet könnyen előfordulhat építési hitelek esetében, de vállalati kölcsönöknél is elképzelhető.)

Az MNB állásfoglalása alapján nem változott az érintett hitelek köre

Az eddigi kiadott tájékoztatásokban azonban nem volt szó az moratóriummal érintett hitelek ilyen jellegű módosításáról. Ezért a Bankmonitor szakértői a Magyar Nemzeti Bankhoz fordultak.

Az MNB által megküldött válasz alapján a március 18-ig aláírt és március 19. előtt folyósított hitelek érintettek a moratórium hosszabbításában is. Vagyis ugyanazon kölcsönökre lehet érvényes a hosszabbítás, mint az eredeti szüneteltetés.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy hiteledre milyen hatással lenne a törlesztés szüneteltetése, akkor használd a Bankmonitor Törlesztési Moratórium Kalkulátorát.

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés