Mutatunk 4 valóban ingyenes bankszámlát! De mit kell tenned, hogy ilyened legyen?

Mutatunk 4 valóban ingyenes bankszámlát! De mit kell tenned, hogy ilyened legyen?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-11
 

A Sberbank bezárás miatt mintegy 60 ezer ügyfélnek kellett azonnal új számlát keresnie. Jó hír ugyanakkor, hogy már több ingyenes bankszámla is létezik a magyar piacon, ami jó esetben azt jelentheti, hogy költségek nélkül használhatjuk a pénzünket. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen feltételekkel kaphatunk ingyenes számlát, illetve azt is, hogy bizony nem minden számla díjmentes, ami elsőre annak tűnik.

Amikor bankszámlát keresünk, gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy minden „0 forintos” bankszámlát ingyenesnek gondolunk. Ez azonban félreértés, ugyanis a „0 forint” legtöbb esetben csupán a havi díjra vonatkozik, miközben jellemzően nem is ez a legnagyobb tétel a számlához kapcsolódó kiadások között.

Jól mutatja ezt, hogy 250 000 Ft-os nettó jövedelemmel és átlagosnak számító bankolási szokásokkal (havonta 4 db mobil- vagy netbanki utalás összesen 40 ezer Ft értékben, 2 db készpénzfelvétel saját banki ATM-ből 90 000 Ft összértékben, 30 db bankkártyás vásárlás 75 000 Ft-ért) 21 olyan számlát találtunk a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával, aminél a számlavezetésnek nem volt díja, ám ezek közül csak kettő bizonyult valóban ingyenesnek. Ezek is csak akkor, ha a jövedelem számlára érkeztetésén túl teljesítünk még egy fontos feltételt: SMS üzenetek helyett a mobilbanki alkalmazásba érkező push üzeneteket használunk. A havonta számlára érkező pénzről később még szó esik, ugyanis az ingyenes számláknál ez minden esetben feltétel, ám az elvárt összeg különböző.

Persze attól, hogy nem teljesen ingyenes egy számla, még lehet kedvező, hiszen nagyon nem mindegy, hogy azonos bankolás mellett egy számláért 1600 vagy 40 ezer forintot kell évente fizetni. A számlák között a legnagyobb különbség a bankkártyák költségeit illetően van, ugyanis míg sok számlához ingyen jár a plasztik lap, máshol éves szinten 17 ezer forintot számláznak ki csak erre. Mivel bankkártyára szükség van, erről aligha mondhatunk le, legfeljebb annyit tehetünk, hogy olyan bankot választunk, ahol a lehető legkevesebb ennek a díja. Illetve az segíthet még, ha nem ragaszkodunk a dombornyomott laphoz, ugyanis a vésett kártyák gyakorlatilag ugyanazt tudják (pénzfelvétel ATM-ből, fizetés POS terminálnál, online vásárlás stb.) miközben az olcsóbb számlákhoz ezek járnak.

Több ingyenes bankszámla is elérhető jelenleg Magyarországon, ám az ingyenesség feltétele ezek mindegyikénél némileg eltérő.

Hirdetés

Hirdetés

CIB ECO bankszámla (Bankmonitoron keresztül történő igényléskor)

Először is fontos kihangsúlyozni, hogy ez a számla kizárólag akkor ingyenes 2 évig, ha az igénylésed a Bankmonitoron keresztül érkezik a bankhoz, egyébként más kondíciókat fogsz kapni. (Itt tudod megigényelni ezt a számlát.) Az ingyenes CIB ECO esetében nincs például havi díj, ingyenes a számlához járó CIB Visa Inspire elektronikus bankkártya, valamint költségmentesen lehet utalni mobil- és netbankon keresztül, mint ahogy az állandó átutalási és csoportos beszedési megbízásokért sem kell fizetni.

