Nagyon mellélövünk, amikor kitűzzük a megtakarítási céljainkat!

Nagyon mellélövünk, amikor kitűzzük a megtakarítási céljainkat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-23
 

Meghökkentő tények derültek ki a magyarok öngondoskodási attitűdjéről: 100-ból 73 magyar úgy véli, hogy 1-5 millió forint közötti pénzösszeg elegendő lesz arra, hogy az aktív korban megszokott életszínvonalukat idős korukban is fenntarthassák. Sajnos nagy csalódás fogja érni őket, ha valóban eszerint alakítják ki a stratégiájukat.

A Signal Iduna Biztosító 2022. februárban hozta nyilvánosságra a legfrissebb kutatását. A felmérésben résztvevőknek számos kérdésre kellett választ adniuk az öngondoskodás témakörével kapcsolatosan. Többek között kiderült, hogy az elsöprő többség egyáltalán nem tesz félre pénzt idős korára. A megkérdezettek 83%-a nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, ami sötétebb képet fest a hivatalos adatoknál. A legfontosabb megtakarítási célok között például olyanok szerepeltek, mint az általános anyagi biztonság megteremtése, az élmények gyűjtése, a családalapítás vagy a lakásvásárlás.

Hirdetés

Hirdetés

A nyugdíjkorhatárhoz közeledve sem kapunk észbe!

Az egyik legmegdöbbentőbb információ, hogy a résztvevők közül az 55 év felettiek körében is 85% fölé tehető azoknak az aránya, akik még nem kezdték el a nyugdíjcélú megtakarítást. Sajnos borítékolható, hogy ők drasztikus jövedelemcsökkenést fognak elszenvedni 65 éves koruk betöltése után, hiszen az első állami nyugdíj sok esetben az utolsó kereset 65-70%-ánál is alacsonyabb. Ezt a korosztályt arról is megkérdezték, mekkora vagyont tartanak szükségesnek ahhoz, hogy a nyugdíjba vonulás után is képesek legyenek fenntartani a megszokott életszínvonalukat. A válaszaikat az első ábra szemlélteti.

Mekkora nyugdíjmegtakarításra van szüksége ahhoz, hogy idősként is fenn tudja tartani a jelenlegi életszínvonalát?

Nagyon távol vannak a realitástól az elképzelések

A válaszadók 73%-a úgy vélte, 1 milliótól 5 millió forintig terjedő tőke már elegendő lesz ahhoz, hogy idősként is biztosíthassák maguknak a jelenlegi életszínvonalukat. További 16% mondta azt, hogy 6-10 millió forint lenne szükséges ehhez, és alig 11% válaszolta azt, hogy legalább 11 millió forintot kellene összegyűjteni erre a célra. A válaszokból az rajzolódik ki, hogy a résztvevők sokkal optimistább módon kalkulálnak az indokoltnál.

A legfrissebb adatok szerint a mai nyugdíjkorhatárt betöltő férfiak még várhatóan további 14,6 évet élhetnek, míg a 65 éves nők várható élettartama további 18,7 év. Másképpen: a férfiak átlagosan 175 hónapot, a nők pedig 224 hónapot fognak nyugdíjban tölteni. Az 1-5 millió forintig terjedő vagyon tehát ennek fényében havonta 5.700 és 28.500 forint közötti nyugdíjkiegészítést eredményezhetne a nyugdíjas férfiaknak, míg a nőknek havi 4.500 és 22.300 forint közti összeget. Ezek a pénzösszegek valójában csak kis részben tudnák pótolni a nyugdíjba vonuláskor elveszített jövedelemrészt, hiszen az utóbbi évtizedben egyre nagyobbra nőtt a bérek és a nyugdíjak közötti szakadék.

Akik azt mondták, hogy 6-10 millió forintnyi tőkét gondolnak elegendőnek, ők hasonló elven férfiként 34.300 és 57.100 forint közötti havi nyugdíjkiegészítéssel tudnának kalkulálni. Nőként pedig maximum 26.800 és 44.600 forint közötti pénzösszeget vehetnének fel úgy, hogy a felhalmozott vagyonuk egész életükben kitartson.

Mennyi pénz szokott összegyűlni idős korra?

A három, államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma keretein belül összesen kb. egymillió ember takarékoskodik rendszeres jelleggel idős korára. Az egyes konstrukciók közül az önkéntes nyugdíjpénztárakról áll rendelkezésre a legtöbb statisztikai adat. Éppen ezért az ÖNYP-tagok számláinak egyenlegét vizsgálva tudunk a legpontosabban következtetni arra, hogy mennyi pénzt gyűjtenek össze idős korukra a magyar megtakarítók. A legfrissebb, 2020. év végi adatokat a második ábra szemlélteti, korcsoportok szerinti bontásban.

Mennyi az egy főre jutó számlaegyenleg az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítók körében?

Láthatjuk, hogy a felmérésben résztvevők a valós adatokkal teljes összhangban nyilatkoztak a saját igényeikről. A 60 évnél idősebb pénztártagoknak átlagosan kb. 2,6 millió forint megtakarításuk van, ami beleesik a kutatás válaszadóinak nagy többsége által megjelölt 1-5 millió forintos intervallumba. Az összes pénztártag átlagos vagyonát is kiszámíthatjuk a korosztályok létszámának ismeretében: az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítók egy főre jutó számlaegyenlege így kb. 1,5 millió forintra tehető.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) átlagos egyenlegét is ismerhetjük. Ennél a megtakarítási formánál fejenként kb. 4,3 millió forint piaci értékű értékpapír-állománnyal rendelkeztek a befektetők 2020. decemberében. Az életkori megoszlás ugyanakkor homályban maradt, így feltételezhetjük, hogy az idősebb megtakarítóknak magasabb, a fiatalabbaknak alacsonyabb összegű megtakarításaik vannak az átlagosnál.

Mennyi pénz kellene az elszegényedés elkerüléséhez?

A KSH adatbázisából számítva a 60 év feletti munkavállalók átlagos keresete 2020-ban kb. nettó 261 ezer forint volt. Ezzel szemben a Magyar Államkincstár közzétételeiből következtethetünk arra, hogy az újonnan megállapított nyugdíjak átlagos összege 2020-ban nem érte el a 200 ezer forintot. Ezek alapján fejenként legalább 60 ezer forint bevételkieséssel számolhatnak a frissen nyugdíjba vonuló idősek. A fentebb bemutatott várható élettartamok révén tehát férfiként legalább 10,5 millió forintot, nőként legalább 13,4 millió forintot kellene felhalmozni ahhoz, hogy a megtakarításunkból egész életünkben pótolhassuk a kieső bevételt.

A 10 milliós nagyságrendű célösszeg elérése lehetséges, de mindenképpen szükséges hozzá egy tudatos stratégia. Például 45 éves korban kezdve havi 26.000 forint megtakarításból össze lehet gyűjteni mai értéken 10 millió forintot a nyugdíjba vonulás idejére: ehhez 3%-os infláció mellett 6%-os nominális nettó hozamot kell elérnünk, és évente 3%-kal kell indexálnunk a befizetéseket. Fontos, hogy a 20 százalékos (legfeljebb évi 280 000 forintos) állami támogatást is kihasználjuk, amire az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, a nyugdíjbiztosításokkal, illetve a NYESZ-számlákkal van lehetőség.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújt a Bankmonitor kalkulátora!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés