Nem tudtál bankkártyával fizetni, pedig volt pénz a számládon? Akkor ez lehetett a gond!

Nem tudtál bankkártyával fizetni, pedig volt pénz a számládon? Akkor ez lehetett a gond!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-07
 

Több olvasónk jelezte, hogy kártyás vásárlásaik elutasításra kerültek, pedig volt pénz a számlájukon. Utánajártunk a dolognak, és kiderült, az elutasítások mögött több esetben a szeptember 14-én bevezetett új, szigorúbb kártyahasználati elvárások húzódhatnak meg.

Szeptember 14-től a pénzintézetek szigorúbban ellenőrzik a kártyás vásárlásokat. Korábban csak az 5 ezer forint összeghatárt elérő vásárlásoknál volt kötelező PIN kódot megadni, míg most, ha vásárlásaink kumulált értéke eléri a 150 eurót (kb. 49 000 Ft), a rendszer automatikusan PIN kódot vár tőlünk. Sőt, 50 ezer Ft alatti összértéknél is belefuthatunk ebbe, ugyanis minden ötödik tranzakciónál kérhetik a plusz azonosítást. Ez akkor jöhet jól, ha kártyánkat elveszítenénk, így ugyanis legfeljebb 50 ezer forint kár érhet bennünket, ha a PIN kód nem kerül illetéktelen kezekbe.

Sikertelen kártyás fizetés

Ez nagyon jól hangzik, több olvasónk viszont arra panaszkodott, hogy nem tud kártyával vásárolni, a POS terminál elutasítja a tranzakciót. Volt eladó, aki azt mondta, az ügyfél biztosan túl sokszor használta aznap a bankkártyáját, míg más POS termináloknál a „használjon másik interfészt” üzenet jelent meg a kártyaolvasó kijelzőjén.

Mit tehetünk?

Amennyiben elutasítja a bank a tranzakciót érintéses fizetésnél, miközben van elég pénz a bankszámlánkon, akkor próbáljuk meg újra, ezúttal azonban ne a kártyánk érintő funkcióját használjuk. Kérjük meg az eladót, hogy más módon, a kártyát a leolvasóba betéve használja azt, így kikényszeríthető a PIN kód kérése. Tapasztalatunk szerint ez a legtöbb esetben orvosolja a problémát. Ha így sem működik a bankkártyás fizetés, akkor mindenképpen forduljunk a bankunkhoz, mert ők biztosan meg tudják mondani az elutasítás pontos okát.

Csak azért ne gondolkodjunk el a bankszámlaváltáson, mert egyszer-egyszer nem sikerült kártyával fizetnünk – több olvasónk erről a szándékáról tájékoztatott minket -, ám érdemes megnézni a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, hogy lehet-e a jelenleginél olcsóbb bankszámlánk. Havi több ezer forintot spórolhatunk a jó választással, ezért pedig már tényleg érdemes lehet váltani.

Hirdetés
Hirdetés