Lényeges még, hogy a számla akkor ingyenes, ha havonta legalább az aktuális nettó minimálbérnek megfelelő összeg (jelenleg 133 000 Ft) érkezik rá, máskülönben az adott hónapra díjat számolnak fel. (Nem kell a beérkező összegnek feltétlenül jövedelemnek lennie, illetve akár több részletben is érkezhet.) Vagyis a számla ingyenessége nem vész el véglegesen, csak arra a hónapra számolnak fel havi díjat, amikor nem teljesült az elvárás. Érdemes kiemelni, hogy a számlanyitás hónapját követő 3 naptári hónapban a jóváírási feltételeket a bank nem vizsgálja, a havi számlavezetési díj ebben az időszakban minden esetben 0 Ft. Az első számlavezetési díj terhelésére, a számlanyitás hónapját követő 4. hónapban kerül sor.

A CIB ECO esetében van azonban egy másik, kicsit furcsa elvárás is, mégpedig az, hogy az ingyenes számla csak azok számára elérhető, akik 2022. január 1-jén nem rendelkeztek bankszámlával a CIB Banknál.

A CIB ECO számlában rejlő lehetőségek kihasználásához azonban le kell mondani az SMS-ben érkező értesítésekről (pl. a netbankba történő belépésről, a pénz érkezéséről vagy a kártyás tranzakcióról), helyettük a mobilalkalmazásban megjelenő push noti üzenetek segítenek kézben tartani a pénzügyeket. Ez egyébként gyors és kényelmes, ám szükség van hozzá okostelefonra és mobilnetre, hogy mindent azonnal megkaphassunk.

Van még egy érdekesség a bankjegykiadó-automatából történő készpénzfelvétel kapcsán is. Természetesen adott a jogszabályban rögzített havi kétszeri, összesen 150 000 Ft értékű díjmentes készpénzfelvételi lehetőség bármely bank ATM-jéből, ám ehelyett választatjuk azt is, hogy havonta egy alkalommal költség nélkül juthatunk készpénzhez a CIB automaták egyikéből. Ez utóbbi azoknak lehet előnyös, akik közelében van CIB ATM, illetve havonta nagyobb mennyiségű készpénzre van szükségük.

Érdemes szót ejteni a CIB ECO Plusz számláról is, ami sok szempontból megegyezik a normál ECO számla kondícióival, ám van néhány lényeges különbség. Itt az ingyenesség feltétele 450 000 Ft számlára érkezése minden hónapban, cserébe díjmentesen igényelhetünk hozzá dombornyomott Visa vagy Mastercard kártyát, ami 8 000 – 24 000 Ft megtakarítást jelenthet.

UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag (Bankmonitoron keresztül történő igényléskor)

Ennél a számlánál ugyancsak feltétel, hogy az igénylés a Bankmonitoron keresztül történjen, a díjmentes időszak pedig 3 évig tart. Itt is elvárás egy meghatározott összegű havi jóváírás beérkezése: 75 000 Ft a limit, ami természetesen nem jöhet az ügyfél UniCredit Banknál vezetett másik számlájáról. Amennyiben az előbbi elvárás nem teljesül, akkor a bank 1 166 forintot számol fel az adott hónapra. Érdemes kiemelni, hogy a számlanyitás hónapjában, illetve az ezt követő hónapban nem vizsgálja a bank az előbbi feltételt!

Nem igényelheti a számlát az, akinek van már UniCredit bankszámlája, vagy ha az elmúlt 12 hónapban rendelkezett ilyennel, de például az nem probléma, ha egy lejáró ingyenes CIB ECO számla után vált valaki a Partner Aktív Zéróra.

Az UniCredit számla azok számára jelent teljes körű ingyenességet, akik mobilbankon keresztül szoktak utalni, ugyanis csak ez díjmentes, a netbanki utalásoknak 0,3%-os költsége van. Egy másik lényeges dolog, hogy bár a bankkártyás vásárlás egészen 2024. október 30-ig ingyenes, ezt követően 0,3%-os (maximum 6000 Ft) díjat számolnak fel erre is. Ezt azért emeljük ki külön, mert nagyon ritka az olyan számla, ahol pénzt kérnek ezért.

