Nem vagy meg készpénz nélkül? 7 tipp, amivel olcsóbb lehet a pénzfelvétel!

Nem vagy meg készpénz nélkül? 7 tipp, amivel olcsóbb lehet a pénzfelvétel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-30
 

Az ünnepek alatt még azok közül is sokan kénytelenek készpénzt felvenni, akik egyébként rendszeresen bankkártyával vagy utalással fizetnek. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan hasznos tippet, amivel olcsón, vagy akár ingyen is megúszható a készpénzfelvétel. Ezek persze az ünnep után is jól jöhetnek, már csak azért is, mert a jelek szerint 2023-ban a magyarok többségének össze kell majd húznia a nadrágszíjat.

1. Egy személy csak egy számláról vehet fel ingyenesen készpénzt

Hiába jár minden magyarországi bankszámlához havonta két alkalommal, összesen akár 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, sokan mégsem élnek a lehetőséggel. Vagy azt hiszik, hogy igen, miközben pedig fizetnek, mint a katonatiszt, csak nem tudnak róla, mert nem szokták nézegetni a havi számlakivonatuk kiadási tételeit.

Fizethetnek például azért, mert több számlájuk is van, és nem tudják, ezek közül csak egyről juthatnak díjmentesen pénzhez, mégpedig arról, amelyikre ezt megigényelték. Gyakori továbbá, hogy amikor valaki új számlát nyit a meglévő mellé, akkor megfeledkezik arról, hogy az ingyenes készpénzfelvételt „átvigye” erre, így aztán éppen annál a számlánál kell fizetnie, amit esetleg többet használ.

Hirdetés

Hirdetés

2. Ha többen használnak egy számlát, akkor rájuk együttesen vonatkozik a 150 ezer forintos limit

Gyakori, hogy egy család közös bankszámlát használ, miközben mindenkinek saját bankkártyája van. Ebben az esetben viszont az állam által kínált ingyenes készpénzfelvétel 150 ezer forintos összege megoszlik közöttük.

3. Legfeljebb havi két alkalommal lehet díjmenetesen kápéhoz jutni

A havi 150 ezer forint ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével a többség már tisztában van, ám azt már kevesebben tudják, hogy ezt az összeget legfeljebb két részletben lehet felvenni, a harmadik alkalomtól már díjat számolhat fel a bank. Vagyis, ha valaki az adott hónapban kétszer felvesz 10 ezer forintot, akkor ezzel el is lőtte a lehetőséget, és a következő ATM-es tranzakcióért már fizetni fog, függetlenül attól, hogy a 150 ezer forintból még bőven maradt.

Jó tudni
 Előfordulhat, hogy valamelyik hónapban kevesebb készpénzre van szükségünk, ilyenkor akár „előre” is vehetünk fel pénzt, kihasználva az állam által biztosított keretet.

4. Sokan nem tudják, de bármelyik ATM-re vonatkozik az ingyenesség

Sokan azt hiszik, hogy kizárólag a számlavezető bankjuk automatáiból vehetnek fel díjmentesen készpénzt, ami miatt akár messzebbre is hajlandók elautózni, elbuszozni. Pedig valójában bármelyik magyarországi ATM-ből ingyenesen juthatunk készpénzhez, ami különösen akkor óriási előny, ha a bankunk nem rendelkezik kiterjedt fiók és ATM hálózattal.

5. Csak belföldön érvényes az ingyenes készpénzfelvétel

Az állam által biztosított kizárólag a magyarországi forint ATM-ekből történő készpénzfelvételekre vonatkozik, külföldön azonban fizetni kell a pénzfelvételért. Ez nagyjából 800-1600 forint közötti fix költséget jelenthet, amit bizonyos esetekben az összeg meghatározott százalékának megfelelő díjjal is megfejelnek.

Ha a bankunknak vagy az adott bankcsoportnak van külföldi érdekeltsége, akkor ott rendszerint kedvezőbb feltételekkel juthatunk külföldön készpénzhez. Ez azonban nem feltétlenül van így, mert találkoztunk olyan bankkal, amelyik ilyenkor a fix részt euróban határozza meg, ami gyenge forintnál végül még akár magasabb díjat is eredményezhet. Éppen ezért célszerű utazás előtt ellenőrizni a bankszámlánkhoz kapcsolódó költségeket, és azt is, hogy szükség setén melyik megoldás jelenti a legkisebb kiadást.

