Mutatjuk, hova tedd a pénzed, ha csak 1-2 évre mondasz le róla!

Mutatjuk, hova tedd a pénzed, ha csak 1-2 évre mondasz le róla!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-20 Frissítve: 2021-08-06
 

A szűkülő lehetőségek mellett a magyar kisbefektetőknek egyre nagyobb gondot okoz, hogy megtakarított pénzüket miben helyezzék el. Sokan egyáltalán nem szeretnének kockázatot vállalni, ráadásul olyan befektetést képzelnek el, amihez nem kell hosszú távon elköteleződni és kellőképpen biztonságos is. Megmutatjuk milyen befektetési lehetőségeket érünk el most a piacon, amelyek 1-2 éves futamidőre is kockázatmentes megoldást nyújtanak.

Van élet a bankbetét után is

Pár évvel ezelőtt, ha megtakarításról volt szó, mindenkinek a bankbetét, vagy a megtakarítási számla jutott elsőként az eszébe. Ezen nem is lepődhetünk meg, hiszen még 4-5 évvel ezelőtt is 5-6%-os kamatot kaphattunk a pénzünkre, azonban ma már egy-egy kivételes ajánlattól eltekintve azok a bankbetétek kerültek többségbe, ahol a kamat a fél százalékot sem éri el.

Sokan még ma sem szokták meg, hogy a jól bevált betét már alig hoz valamit, így nagy dilemmába kerülnek, hogy mibe fektessék a megtakarított pénzüket, ha maximum 1-2 évre keresnének megoldást.

Sokan választották régebben akár a bankbetét alternatívájaként is a pénzpiaci- és rövid kötvényalapokat, azonban a változó körülmények miatt, ezek most kevésbé számítanak bölcs befektetésnek.

Azt látjuk, hogy ma már egy pénzpiaci alapot sem érdemes megcélozni a 0% közeli, akár negatív tartományba is leeső hozamok miatt. A kifejezetten vonzó teljesítménynek már a kötvényalapoknál is búcsút inthetünk, és az átlagosan elvárható hozamunk sem több 2-3%-nál (ráadásul a közeljövőben várható hozamemelkedés miatt veszteségekbe is belefuthatunk).

Mostanában a hazai ingatlanlázzal összefüggésben, az ingatlanalapok örvendenek nagy népszerűségnek. Azonban legyünk óvatosak ezekkel a befektetésekkel, mert azok nem alkalmasak arra, hogy rövid időtávon tartsuk bennük a pénzünk. Sőt az ingatlanpiaci viszonyok alakulásától függően, még akkor is veszteségekbe is futhatunk, ha azokat kifejezetten alacsony kockázatúnak véltük.

Ha a bankbetétekhez hasonló befektetést keresünk, ma egyértelműen a lakossági állampapírok jöhetnek szóba, mivel kockázat nélkül jelenleg ezek kínálnak a betéteknél lényegesen nagyobb hozamot. A rövid futamidejű állampapírok között jelenleg a 1,5 százalékos kamatot kínáló Féléves Kincstárjegy és a 2 százalékkal kecsegtető egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy tűnik fel. Ugyanakkor április elejétől már a Kétéves Állampapírt is megvásárolhatjuk, amivel 2,5%-os kamatot érhetünk el.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan járunk legjobban a megtakarítással?

A mai viszonyok között mindenképp megfontolandó, hogy érdemes-e a rövidtávú lekötések mellett maradni, vagy célszerű inkább a hosszabb befektetéseket választani. Gondoljuk át, hogy hányszor fordult elő a múltban, hogy az éven belüli lekötéseinket fel kellett törnünk, vagy, hogy lejárat után nem fektettük be újra a pénzt. Valószínűleg nem sokszor adódott ilyen helyzet.

Ha a maximum 1 éves lekötéseket részesítjük előnyben, számításba kell vennünk, hogy teljes a bizonytalanság afelől, hogy milyen kamatok lesznek elérhetőek, amikor lejár a megtakarításunk. Például az elmúlt években a Kamatozó Kincstárjegynél is többször volt példa a kamat csökkenésére, így aki lejáró egyéves befektetését újította volna meg, már csak kedvezőtlenebb feltételeket érhetett el.

Ráadásul most egy olyan időszakot élünk, mikor a rövid futamidejű befektetéseknél azt látjuk, hogy az infláció gyakorlatilag a teljes hozamunkat eltünteti. Például Kamatozó Kincstárjegyet 2%-os hozam mellett vásárolhatunk, ugyanakkor a várható infláció az idei évre 2,6%-os. Ez azt jelenti, hogy a befektetett pénz értéke nem hogy nőne, de 0,6%-kal csökken is. Emellett többek szerint az sem kizárt, hogy jövőre 1%-ra is csökkenjen a Kamatozó Kincstárjegy által kínált kamat, ami lényegesen rontja a kilátásainkat.

Éppen ezért komolyan érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a hosszabb lejáratú lakossági állampapírok felé mozduljunk el. A kockázatunk ebben az esetben sem nagyobb, viszont ezek a papírok infláció felett hoznak és még a piaci hozamok emelkedésével is jól járhatunk.

A Prémium Magyar Államkötvény jelenleg 3 évre 3,55 százalékot, míg 5 évre 4,05 százalékot kínál. A Bónusz Államkötvény 4, 6 és 10 éves időtávon is elérhető és 2,61-3,11 százalékos hozam érhető el általa.

A lakossági állampapírok esetében azért is szerencsés helyzetben vagyunk, mert míg egy lekötött betétnél korai feltörés esetén a kamatot a legtöbbször elveszítjük, addig az állampapír eladásnál a Magyar Államkincstár csak 1 százalékot von le. Tehát a hosszú futamidejű papírt akkor is megéri tartani, ha lejárat előtt eladnánk, hiszen 5-6 hónap után már termel annyi kamatot, amivel nyereségesen szállhatunk ki a befektetésből.

Ráadásul a Prémium Államkötvény jelenleg korai eladás esetén is vonzóbb lehetőséget nyújt a Kamatozó Kincstárjegynél, de a Kétéves Állampapírnál is. Ha abból indulunk ki, hogy egy év után eladjuk a papírt az Államkincstár 1%-os levonása után is 2,55 és 3,05%-os hozamunk marad.

Hirdetés
Hirdetés