Az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag ennek ellenére rendkívül kedvező, hiszen az igényléstől számított 3 évig nincs számlavezetési díj, ingyenesek a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízások, a Mastercard Standard bankkártya, az eBanking szolgáltatás, valamint a mobil alkalmazáson keresztül indított utalások. Ugyanakkor itt is csak akkor ilyen alacsony a költség, ha nem kér az ügyfél SMS értesítést, hanem megelégszik a mobilbanki alkalmazásba érkező push üzenetekkel! Az SMS-ek költsége ugyanis éves szinten könnyen 15 000 – 20 000 forintig is felmehet.

Raiffeisen Prémium Gold 2.0

A Prémium Gold 2.0 számlacsomag a feltételek teljesítésekor akár teljes egészében ingyenes lehet, ebben az esetben ugyanis nincs számlavezetési díj, ingyenes a forint utalás, a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízás, valamint az elektronikus Premium Start OKOSkártya bankkártya.

Ugyanakkor itt magasabb lécet kell megugrani az ingyenességhez. Alapesetben elvárás a havi 400 000 forint jóváírás, mégpedig egy összegben, ami érkezhet bankon kívülről, illetve bankon belülről jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól, vagy egyéni vállalkozótól. Ez utóbbi azért lényeges, mert máskülönben nem nyithatna Prémium Gold 2.0 számlát például az, akinek a munkáltatója a Raiffeisennél bankol. (2022. év végéig annyi könnyítést ad a Raiffeisen Bank, hogy a havi 400 000 forint jóváírás akár három részletben is beérkezhet.)

Kiválthatja azonban a havi jóváírási kötelezettséget az ügyfél azzal, ha a hónap utolsó munkanapján a banknál lévő megtakarításainak összesített egyenlege minimum 8 millió forint, ami a bankszámlák egyenlegének, a lekötött betéteknek és az értékapírszámlákon lévő záró állomány értékének együtteséből jöhet össze.

A bankkártya ingyenességéhez azonban még egy feltételt teljesíteni kell: a díjterhelést megelőző év során összesen legalább 500 000 forint összegben kell vásárlási tranzakciót végezni a számlához tartozó kártyákkal.

A készpénzfelvétel kapcsán is van egy jó ajánlata a Raiffeisen Banknak: azon ügyfeleknek, akik kérik a jogszabályban előírt két ingyenes készpénzfelvételt, a bank további 2 felvételt tesz ingyenessé bármely belföldi ATM-ből. Azok számára pedig, akik nem veszik igénybe a jogszabályban rögzített ingyenes készpénzfelvételt, az első 4 Raiffeisen ATM-ből történő készpénzfelvétel ingyenes.

Raiffeisen Online Bankszámla

A Raiffeisen Online Bankszámla különlegessége az előbbiekhez képest, hogy itt nem kell havi szinten meghatározott összegnek beérkeznie a számlára. Kötöttség viszont, hogy ez kizárólag online nyitható, így annak, aki a fióki ügyintézést preferálja, más megoldás után kell néznie. Az ingyenes szolgáltatások köre nagyjából itt is ugyanaz (0 Ft a havi számlavezetési díj, 0 Ft az elektronikus Mastercard bankkártya, ingyenes az internetbank és a mobilbank szolgáltatás), ám a belföldi forint átutalások és a beszedések teljesítése darabonként 20 000 Ft-ig ingyenes, az e fölötti részre pedig 0,3%, maximum 6 000 Ft díjat számolnak fel.

A Raiffeisen Online Bankszámlát választók a kedvező kondíciókat 2023.02.28-ig érhetik el, utána – eltérő rendelkezés hiányában – automatikusan átváltásra kerül a Mindennapok 2.0 számlára vagy az annak megfelelő mindenkori utódjára. A változásról a bank két hónappal korábban, írásban értesítést küld majd az ügyfeleknek, de fenntartja magának a jogot arra is, hogy a kedvező feltételeket ezt követően is tovább biztosítsa.

Hirdetés
Hirdetés