6. Néhány bank extra ajánlatot kínál

Bár jól hangzik az állam által biztosított havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel, a bankok egy részének van erre ellenajánlata, amit érdemes lehet megfontolni. Közös bennük, hogy amennyiben az ügyfél lemond a jogszabályban biztosított lehetőségről, akkor cserébe az adott bank által üzemeltetett ATM-ekből a 150 ezer forintnál nagyobb összeghez is hozzájuthat költségmentesen. Ez azoknak lehet előnyös üzlet, akiknek rendszeresen több készpénzre van szükségük, és van is elérhető közelségben a bankjuknak automatája.

A CIB Bank például – a Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén ingyenes – CIB ECO bankszámlájához havonta 1 alkalommal korlátlan készpénzfelvételt ajánl saját ATM-ből akkor, ha valaki lemond az állam által biztosított lehetőségről. Ez 200 ezer vagy 400 ezer forint ingyenes felvételét teszi lehetővé attól függően, hogy az adott ATM-ben mekkora legnagyobb címlet. (Arról, hogy az egyes CIB ATM-ekből maximálisan mekkora összeg vehető fel egyszerre, itt állítottunk össze egy listát.)

A bizonyos feltételekkel ugyancsak ingyenes Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomagnál még érdekesebb az ajánlat. Amennyiben kérjük a jogszabályban előírt két ingyenes készpénzfelvételt, a bank további 2 felvételt tesz ingyenessé bármely Raiffeisen ATM-ből, ha azonban nem tartunk erre igényt, akkor az első 4 Raiffeisen ATM-ből történő készpénzfelvétel díjmentes.

Az OTP Bank kedvezménye más típusú, itt le sem kell mondani az állam által kínált lehetőségről. A Smart számlacsomaghoz ugyanis különböző ATM csomagok közül választhatunk viszonylag baráti költséggel, az ára pedig attól függ, hogy havonta hány alkalommal vennénk fel ingyenesen készpénzt OTP automatából. A „2 ATM csomag” 412 forintba kerül havonta, míg az „5 ATM csomag”-ért 705 forintot kér a pénzintézet, mégpedig a felvett összeg nagyságától függetlenül.

7. Plusz egy Revolut trükk

Sok magyar felhasználó használ Revolut számlát és bankkártyát, többnyire azért, mert nagyon kedvező feltételekkel lehet így devizát vásárolni, ráadásul a meglévő devizaszámláról fizethetünk utána külföldön, megúszva ezzel az átváltási költséget. Van azonban még egy hasznos szolgáltatás, ami meglepő módon az olcsó készpénzfelvételben segíthet. Ugyanis az ingyenes Standard számláról havonta 75 ezer forint értékben díjmentesen vehetünk fel készpénzt bármelyik hazai bank automatájából, míg a Plus és a Prémium számlákról 150 ezer forint, a Metal számláról pedig 300 ezer forinthoz lehet díjmentesen hozzájutni.

Ehhez persze szükség van egy kis trükkre: a meglévő számlánkról pénzt kell először feltölteni ide, ami ingyenes, ugyanis a tranzakció kártyás vásárlásnak minősül. Ezt követően máris költségmentesen vehetünk fel készpénzt a csomagban foglalt limitig. Két dologra azonban figyelni kell. Egyrészt az ingyenes limit nem naptári hónaphoz kötött, így előfordulhat, hogy mondjuk május 5-én van a hónapforduló. A másik a Revolut azon sajátosságából fakad, hogy nagyon egyszerűen lehet több devizanemben is pénzt tartani egy számlán – mintha lenne például egy dollár vagy egy euró zsebünk -, így aztán, ha pénz vennénk fel, ám nincs elég forint a számlánkon, akkor automatikusan devizát vált át a rendszer, és ebből teljesül a kifizetés. Egy ilyen tranzakciónak azonban már lesz költsége!

A családon belül azzal is növelhető az ingyenesen felvehető készpénzfelvételi összeg, ha a Revolut számla tulajdonosa Revolut <18 számlát nyit a gyerekeinek, az ezekhez tartozó kártyákkal ugyanis havonta (nem naptári hónap) 40 euró értékhatárig díjmentesen lehet készpénzhez jutni, efölött pedig 2 százalékos díjat számolnak fel.

Az alábbi bankszámla kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy a bankolási szokásaid alapján melyik pénzintézet kínálja a legolcsóbb bankszámlát. Azt is megtudhatod, hogy elérhető-e számodra valamelyik ingyenes bankszámla, ahol azon túl, hogy nincs havi díj, az utalásokért, a csoportos beszedési és állandó átutalási megbízásokért és a a bankkártyáért sem kell fizetned. 

Hirdetés
Hirdetés