Ne akkor akarj egy életbiztosítást, amikor már késő

Ne akkor akarj egy életbiztosítást, amikor már késő
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-29
 

Az elmúlt év során nagyon sok érdeklődő keresett meg minket azzal, hogy életbiztosítást szeretne kötni, mert diagnosztizáltak nála egy komolyabb betegséget vagy éppen műtét előtt áll. Ilyenkor ez már nem nagyon fog menni, de ha mégis, akkor komoly felárat kell fizetni érte. Nézzük meg, hogy miért.

Gondoskodj időben az életbiztosítási fedezetről

CASCO-t sem akkor kötsz, amikor már összetört az autód, mert azt a kárt a biztosító már nem téríti meg. A jövőbeli károkra viszont tudsz biztosítást kötni, de ami megtörtént az már nem biztosítható. Így van ez az élet-, baleset- és betegségbiztosítások esetében is.

Egészségügyi állapotfelmérés

A biztosítási szerződéskötést sok esetben megelőzi egy állapotfelmérés. A felmérés mélysége az adott biztosító belső szabályaitól, kockázatvállalási hajlandóságától függ. Lehet az általad választott biztosítási összeg olyan magas, hogy a biztosító orvosi vizsgálatot is előír. Kisebb összegek esetében általában csak egy egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet kell kitöltened, vagy még azt sem. A biztosítók általában 5 évre visszamenőleg szeretnék tudni, hogy milyen betegségeket szereztél, milyen kórházi ellátásokban részesültél. Arra is válaszolnod kell, hogy a szerződéskötéskor milyen gyógyszereket szedsz, milyen a testsúlyod, testmagasságod.

A kérdőív kitöltésénél legyél nagyon pontos, ne hagyj ki semmit!

Már telefonon keresztül is!

Vannak biztosítók, akik telefonos egészségi állapotfelmérést alkalmaznak. Ez kiválthatja a kisebb orvosi vizsgálatokat is. Úgy történik, hogy általában az előre megbeszélt esti időpontban a biztosító egészségügyi végzettségű (orvos vagy medikus) megbízottja felhív és az egészségi állapotoddal kapcsolatban kérdéseket tesz fel. Körülbelül 20-30 perces telefonhívásra számíts. Készítsd elő a kórházi zárójelentéseket, orvosi papírokat!

Adj pontos válaszokat, hogy a biztosító ne hivatkozhasson arra, hogy valamit elhallgattál előle, mert akkor megtagadhatja a pénz kifizetését.

Mi van akkor, ha nincs kockázatfelmérés?

Vannak olyan életbiztosítási termékek a piacon, ahol nincs egészségi állapotfelmérés. Emiatt a szerződéskötés gyorsabb és egyszerűbb. Ha ilyen életbiztosítást vásárolsz legyén nagyon körültekintő. Mindenképpen olvasd el a szerződéskötés feltételeit, amelyek minden szabályt tartalmaznak, ami a szerződésre vonatkozik. Nem könnyű feladat, mert ez egy hosszú jogi szöveg. Viszont, mint ahogy a neve is mutatja, ez a dokumentum tartalmazza az életbiztosítási összeg kifizetésének feltételeit. A dokumentumban van két fejezet: a mentesülések és a kizárások, ezt mindenképpen érdemes alaposan végigolvasnod. Ebből megtudhatod, hogy milyen esetekben nem fog fizetni a biztosító.

Ha valamit nem értesz, hívd fel a tanácsadódat és kérdezd meg tőle. Ő el tudja magyarázni neked, hogy az egyes fogalmak mit jelentenek a gyakorlatban. A feltételektől eltérni nem lehet sem neked, sem a biztosítónak. Ami oda le van írva, az fog történni.

A kockázat felmérése

Az egész állapotfelmérési eljárás célja, hogy a biztosító megtudja, hogy átlagos vagy annál magasabb kockázatot jelentesz -e a számára.

Ha a kockázati szinted átlagos, akkor ez azt jelenti, hogy jelenleg egészséges vagy és a biztosítási díjad az életkorodnak megfelelő mértékű lesz. Ha az egészségi állapotod rosszabb az átlagosnál, mert például túlsúllyal küzdesz, gyógyszereket szedsz az előzménybetegségeid következményeként, vagy rendszeres orvosi ellátásra szorulsz, akkor súlyosabb esetben a biztosító elutasíthatja a szerződéskötést veled, vagy díjemelést alkalmazhat.

Ne bosszankodj, hanem gondold végig!

Érthető reakció lehet részedről ilyenkor az, hogy a biztosító nem jól látja a helyzetet. Ugyanakkor ha a biztosító díjemelést alkalmaz, az csak annyit jelent, hogy nálad valószínűsíthetően hamarabb bekövetkezhet az életedet veszélyeztető betegség vagy tragédia. Így az életbiztosítási védelemre még inkább szükséged van. Ha a pénztárcád megengedi köss egy életbiztosítást mihamarabb, hogy a családodat biztonságban tudd, és köss hozzá egészségbiztosítási kiegészítőket, hogy magadról is gondoskodhass.

Az alábbi példák azt mutatják meg, hogy  milyenek az átlagos biztosítási díjak a piacon néhány életkor esetében.

Kockázati életbiztosítás havi díja különböző életkorokban

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével magadnak is kiszámolhatod, hogy a választott életbiztosítási összeghez mekkora havi díjat kell fizetned a saját életkorodnak megfelelően.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Dohányzás

Sok biztosító külön díjkategóriába sorolja a dohányzó ügyfeleit. Természetesen a nem-dohányzó díj lényegesen kedvezőbb, mint a dohányosoké. A legtöbb dohányos számára nem okoz semmilyen egészségi problémát a dohányzás, de ez csak idő kérdése. Ha dohányzol és egészségesnek érzed magad, köss egy életbiztosítást még időben, hogy gondoskodj a családod anyagi biztonságáról, amikor te ezt már nem tudod megtenni.

Összefoglaló

Az életbiztosítási védelem saját magadnak és a családod számára is nagyon fontos, de figyelni kell arra is, hogy időben gondoskodj erről. Életkorod emelkedésével egyre gyakrabban jelentkezhetnek egészségügyi problémák, amelyek a biztosítás díjat növelni fogják, vagyis minél tovább vársz annál többe fog kerülni.

Kalkulátorunkon keresztül regisztrálhatsz a Bankmonitor oldalán, így tanácsadónk segíteni tudnak a biztosítási feltételek értelmezésében, a megfelelő termék kiválasztásában és a szerződés gyors és gördülékeny megkötésében.

Hirdetés
Hirdetés