Nem egyformán drágulnak az új lakáshitelek! De mitől függ, hogy mennyit kell fizetnünk?

Nem egyformán drágulnak az új lakáshitelek! De mitől függ, hogy mennyit kell fizetnünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-13
 

A Bankmonitor szakértői szinte napi rendszerességgel beszámolnak a lakáshitelek drágulásáról, ám arról kevés szó esik, hogy nem minden hitelcél esetében azonos az elérhető legkedvezőbb kamat. Most annak jártunk utána, hogy mire számíthatnak a használt vagy éppen új építésű ingatlant vásárlók, az építkezők, illetve azok, akik meglévő lakáshitelüket szeretnék lecserélni kedvezőbbre vagy éppen kiszámíthatóbbra. 

Amikor jelzáloghitelt – közkeletű nevén lakáshitelt – szeretnénk felvenni, akkor nagyon nem mindegy, hogy mit kezdenénk a banktól kapott összeggel. A többség természetesen használt vagy új építésű ingatlan vásárlására fordítaná az összeget, ám egy építkezés megfinanszírozása vagy éppen egy meglévő lakáshitel kiváltás is lehet akár a cél.

Ha más a hitelcél, más a kamat is

Ahogy az a táblázatunkban is látható, a bankok ezekre a célokra más-más áron adnak hitelt, ráadásul még az is változó, hogy éppen melyikük adja a legkedvezőbb ajánlatot. Ez pedig alaposan megnehezíti a bankválasztást, hiszen például használt lakás esetében az általunk megadott paraméterekkel az UniCredit Bank fogyasztóbarát lakáshitele lett a nyerő, míg új építésű lakás vásárlásakor a Takarékbank piaci lakáshitele bizonyult a legolcsóbbnak 10 éves kamatperiódus választásakor. Végig fix kamattal megint más a helyzet: ebben az esetben használt ingatlannál az UniCredit Bank fogyasztóbarát, míg új építésűnél ugyanezen bank piaci hitele a befutó.

Jelzáloghitel kondíciók most és egy évvel ezelőttMás lehet azonban a jó választás akkor, ha valaki egy meglévő lakáshitelét szeretné lecserélni. Ebben az esetben a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint 10 éves kamatperiódusnál a Takarékbank piaci hitele a legkedvezőbb, míg végig fix kamatnál ismét az UniCredit Bank fogyasztóbarát terméke jött be az első helyre. Amennyiben szabad célú hitelre van szükséged, vagyis a banktól kapott pénz elköltésébe nem szeretnél beleszólást, akkor megint más a helyzet: 10 éves kamatperiódusnál az Erste Bank, míg végig fix kamatnál a Budapest Bank adja jelen pillanatban a legjobb ajánlatot.

Hirdetés

Hirdetés

Mind gyakrabban módosítanak árat a bankok

Tudnod kell azonban, hogy a táblázatunk egy pillanatkép, vagyis a cikk írásakor érvényes kamatokat mutatja, ami azért lényeges, mert a bankok mind gyakrabban módosítanak árat, így az is változik, hogy éppen melyikükhöz érdemes fordulnod. Éppen ezért célszerű a banki ajánlatokat folyamatosan ellenőrizned egy naprakész hitelkalkulátorral – a Bankmonitor elemzői naponta frissítik a kalkulátorokat az aktuális banki hirdetmények alapján -, illetve egy hitelszakértő is sokat segíthet, aki tisztában van a bankok hitelezési gyakorlatával. (Ráadásul a hitelszakértők segítsége az ügyfél számára díjtalan, ugyanis a bank fizet jutalékot számukra a megvalósuló folyósítások után.)

 

A táblázatunk szemléletesen megmutatja azt is, hogy a lakáshitelek bizony nem egyforma mértékben drágultak a különböző kamatperiódusok és hitelcélok esetében. Látható, hogy a bankok mindkét kamatperiódusnál a szabad célú hiteleik árát növelték a legnagyobb mértékben, ami végig fix kamatnál havi 25 ezer forint feletti drágulást eredményez a példánkban szereplő 20 millió forintos kölcsön esetében.

A fix kamatú kölcsönöknél az új építésű lakás vásárlására és az építkezés megfinanszírozására fordítandó lakáshitelek drágulása a leginkább szembetűnő, így akik ilyet terveznek, és nem felelnek meg a támogatott csok lakáshitel vagy a zöld-hitel feltételeinek, azok bizony most jelentősen többet fizethetnek, mint például egy évvel korábban.

Van, ami nem drágul

Ugyanakkor nem mindenki számára drágultak a lakáshitelek, ugyanis a támogatott konstrukciók változatlan feltételekkel érhetők el továbbra is. Ezek közül a legnépszerűbb a csok támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény) mellé igényelhető, maximum 3%-os fix kamatú csok-hitel. A felvehető csok-hitel összege független attól, hogy új építésű vagy használt ingatlant vásárolunk, kizárólag a meglévő vagy vállalt gyerekszám határozza meg a lehetőségeket. 2 gyermeknél 10 millió forint, 3 gyermeknél pedig 15 millió forint a megigényelhető csok lakáshitel felső határa.

Ezen kívül a 2021. novembere óta elérhető úgynevezett zöld-hitel kamata is 2,5% maradt, ami remek választás lehet azoknak a gyermeket nevelő szülőknek, akik korszerű, új építésű ingatlant szeretnének vásárolni.

Bár a Babaváró hitel nem lakáscélú, ezért érdemes erről is ejteni néhány szót. Fontos, hogy a Babaváró feltételei az indulás óta nem módosultak, így a hitel az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig a folyósítást követően gyermek születik, a futamidő végéig az is marad. Ráadásul, ha születik egy második, illetve egy harmadik baba is, akkor a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét még el is engedik, sőt, megfelelő időzítéssel elérhető, hogy a hitelből egyetlen forintot sem kell végül törleszteni. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés