Jobb, mint az állampapír befektetés, egy éves időtávon

Jobb, mint az állampapír befektetés, egy éves időtávon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-29 Frissítve: 2018-07-02
 

Mindenki tisztában lehet azzal, hogy megtakarításaink hozamai nagyon széles sávban szóródhatnak, attól függően, hogy megtaláljuk-e a legoptimálisabb megoldást. Hogy egyszerűbb legyen eligazodni a banki és befektetési ajánlatok között, összegyűjtöttük, hogy melyek a jelenleg elérhető legbiztonságosabb és legjobban fizető ajánlatok, akár 1 évre, akár annál hosszabb időtávra is!

Ha a legbiztonságosabb megtakarítási formákban gondolkodunk, akkor csakis a bankbetétek és az államkötvények jöhetnek szóba. Bár az elmúlt években látott kamatsivatagban sokakban kialakulhatott a meggyőződés, hogy nem érdemes már bankbetétbe tenni a pénzt, mint kiderült, nem is tévedhetnének nagyobbat. Alacsony kockázat mellett is szép kamatokat lehet elérni akár banki lekötéssel is, sőt, akár még az állampapírokénál lényegesen jobb ajánlatokat is kifoghatunk ezek között. Minden az időtávtól függ.

Mit tegyünk, ha 1 évre tudjuk nélkülözni a pénzünket?

Ha eddig 1 éves lekötésen gondolkodtunk, az átlagosan 2% alatti banki kamatoknál lényegesen jobbnak bizonyult a Kamatozó Kincstárjegy, ami ugyanúgy 1 évre szól, de ez fix 3%-os kamatot fizet. Így nem is vitás, hogy a múltban a legoptimálisabb ajánlatot is ez jelentette.

A helyzet azonban mára nem ilyen egyértelmű. A múlt héten végzett vizsgálatunkban az összes elérhető banki ajánlatot górcső alá vettük, és ebből kiderült, hogy a jelenleg elérhető legjobb banki ajánlat 1 éves lekötés esetén lényegesen többet ad az említett állampapírnál. A BNP Paribas ugyanis egy olyan akciós ajánlattal állt elő, ami erre az időtávra 10 millió forintnál nagyobb lekötés esetén 3,6%-ot, az alatti összegre pedig 3,2%-os kamatot fizet!

Az időtáv és a kockázat megegyezik a bankbetéteknél és az állampapíroknál, az egyik mégis lényegesen nagyobb kamatot fizet,

 miért akarna tehát bárki is állampapírt venni 1 éves időtávra, ha hasonlóan biztonságos
1 éves banki lekötésért sokkal többet kaphat?

1

Az állampapírokra állami tőke és hozamgarancia vonatkozik, de ha nem az Államkincstárnál vásároljuk, akkor „csak” a 20 ezer eurós összegű BEVA garancia vonatkozik rá. Ezzel szemben, ha az Államkincstárnál vásároljuk meg a papírokat, akkor teljes összegig biztosítva vagyunk. A BNP ajánlata ezzel szemben 100 ezer euróig (kb. 30 millió forintig) a francia betétbiztosítás (a francia „OBA”) védelmét élvezi. Tehát aki ilyen összeghatár alatt fektet be, az gyakorlatilag ugyanúgy kockázatmentes befektetésben tartja a pénzét.

Hosszútávra csakis az állampapír

A helyzet viszont egészen más, ha 1 éven túl is képesek vagyunk lemondani pénzünkről. Ilyen feltételek mellett ma nem lehet jobb ajánlattal előállni a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvénynél.

Mindkét évente változó kamatozású típus fix kamatprémiumot fizet adott kamatbázis fölött. A kamatbázis a Bónusz Államkötvény esetén a diszkontkincstárjegyek átlagos hozama, és e fölött fizet még a lejárati időtől függően 1,25-2,5%pont kamatprémiumot. A 2018/P jelű Bónusz Magyar Államkötvény például, mivel a 2014 és 2015 júliusa közötti időszakra a kamatbázis 2,24%, a kamatprémium pedig 1,25% volt, 3,49%-os kamatot fizet.

De ennél is vonóbb lehet a Prémium Magyar Államkötvény, aminek a fix kamatprémiuma önmagában is 3-4% a futamidőtől függően, és erre jön még a kamatprémium meghatározása előtti évben mért infláció mértéke, de csakis akkor, ha az nagyobb volt nullánál. A Prémium Magyar Államkötvény megvásárlásával így nem kaphatunk kevesebbet a kamatprémiumnál (3-4%), de az könnyen is előfordulhat, hogy annál nagyobb lesz a kapott kamat.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés