Nem akarsz osztozkodni a hozamokon? Íme egy kihagyhatatlan tipp!

Nem akarsz osztozkodni a hozamokon? Íme egy kihagyhatatlan tipp!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-04 Frissítve: 2021-08-11
 

Manapság egyre nehezebb szemmel látható hozamot elérni, így az ember igyekszik minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy valamennyire gyarapítani tudja a pénzét. Nem csoda, hogy az alacsony hozamok miatt egyre érzékenyebbek vagyunk a megtakarításunkkal járó költségekre, de az sem utolsó szempont, hogy mennyi adót fizetünk a bezsebelt hozam után. A Tartós Befektetési Számla pont ilyenkor tehet jó szolgálatot, hiszen akár teljesen megkímélhet minket attól, hogy adót fizessünk a hozamaink után.

Adó nélkül is van élet

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) alapvetően a hosszabb távra tervezőknek szól, mivel 3 vagy 5 évre biztosít adóelőnnyel járó megtakarítási lehetőséget. A 0. év gyűjtőévként funkcionál, amikor lehetőségünk van a megtakarításra szánt pénzt a számlára befizetni, a következő években pedig már csak a hozamokkal gyarapodhat a számlánk értéke.

Ami jó hír, hogy már a 3. év után mentesülünk az EHO megfizetése alól, és mindösszesen 10 százalékos kamatadó terhel minket, ami már jelentős adóelőnyt jelent egy normál értékpapírszámlához képest. Ráadásul ilyenkor a pénzünk egy részét is kivehetjük, míg a megtakarítás fennmaradó része hozamot termelve ketyeghet az 5. év végéig. Viszont, ha 5 évig is kitartunk, teljes adómentességet tudunk elérni, vagyis a megtakarításunkon elért hozam tisztán a miénk (a számlavezetési költség levonása után).

A következő dilemma az 5 éves időszak lejárta után köszönt be, ilyenkor el kell döntenünk, hogy kivesszük a pénzünk, vagy egy új TBSZ-szel folytatjuk tovább. Jelenleg úgy szól a fáma, hogy az 5. év után, ha folytatólagosan újabb 3-5 évre szeretnénk meghosszabbítani a lekötésünk, akkor a teljes összeggel indul újra a számla, úgy hogy nem tudunk hozzányúlni a pénzünkhöz. A tavalyi év során ez nagy fejtörést okozott azoknak, akiknek az első 2010-ben indult Tartós Befektetési Számlái lejártak.

Egy folyamatban lévő törvényjavaslat viszont már azt is lehetővé tenné, hogy az 5. év végén kivehessük a pénzünk egy részét, majd a fennmaradó összeggel elindítsuk újból a 3-5 éves periódusú TBSZ-t a gyűjtőév kivárása nélkül. Tehát a törvény életbe lépése esetén mi már jobban járnánk az 5 éves időszak leteltével, mivel az lehetővé tenné, hogy hosszabb időn át görgessük a megtakarításunk, de adómentesen hozzájussunk a pénz egy részéhez az 5. év végén is.

Hirdetés

Hirdetés

A TBSZ-hez passzoló megtakarítást keresel?

Alapvetően a TBSZ számlában mindenki megtalálhatja a számítását, ugyanis a befektetési lehetőségek köre igen széles. Akinek még mindig a bankbetét a nyerő, egy Tartós Betétszámla keretében gond nélkül lekötheti a pénzét 3-5 évre. Ugyanakkor itt már nagy csodára nem kell számítani, a legjobb kamat is 1,5 százalék körül mozog, viszont ehhez legalább adózás nélkül jutunk hozzá.

Persze nem csak azok járnak jól, akik a kockázat terhét a vállukra veszik, mivel azoknak is szép summa ütheti a markát, akik kevesebb rizikó vállalása mellett is nyugodtan tudnak aludni. Az állampapír különösképpen megfelel arra, hogy TBSZ-en tartsuk. Nem csak, hogy vonzóbb hozammal kecsegtet a bankbetétekhez képest, de még az időtávok terén is válogathatunk. Például egy 3 vagy 5 éves Prémium Magyar Államkötvény tökéletesen passzol a TBSZ időtávjához, ráadásul 2,75 – 3,25 százalékos hozam ütheti a markunkat, amivel lazán lekörözi a betéteket.

Persze az is gond nélkül nyithat TBSZ-t, aki már a magasabb hozamokra pályázik. Minden további nélkül fektethetjük a TBSZ-re befizetett pénzünk befektetési alapba, de az igazán bevállalósak még részvényt is elhelyezhetnek a számlán. Ilyenkor már azonban le kell mondanunk a betétnél, vagy állampapírnál jellemző kiszámítható hozamról, mivel a befektetésünk teljesítménye akár nagy ingadozásokat is mutathat az adott évtől függően, így nagyobb törődést követel meg tőlünk.

Mindezen felül sokat jelenthet, ha az év végi akciókra is figyelemmel vagy. Az Aegon Alapkezelő ajánlata szerint az online is megvásárolható abszolút hozamú alapok teljesítményéhez most plusz 1%-ot adnak. Kivételes ajánlat egy olyan időszakban, amikor ennél kisebb a hazai jegybanki alapkamat és fele ekkorák a betétekkel elérhető kamatok.

Hirdetés
Hirdetés