Nem minden banknál kaphatunk otthonfelújítási kölcsönt, ha más banknál van már lakáshitelünk!

Nem minden banknál kaphatunk otthonfelújítási kölcsönt, ha más banknál van már lakáshitelünk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-05
 

Február 1-jével öt magyar bank indult el a maga támogatott otthonfelújítási hitelével, és bár ezek kamata egységesen 3%, mégis fontos eltérések vannak a részleteket illetően. Az egyik ilyen sokakat érintő különbség, hogy a bankok egy részénél kizárólag akkor érhető el a támogatott hitel, ha a fedezetként felajánlott ingatlanra nem jegyezték be más bank jelzálogjogát. Ez pedig azt jelenti, hogy akiknek lakáshitele van, az náluk nehezen, vagy egyáltalán nem juthat kölcsönhöz. A Bankmonitor.hu szakértői körbejárták a lehetőségeket, mert a helyzet azért nem reménytelen.

Öt haza banknál igényelhető jelenleg az állami kamattámogatású otthonfelújítási hitel, ami azoknak jöhet jól, akik élnének az otthonfelújítási támogatás ingyen millióival, ám a munkálatokat nem tudják saját forrásból előre megfinanszírozni. Az otthonfelújítási támogatás esetében az elvégzett munkákat ugyanis előbb ki kell fizetni, a Magyar Államkincstár pedig az összegyűjtött és benyújtott számlák alapján utólag utalja vissza a költségek felét, maximum 3 millió forintot. A támogatott otthonfelújítási hitellel azonban előre megfinanszírozhatók a költségek, a Kincstár pedig az utólag beérkező támogatást egyenesen a hitelező banknak utalja át, csökkentve a felújítási hitel tőketartozását.

Ezek a bankok kínálják február 1-től az otthonfelújítási hitelt: Erste, Gránit Bank, K&H Bank, OTP Bank, Takarékbank

A támogatott otthonfelújítási hitel legfontosabb paraméterei:

  • A hitelösszeg maximum 6 millió forint.
  • A hitel futamideje legfeljebb 10 év lehet.
  • A hitel kamata fix 3%.
  • Az otthonfelújítási támogatás összege automatikusan csökkenti a hitel tőketartozását.
  • A bankok nem számolhatnak fel folyósítási, értékbecslési és rendelkezésre tartási díjat.
  • Jelzáloghitelről van szó, vagyis a bank jelzálogjogot jegyez be a fedezetként bevont ingatlanra.

Minden fontos információt megtalálsz az otthonfelújítási hitelről ITT.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet akkor, ha van már lakáshitelem?

Mivel az otthonfelújítási kölcsön jelzáloghitel, az igénylés feltétele a megfelelő értékű ingatlan fedezetként való bevonása. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a bankok legfeljebb a fedezetként szolgáló ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-áig hiteleznek, ám ez általában alacsonyabb, 60-70% körül van. Ez azt jelenti tehát, hogy egy 6 millió forintos otthonfelújítási hitelhez minimum 8,6-10 millió forint értékű ingatlanfedezetre lesz szükség.

Ezen kívül nehézséget jelenthet az, ha az ingatlanon van már jelzáloghitel egy másik banktól. A bankok ugyanis nem szívesen állnak be rangsorba egymás mögé, így ez akár meg is hiúsíthatja a hitelfelvételt. A banki gyakorlat azonban nem azonos, ezért a Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy mire lehet számítani jelenleg:

Gránit Bank: A Gránit Bank elsődlegesen a tehermentes, a Gránit Bank által terhelt, illetve a Magyar Állam jelzálogjogával terhelt (pl. csok) ingatlant fogadja el fedezetként az otthonfelújítási hitelkérelem elbírálásakor. Ugyanakkor van lehetőség a meglévő hitel kiváltására, ezt követően pedig már nincs akadálya a felújítási hitel igénylésének sem.

Takarékbank: A Takarékbank jelzálogjoggal terhelt ingatlan esetén is nyújt hitelt, amennyiben a fedezet értéke azt lehetővé teszi. Bejegyzett jelzálogjog esetén a kölcsönigénylő köteles igazolni a zálogjogosult által kiadott igazoláson keresztül a fennálló jelzálogteher aktuális mértékét, illetve azt, hogy e jelzálog tekintetében nincs lejárt tartozása, illetve az ügylet problémamentes. Elidegenítési és terhelési tilalom kikötése esetén szükség van a Takarékbankot megelőző ranghelyen szereplő jelzálogjog jogosultjának nyilatkozatára arról, hogy engedélyezi az újabb zálogjog bejegyzését.

Erste Bank: Az Erste Bank nem hitelezi meg a más bank jelzálogjogával már terhelt ingatlanokat. Ebben az esetben az egyik lehetőség az, hogy a másik bank által nyújtott jelzáloghitelt kiváltják az Erste Banknál. Megoldás lehet az is, hogy amennyiben az ügyfélnek van másik ingatlana, akkor azt kiegészítő fedezetként elfogadja az Erste, így nem lesz szükség kiváltásra.

OTP Bank: Az OTP Bank esetében nem kizáró ok, ha az ügyfélnek jelzáloggal terhelt az ingatlana.

K&H Bank: A banktól azt a választ kaptuk, hogy a K&H Bank minden hitelkérelemmel kapcsolatos esetet egyedileg bírál el, ebből azonban nem derül ki, hogy mely feltételek teljesülése esetén állhatnak be más bank jelzálogjoga mögé.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés