Nem csak az eső, a kamat is esik!

Nem csak az eső, a kamat is esik!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-22 Frissítve: 2021-09-14
 

A vártnál nagyobb mértékében 2,1%-ra csökkent az irányadó kamat, immáron 24. alkalommal sorozatban csökkent a jegybanki alapkamatunk. A befektetők visszasírják az időszak elején látható 7%-os alapkamatot, de a jelzáloghitelt felvevők örülnek a változásnak.

2011 év végén még 7% volt az alapkamat. Következő év augusztusában kezdte el a csökkenési pályáját, amit az MNB Monetáris Tanács döntése értelmében tovább folytat az irányadó ráta. A mai napon ugyanis a vártnál nagyobb mértékben 0,2%ponttal, 2,1%-ra vágta a Magyar Nemzeti Bank.
vMNBalapkamat20140722.jpg
Milyen kamatkörnyezet van befektetési oldalon?

Lekötött betétben egy éves futamidő esetén legjobb esetben 3,35%-os kamatot érhetünk el. Ám ha nem szeretnénk mindenféle feltételt teljesíteni, akkor
3,15%-os kamattal be kell, hogy érjük. Az egy éves állampapír (Kamatozó Kincstárjegy) 2,8%-ot hoz. Ha ennél hosszabb állampapírt választunk, elérhetünk akár 4,7%-os hozamot is.

A befektetési alapok hozamai csalókák lehetnek, hiszen azok visszatekintő hozamokat mutatnak. Ettől függetlenül érdemes ránézni a pillanatnyi képre, hogyan teljesítettek az elmúlt 1 évben. A gyakorlatilag kockázatmentes pénzpiaci alapok közül a legjobb teljesítményt 4,14%-ot hozó alap érte el, míg az egyik legkockázatosabb részvényalap kategória éllovasa 37,89%-ot nyújtott tulajdonosainak.   A korlátozott felhasználási céllal bíró lakástakarék pénztári szerződések stabilan tartják a 10%-ot meghaladó biztos hozamukat. A legjobb közülük 14,38%-ot ér el 4 év alatt.

Milyen kamatkörnyezet van hitel oldalon?

Egy átlagos 10 millió forintos 20 éves hitel esetén a legkedvezőbb jelzálogkamat 4,71% jelenleg. Míg, ha egy millió forintot szeretnénk 3 évre felvenni személyi kölcsönként átlagos jövedelem mellett ez 17,99%-os THM mellett érhető el.

Ha pedig hitelkártyában gondolkodunk átlagos jövedelem mellett 500 ezer forint esetén 35,98% a legjobb THM. Természetesen, ha okosan használjuk ezeket a kártyákat, nemhogy pénzt vinnének, hanem a visszatérítéseken keresztül, még pénzt is hozhatnak.

Hogyan tovább?

Lassan, de biztosan a kamatcsökkenési ciklus végére érhetünk. Akkor viszont fordított lesz a helyzet: a hitellel rendelkezők szomorkodhatnak, míg a befektetni vágyók örülhetnek a változásoknak!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés