Neked ingyen adja a bankod a bankkártyát? Megmutatjuk a költségeket!

Neked ingyen adja a bankod a bankkártyát? Megmutatjuk a költségeket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-11
 

Amikor bankszámlát választunk magunknak, akkor több szempontot is érdemes mérlegelni, ám a számlához tartozó bankkártya költségét kevesen veszik figyelembe. Pedig a plasztiklap a Bankmonitor.hu bankszámla kalkulátor szerint lehet teljesen ingyenes, de akár 20 ezer forintot meghaladó költséget is jelenthet két év alatt. És ebben még nincsenek benne a bankkártya használatával kapcsolatos díjak.

Ma már alig van olyan ember, aki a bankszámlájához nem igényel bankkártyát, hiszen mind több üzletbe lehet ezzel fizetni, míg az online shopok esetében általában ez az alapértelmezett fizetési mód. Igen ám, de a bankkártyának önmagában is vannak költségei, amelyek között az egyszeri kibocsátási díj, valamint az évenként fizetendő, úgynevezett éves díj a két legcombosabb. Ha két éves intervallumot vizsgálunk, akkor azt látjuk, hogy 12 bankszámla közül mindössze kettőnél van kibocsátási díj, közülük a Budapest Bank Zéró számlacsomagjánál pedig ez 10 ezer forint. Ehhez ráadásul hozzá jön még a 6 600 Ft-os évenkénti díj, így két év alatt a dombornyomott MasterCard bankkártya 23 200 Ft kiadást jelent.

Nem feltétlenül azt kell azonban megfizetni, hogy dombornyomott kártyát kapunk, hiszen a K&H Bővített plusz számlacsomaghoz,  az UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomaghoz, a Sberbank Fair számlacsomagjához (2. kategória) és az MKB Klassz számlacsomaghoz is ilyen lap jár, miközben kibocsátási díjat nem számolnak fel.

Mennyibe kerülnek a bankkártyák az egyes bankszámlákhoz?

Egyébként nem is igazán érdemes pusztán a dombornyomott technológia miatt többet fizetni egy bankkártyáért, ugyanis az elektronikus változatok ma már nem tudnak alapból kevesebbet: lehet velük fizetni a webshopokban és az üzletekben idehaza és külföldön egyaránt, ráadásul az elfogadóhelyek száma sem különbözik. Fontos, hogy az érintés nélküli fizetés egyaránt elérhető az elektronikus és a dombornyomott plasztikoknál, mint ahogy az Apple Pay és a Google Pay esetében is indifferens, hogy melyiket igényeltük.

Lehetnek persze olyan extra szolgáltatások – VIP kényelmi szolgáltatások, biztosítások stb. -, amelyek egy-egy bank kártyáját vonzóbbá teszik, ám ezek már túlmutatnak a normál bankszámlahasználaton.

Érdekes a kártyára költött összeget összevetni az adott bankszámla alapdíjával, ez utóbbi a számla alapvető költségeit tartalmazza a kártya-díjak és a tranzakciós költségek nélkül. Itt azt látjuk, hogy a Bankszámla Kalkulátor szerint (ha minden bank esetében a legkedvezőbb ajánlatot nézzük csak) a CIB ECO és az MKB Klassz számlacsomagok esetében az alapdíj és a bankkártya közvetlen költségei egyaránt 0 Ft-on állnak meg.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorral pillanatok alatt megnézheted, hogy a bankolási szokásaid alapján mennyit kellene éves és havi szinten fizetned a bankszámlád után:

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés