Nem kellett messzire menned a 26%-os hozamért!

Nem kellett messzire menned a 26%-os hozamért!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-14 Frissítve: 2021-08-06
 

2017 eddig részében szépen gyarapodtak a befektetési alapok és a tavalyi évvel ellentétben ide is egyre többet fektettek be az emberek. Ez nem is csoda, hiszen ha az állampapír hozamánál többet szeretnél bezsebelni, akkor a befektetési alapok jelentenek jó megoldást, ugyanakkor figyelembe kell venned, hogy esetenként nagyobb kockázatot is be kell vállalnod. Ezért cserébe azonban a szerencséd is megcsinálhattad, hiszen egy abszolút hozamú vagy részvényalappal egy év alatt bőven 20% fölötti hozam is üthette a markod.

Így teljesítettek a befektetési alapok

Számos befektetési alap közül válogathatsz, viszont a döntésnél mérlegelned kell, hogy mekkora kockázatot tudsz bevállalni az elvárt hozamhoz képest. Az elérhető hozam az egyes befektetési alap kategóriánként jelentősen változik, és általános igazság, hogy a magasabb hozam nagyobb kockázattal is jár. Ugyanakkor ma már kockázatvállalás nélkül nagy hozamra nem számíthatsz, ugyanis az alacsony hozamkörnyezet miatt a mérsékelt kockázatú befektetési alapoknál is mélyre süllyedtek a hozamok.

Az alapok rövid távú hozama mellett, mindig érdemes egy hosszabb távút is figyelembe venni, így összegyűjtöttük, hogy az 1 és 5 éves hozamok alapján, mire voltak képesek az egyes alapkategóriák.

A korábban igen népszerű pénzpiaci alapokkal egy éves időtávon már csak 0,11%-os hozamot érhettél el, ráadásul egyre több alap hozama süllyedt negatív tartományba. Nem véletlen, hogy egyre több pénzpiaci alap szünteti meg a korábban vonzó tényezőnek számító tőkevédelmet, ráadásul az új piaci szabályozás is további bonyodalmat okoz számukra.

Az elmúlt években szintén slágernek számító kötvényalapokkal is egyre kevesebbet kereshettél, az elmúlt évben átlagosan 2,4%-ot. Félő, hogy a közeljövőben a kamatok emelkedésével a kötvényalapok is nehézségekbe ütköznek, ami azt jelenti, hogy ezen a fronton veszteségekre is számíthatsz. Ugyanakkor a csökkenő hozampotenciálra a befektetők is kezdenek rájönni, ami meglátszik azon, hogy egyre többen fordulnak el a pénzpiaci- és kötvényalapoktól (csak idén közel 214 milliárd forintot vontak ki ezekből az alapokból).

Az ingatlanpiaci lázzal egyidejűleg tavaly és idén is a legtöbben az ingatlanalapokat választották. Ugyanakkor az átlagosan elérhető hozam az elmúlt egy évben nem volt acélos, 2,74%-ot nyerhettél egy ilyen alappal. Ezzel szemben az idei év másik kedvencének számító abszolút hozamú alappal 7,15%-os hozam is üthette a markod, ugyan némileg nagyobb kockázatot is be kellett ehhez bevállalnod.

A részvényalapokkal üthetted meg a főnyereményt, itt az elmúlt egy évben 17%-os hozam is elérhető volt. Azonban ezért cserébe jókora kockázatot is a nyakadba kellett venned.

Keress rá a legjobb befektetési alapokra a Bankmonitor alapkeresőjével!

1

Hirdetés

Hirdetés

Ezek voltak a legjobb alapok

Miután a kategóriák hozamát megismerted, érdemes képbe kerülni azzal is, hogy melyek voltak a legjobban teljesítő alapok. A rövid távú teljesítmény mellett itt is érdemes megnézned, hogy hosszabb időtávon mire voltak képesek az alapok. Ugyanakkor, amikor a befektetési alapok teljesítményét veszed górcső alá, azt is tarts mindig szem előtt, hogy a múltbeli hozamok semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

A legjobban teljesítő pénzpiaci alapok is mindösszesen 0,5-0,9%-os teljesítményre voltak képesek, de az elmúlt 5 évben is alig több mint 2%-os volt a hozam. A kötvényalapoknál igen vonzó, 6,5-8,8%-os hozamot is elérhettél egy év alatt, azonban ezt kockázatos fejlődő piacokra fókuszáló alapokkal tehetted meg.

Az ingatlanalapoknál jelentősen szétválik a teljesítmény, ugyanis amíg a legjobb alap 10%-ot is hozott, addig a többiek 5% alatti hozamot mutattak fel az elmúlt egy évben. Azt viszont mindenképpen szem előtt kell tartanod, hogy az ingatlanalap korántsem alacsony kockázatú befektetés. Erre is csak hosszú távú befektetésként lehet gondolni (ajánlott befektetési időtáv 2-5 év), hiszen a gazdasági viszonyok változására az ingatlanpiac is érzékenyen reagál, ami súlyos visszaesést okozhat az alapok teljesítményében.

A 3 legjobb abszolút hozamú alappal 25%-ot is meghaladó hozamot zsebelhettél be, azonban arra ne számíts, hogy ez a kiemelkedő széria hosszú távon is fenntartható lenne. Az abszolút hozamú alapok is egyre nehezebb helyzetben találják magukat, így a közeljövőben szűkülhet az átlag fölötti teljesítményt hozó alapok köre. Mondhatni ezután válik el az ocsú a búzától és derül ki, melyik alap teljesít igazán jól.

Jól jártál, ha egy közép-európai, vagy a hazai részvényindexet lekövető alapba fektettél, hiszen egy év alatt akár 26% fölött is kereshettél egy részvényalappal. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy ez az 5 éves hozamok alapján is kiugró teljesítménynek számít, és éven belül is óriási árfolyammozgások lehetnek. Jó példa erre az orosz piacon befektető alapok helyzete is, amelyek még pár hónappal ezelőtt 30-50%-os egy éves hozammal kecsegtettek, viszont most jelentősen visszaesett a hozam.

Hirdetés
Hirdetés