Nem hitted volna, hogy így is lehet pénzt csinálni az ingatlanból

Nem hitted volna, hogy így is lehet pénzt csinálni az ingatlanból
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-02 Frissítve: 2021-08-06
 

Annak, aki szeretne a lakáspiacba befektetni, most rendkívül jó hírrel szolgálhatunk: új ingatlanalap indul útjára. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ingatlanalapok között most igazi ritkaságra bukkanhatunk, ugyanis az éppen jegyezhető alap a kiadható lakásokra fókuszál, ami egészen ez idáig marginális jelentőségű volt a többi szereplőnél.

Újdonságba fektethetsz az ingatlanpiacon

Az Impact Lakóingatlan Alap esetében, mely 100 százalékban a Duna House tulajdonában áll, nem csak egy egyszerű ingatlanalapról van szó, hanem egy Magyarországon újdonságként ható lakóingatlan alapról. Ennek lényege abban áll, hogy különböző paraméterekkel rendelkező lakóingatlanokat vásárol a cég, majd bérbe adja őket, mely alapján hozamot termel a befektetőinek.

Utánajártunk, hogy a 4 legnagyobb magyar ingatlanalap befektetései között milyen ingatlanok szerepelnek. Az derült ki, hogy legtöbbször kereskedelmi-, iroda-, ipari-, logisztikai ingatlanokba fektettek, míg a lakóingatlanok aránya elhanyagolható volt. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az alapok az ingatlanokon kívül rendelkeznek még betétekkel és állampapírokkal is, amelynek aránya néhány alapkezelő esetében 30 százalék is lehet.

Ingatlanalapok befektetései

Tehát az alap egy hazai viszonylatban újnak számító területen fektet be: általa részesedhetünk a lakóingatlanok esetleges további felfelé meneteléséből, és ehhez nem szükséges saját magunknak ingatlant vásárolni, vagy hitelt felvenni, ha ilyen célból szeretnénk befektetni. A másik fontos jellemző, hogy az alap sok „kisebb” egyedi ingatlant vásárol a rendelkezésre álló pénzből, ami kisebb kockázatot jelent, mintha például egy nagy logisztikai park birtokában lenne. Ettől függetlenül az ingatlanpiac nem habos torta, amihez igazodik is a javasolt befektetési időtáv, ami 2 év.

Az alap által termelt hozam mértéke attól függ, hogy az ingatlanok értéke hogyan alakul és a bérleti díjakból milyen bevételre képes szert tenni az alap a költségek levonása után. Korábbi cikkünkben már utánajártunk, hogy egyéni befektetőként a jelenlegi helyzetben az albérletkiadással jól járhatunk, az elvárt hozam itt is meghaladhatja az állampapírok hozamát. Persze ahhoz, hogy az alap jól teljesítsen szükséges a fokozott érdeklődés az ingatlanok iránt és a jövőben is fennmaradó alacsony kamatkörnyezet, ugyanis ez tudná a jövőben is támogatni az ingatlanpiac szárnyalását.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Amit érdemes tudnod az ingatlanalapokról

Az ingatlanalapok célja általában, hogy az alap pénzének nagy részét olyan ingatlanba fektessék be, mely által az értéknövekedésen és hasznosításon keresztül hozamara tehetnek szert. Sokszor előfordul azonban, hogy befektetéseik egy jelentős részét nem ingatlanban, hanem alacsony kockázatú eszközökben, mint bankbetét és államkötvény tartják. Az ingatlanbefektetések kockázata sok tényezőtől függhet, általában a vállalati kötvények szintjén helyezkedik el, de a szélsőséges piaci és gazdasági események nagymértékben befolyásolhatják.

Az ingatlanpiac jellemzői alapján annak érheti meg elsősorban ilyen alapokba fektetni, aki hosszabb távon gondolkodik, ugyanis az ingatlan nem könnyen pénzzé tehető befektetés, és érzékenyen tud reagálni a gazdasági környezet alakulására. Sok esetben maguk az alapkezelők is díjak formájában büntetik, ha a legkisebb ajánlott befektetési időtávnál hamarabb vesszük ki a pénzünk.

Az utóbbi időszakban jelentős emelkedést tapasztalhattunk az ingatlanok áraiban, és a bérleti díjak szintjében is, ami meghozta a pénzügyi befektetések iránt érdeklődők vásárlási kedvét is. Nem csoda, hogy az ingatlanpiaci hangulat javulásával párhuzamosan az ingatlanalapokban beáramló befektetések is megugrottak, 2016 során eddig átlagosan havi 15 milliárd forintot fektettek az emberek ilyen alapokba. Több hónapban is az ingatlanalapokba áramlott a legtöbb pénz, ezzel verve a többi népszerű befektetési alapokat is.

1

 

Hirdetés
Hirdetés