Na, ki őrült meg? – Egy év alatt 500%-os hozam

Na, ki őrült meg? – Egy év alatt 500%-os hozam
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-10 Frissítve: 2021-08-06
 

A készpénz utódjának indult a sztori, ma sokan, mint befektetés őrülnek meg érte. Természetesen a bitcoin körüli felhajtásról van szó, aminek az árfolyama iszonyatosan elszállt, egy év alatt majdnem megötszöröződött. A CashMester legújabb részében a kriptodeviza őrületről olvashatsz, 1 percben derül ki, hogy egyáltalán mi is ez az egész, érdemes-e rá figyelni.

Mi történt pontosan?

Amellett, hogy a tőzsdék soha nem látott magasságban vannak, hatalmas őrület alakult ki a csak kriptopénznek hívott bitcoin körül is. Csak az elmúlt fél év alatt 250%-kal emelkedett az árfolyama, ugyanakkor, ha egy éves időszakot nézünk 490%-kal is feljebb van a kurzus. Egyeseket szinte teljesen megbabonázott a hihetetlen szárnyalás, míg sokan csak értetlenül állnak az eset fölött. De mi is vajon ez az egész?

Mit jelent ez magyarul?

A bitcoin pályafutása 8 évvel ezelőtt vette kezdetét, tulajdonképpen egy hatalmas újdonságként robbant be a köztudatba, hiszen ez az első igazi virtuális pénz. Nem csoda, hogy sokak fantáziáját megmozgatja a kriptodeviza, hiszen a blokklánc technológia, amire épül, már a közeljövőben is forradalmasíthatja a most ismert pénzügyi rendszert.

De egyelőre maradjunk a realitások talaján. Azt látjuk, hogy inkább a remény táplálja a nagy árfolyam emelkedést, sokan megkockáztatják, hogy az egész hűhó csak egy nagy buborék kialakulását jelzi (kriptolufi). Az biztos, hogy a bitcoin árfolyama iszonyatosan hektikusan mozog, nem egyszer esett már vissza az árfolyam a töredékére.

Az a legérdekesebb az egészben, hogy elsősorban nem is egyfajta pénzként, hanem befektetésként tekintenek rá. Valamilyen formában most inkább egy részvényre hasonlít, amivel kereskedni lehet, és bízni abban, hogy továbbra is jól megy a sora.

Ugyan bővül a bitcoinos ATM-ek száma világszerte, és az internetes fizetésben is egyre több helyen elfogadott, a fizetőeszköz funkciót széles körben még egyáltalán nem tölti be. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a digitális pénzek játékszabályai sincsenek még lefektetve, sőt a jegybankok sem foglaltak még állást a kérdésben.

Pont a virtuális pénz egyik tulajdonsága, a névtelenség okozta visszakövethetetlenség okoz nagy fejtörést. Nem véletlen, hogy a különböző bűnözőcsoportok is rákaptak a bitcoinra, például a közelmúltban nagy károkat okozó zsarolóvírus is ebben kérte a „váltságdíjat”.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Emberek vagyunk, persze, hogy eljátszunk a gondolattal, hogy mi lett volna, ha évekkel ezelőtt bitcoinba teszünk némi pénzt. Itt van a szerencsés amerikai tinédzser példája, aki 2011-ben a nagymamától kapott 1000 dollárját tette a kriptodevizába és mára dollármilliomos lett. Persze utólag mindig könnyű megmondani a tutit.

Ki tudja, meddig tart a sztori, hiszen a hasonló emelkedés nagyon törékeny lehet. Ugyan más eset, de párhuzamként fel lehet hozni a ’90-es évek ún. dotcom lufiját, amikor minden pénzt az internettel kapcsolatos befektetésekbe tettek. Csúnya visszaeséssel végződött a történet, kiderült, hogy ábrándokat kergettek, annak ellenére, hogy az internet később bizonyított, és a mindennapok részévé vált.

Hacsak nem vagyunk a téma szakértői, érdemes inkább a háttérbe vonulni és várni, mi fog kisülni a dolgokból. Nem tudni, mi lesz a bitcoin sorsa, főleg a mostani csúcsról lehet hatalmasat bukni a virtuális pénzzel, ha mégis beüt a krach.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés