Nagyságrendileg 61 ezer Sberbank ügyfelet kártalanít teljes mértékben az OBA

Nagyságrendileg 61 ezer Sberbank ügyfelet kártalanít teljes mértékben az OBA
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-04
 

Az Magyar Nemzeti Banknak az MTI-ben megjelent közleménye alapján nagyságrendileg 61 ezer ügyfelet teljes mértékben kártalanít az OBA. Ugyanakkor megközelítőleg ezer ügyfél – főleg vállalkozás – 100 ezer eurónál nagyobb összeget tartott a pénzintézetnél.

A Sberbank Magyarország Zrt.-nél végelszámolást kezdeményezett az MNB azt követően, hogy a cég osztrák tulajdonosa ellen hasonló eljárást kedvezményeztek. A pénzintézet ügyfeleit az OBA kártalanítani fogja 100 ezer euró összegig. Ez jelen helyzetben 38 047 000 forint értékhatárt jelent. A kártalanítás automatikus, melyre 10 munkanapon belül sor kerül, az OBA minden érintett ügyfelet egyedileg megkeres levélben.

Az MNB tájékoztatása alapján nagyságrendileg 61 ezer ügyfél teljes egészében kártalanítva lesz, ugyanakkor ezer ügyfél 38 millió forintnál nagyobb összeget tartott a pénzintézetnél, őket is csak 100 ezer eurós értékhatárig kártalanít az OBA. Ugyanakkor a végelszámolás során az érintett ügyfelek még kaphatnak összeget.

A végelszámoló oldalán ezzel kapcsolatban jelenleg az alábbi információ található:

Az OBA kártalanítás összegét meghaladó pénzforgalmi számlán lévő összegre vonatkozóan az érintetteknek hitelezői igényt kell benyújtaniuk a Sberbank végelszámolási eljárásában a Sberbank végelszámolójának, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-nek (PSFN Kft.) címezve. A hitelezői igények benyújtásának módjáról, formájáról külön tájékoztatást nyújt a végelszámoló.

A hitelezői igény bejelentésével kapcsolatosan kérjük, hogy figyeljék a PSFN Kft. és a Sberbank honlapját, ahol folyamatos információval látjuk el ügyfeleinket.

A Sberbank ügyfeleknek jelenleg nincs teendőjük, az OBA fogja megkeresni – a Sberbanknál leadott állandó lakcímükre küldött levélben – az összes érintettet. Alapvetően három kártérítési mód lehetséges:

  • Lesz, aki postai úton kapja meg a pénzt.
  • Lesz, aki kifizető, ügynök bankon keresztül jut hozzá a pénzéhez.
  • Illetve lesznek olyanok is, akiknek egy formanyomtatványt kell beküldeniük az OBA részére.

Fontos, hogy a hiteleket a Sberbank ügyfeleinek tovább kell fizetniük. Enélkül a kölcsön elmaradásba kerülne, annak minden következményével.

 

Hirdetés
Hirdetés