Nagyon figyeljünk oda, a túlszámlázás a bankoknál is előfordulhat

Nagyon figyeljünk oda, a túlszámlázás a bankoknál is előfordulhat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-23 Frissítve: 2021-07-01
 

Nem lankadhat a figyelmünk, vegyük csak azt az esetet, ami a közelmúltban Amerikában történt. Két bankot is azért marasztaltak el a hatóságok, mert több tízezer ügyfél számlájáról az indokoltnál nagyobb díjat vontak le. A konklúzió ebből, hogy mindig tartsuk a fél szemünket a bankokon, és ha túl drágának találjuk a szolgáltatást, akkor legyen merszünk váltani.

1

Kint sincs kolbászból a kerítés

Bármennyire is leszabályozott legyen a bankszektor, mindig akadnak majd kisebb-nagyobb visszaélések, ami miatt elengedhetetlen a szektor folyamatos felügyelete. Azt gondolnánk, hogy Amerikában minden a lehető legjobban megy és a bankoknál szinte kizárt, hogy hibázzanak, miközben rendre esnek ki újabb és újabb csontvázak a szekrényből.

A legutóbb az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) jelentette be, hogy megegyezésre jutottak két óriásbankkal, a Morgan Stanley-vel és a Citigrouppal, mivel azok évekkel ezelőtt több tízezer esetben nagyobb összegű díjat terheltek be az ügyfelek számláján, mint amennyire leszerződtek.

A Morgan Stanley 13 millió dolláros bírságot kénytelen kifizetni, mert 149 ezer ügyfelét átlagosan 107 dollárral (30 ezer forinttal) megkárosította, ugyanis a megállapodáshoz képest ennyivel többet vontak le a számláikról. A Citigroup esetében a bírság 1 millió dolláros, itt a visszaélés 47 ezer számlát érintett, viszont az átlagos kár mértéke nagyobb volt, közel 500 dollár (140 ezer forint).

A Citigroupnál az érintett számlák közül 31 ezer olyan olyan speciális értékpapírszámla volt, amelyet a lakosság vett igénybe és elsősorban alacsony kockázatú befektetéseket, például befektetési alapokat tartottak rajta. A tanácsadásért éves alapon 1-1,5%-ot kérhetett el alapesetben a bank, viszont a legtöbb esetben egyedi árazást alkalmaztak, ami ennél alacsonyabb volt. És itt hibázott bank, mert nem érvényesítette teljes mértékben ezt a kedvezményt.

Az ügyfelek természetesen visszakapták a tőlük nem megfelelően levont összegeket, és a hírek alapján arra lehet következtetni, hogy a bankok a saját rendszereiket és szabályzataikat is átdolgozzák, hogy az évekkel ezelőtti történet ne ismétlődhessen meg.

Kíváncsi arra, hogy hol tud a legolcsóbban bankolni? Nézze meg kalkulátorunkkal!

Hirdetés

Hirdetés

Tartsuk kézben a pénzügyeinket!

A fent említett két eset is azt bizonyítja, hogy bármennyire is előrelátók legyünk, mindig érdemes fél szemünket a bankokon tartani, mert az ördög nem alszik. Való igaz, hogy nem egyszerű átlátni egy bankszámla vagy egy értékpapírszámla költségeit, de már elérhetők itthon is, többek között a Bankmonitor oldalán is olyan kalkulátorok, melyekkel könnyebb lehet a helyzetünk.

A netbankoknál és mobilbankoknál egyre több esetben találkozhatunk olyan megoldásokkal, amikor napi szinten nyomon követhetjük a kiadásainkat. Először a bankköltségeinket szükséges szemügyre vennünk és pontról pontra tisztázni, mire és mennyit von el tőlünk a bank. A havi számlavezetési díj sok esetben csak a kiadások egy részét teszi ki, a tranzakciós és SMS díjak nem kevésszer hasonlóan nagy kiadást jelenthetnek.

Szerencsére nem kell nagy erőfeszítést tennünk, már a havi számlakivonat letöltése vagy átböngészése után gyorsan összegyűjthetjük a kiadási tételeket. Bőven elképzelhető, hogy az összehasonlítások után arra jutunk, nem érdemes megvárni a következő hónapot a banknál. Ma már több nagyon kedvező bankszámlát is találhatunk, amivel nulla közelébe szoríthatjuk le a költségeket.

De ne álljunk meg itt, sokaknak van állampapírja és/vagy befektetési alapja, ami egyben azt is jelenti, hogy értékpapírszámlával is rendelkezünk. Itt is nagy eltérések adódhatnak a szolgáltatók között, bár már több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az biztos, hogy aki a lehető legolcsóbban szeretne befektetésekhez jutni, annak a Magyar Államkincstárnál vagy olyan alapkezelőknél kell körbenéznie, ahol az online számla is elérhető (Aegon, Concorde).

Befektetésekről lévén szó, egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi pénzt visz el az értékpapírszámla fenntartása. Logikus, hogy nem éri meg évente a vagyon 1%-át kifizetni, ha cserébe a hozamok 2-3% körül alakulnak legjobb esetben. Csak akkor fizessünk ki nagyobb összeget, ha látjuk, hogy annak lesz eredménye és magasabb hozamokat érhetünk el hosszabb távon.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés