Mutatjuk, hogyan tudsz még több pénzt megfogni a bankodon!

Mutatjuk, hogyan tudsz még több pénzt megfogni a bankodon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-05 Frissítve: 2021-10-08
 

Sokan lehetnek úgy, hogy nincsenek megelégedve a jelenlegi bankszámlájukkal, ám a váltás eddig nem lépték meg. Az év eleje tiszta lapot is jelent, és jó alkalmat arra, hogy megvizsgáld milyen feltételek mellett bankolsz és ha szükséges, elhatározd magad egy olcsóbb számla mellett. Segítségül összeszedtük azokat a fő tényezőket is, amelyek mellett még az egyébként ingyenes számlavezetés mellett is elszállhatnak a költségeid, hiszen nagyon nem mindegy hogyan használod a számládat! Tipikusan ilyen az SMS, a készpénzfelvétel, vagy éppen az utalás díja.

Használd a bankszámla kalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Az újévi fogadalmunkban lehet, hogy éppen az szerepelt, hogy megpróbálunk bizonyos költségeket visszafogni, jobban ügyelni a pénzügyeinkre. Márpedig ezt a folyamatot nagyon is célszerű a napi szinten használt bankszámlánkkal elkezdeni. Már csak azért is, mert a tapasztalatok alapján az emberek csak egy csekély része figyel arra, hogy milyen számlacsomaggal rendelkezik, pedig ezen a fronton is igazán nagy költségeket lehet megspórolni.

Először is érdemes tüzetesen átnézni, hogy pontosan milyen kiadások merülnek fel a számlád fenntartásával kapcsolatban. Általánosságban a következők tételekkel találkozhatsz a számlakivonatodon:

  • havi számlavezetési díj
  • utalások, beszedési megbízások díja
  • számlamozgásról, kártyás vásárlásról szóló SMS értékesítés díja
  • készpénzfelvétel díja
  • bankkártya díja

Ez alapján jól látszik, hogy nemcsak a számlavezetés díjára célszerű figyelned (hiába ingyenes), hiszen ezenkívül más is megdobhatja a költségeidet. Az pedig, hogy pontosan melyik a legjobb számla számodra, mindig a saját számlahasználati szokásaidtól függ. Lehet, hogy az általad sokat használt tétel miatt éppen egy másik számlacsomag sokkal olcsóbbra jönne ki. Ennek kiderítéséhez egy bankszámla kalkulátort mindenképp célszerű használnod. Nézzük meg külön is a legdrágább tételeket.

Hirdetés

Hirdetés

Biztos, hogy szükségesek a drága SMS-ek?

Fontos szempont, hogy a bank havi díjat, vagy az SMS-ek számától függő díjat határoz meg, vagy netán mindkettőt. Márpedig rendkívül sok pénz, akár havi 500-1000 forintod is elmehet az SMS-ekre, ha minden kártyamozgás, és vásárlás után értesítőt igényelsz. Teljesen átlagos bankhasználati szokások mellett is a számlafenntartás negyede mehet az SMS-ekre. Ugyanakkor találkoztunk már olyan esettel is, ahol az ügyfél havi 3000 forintot is költött az SMS-ekre, pedig 300 forintból is meg tudta volna úszni a legolcsóbb számlával.

A biztonsági szempontok fontosak, de érdemes korlátozni, hogy pontosan miről is kapsz SMS-t. Megszabhatod, hogy például csak bizonyos összeg feletti kártyás vásárlásról, vagy pénzfelvételről kérsz értesítést. Ugyanakkor mindenről értesülhetsz teljesen ingyen, ha a bankod biztosítja az ún. okosértesítéseket (push üzenetek), amelyeket az okostelefonoddal a mobilalkalmazáson keresztül érhetsz el.

Nézz szét bankszámla keresőnkkel a legjobb banki ajánlatok között!

Milyen gyakran veszel fel készpénzt?

Ugyan, ha a bankodnál nyilatkoztál, a hónap első kettő készpénzfelvétele ingyenes, mégis előfordulhat, hogy kifutsz ebből a keretből. A plusz pénzfelvételek után pedig már a bank jelentős összegeket számíthat fel, ez összegtől függően akár több ezer forint is lehet. Egy előző cikkünkben éppen annak az ügyfélnek a példáját írtuk meg, aki évi 19 ezer forintot is fizetett a pénzfelvételre, az új számlával azonban jelentős összegeket spórolt. Természetesen a gyakori készpénzfelvétel esetén is léteznek kedvező számlacsomagok, ahol kettőnél több ingyenes pénzfelvétel is biztosított saját ATM-ből.

Ugyanakkor érdemes a hónapra előre figyelembe venni a készpénz szükségletedet, illetve ahol csak lehet a bankkártyádat használni a vásárláshoz.

Milyen bankkártya után fizetsz?

Korábban a dombornyomott kártyák népszerűségüket a széleskörű elfogadásnak, illetve a velük járó plusz szolgáltatásoknak (utasbiztosítás) köszönhették. Mára lényegében eltűntek ezek a különbségek, hiszen a sima elektronikus kártyákat is lehet külföldön is fizetni, illetve a dombornyomott kártyák mellé sem jár mindig automatikusan biztosítás. Ellenben a különbség a díjakban fennmaradt: egy elektronikus kártya átlagos éves díja 3100 forint körül van, addig egy dombornyomott kártyáért 2-3 ezer forinttal többet kérnek el (biztosítás nélkül is).

Hirdetés
Hirdetés