Nem vagyok bejelentve, jár nyugdíj?

Nem vagyok bejelentve, jár nyugdíj?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-25 Frissítve: 2021-08-06
 

„Az én nyugdíjam alig haladja meg a nyugdíjminimumot. Történt ugyanis, hogy a kilencvenes években egy korábbi munkahelyemen, a vállalkozó úr elfelejtette utánam megfizetni a járulékokat. De ez csak 10 évvel később, a nyugállományba vonulásomkor derült ki. A cég végelszámolással megszűnt, azóta a vállalkozó is elhunyt. Mit lehet tenni? Hogyan ellenőrizzem, hogy mindent fizetnek utánam?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol.

A kilencvenes évek vadkapitalizmusára igencsak jellemző volt, hogy valaki nem volt bejelentve. De máig vannak olyan vállalkozók, akik ilyen alternatív módon vállnak versenyképessé. Mit tehet a munkavállaló? Tényleg csak akkor derül ki számára a turpisság, amikor nyugdíjba vonul? Mi lesz így a nyugdíjjal? Szerencsére van megoldás!

Most minden rendben?

Talán a legfontosabb, hogy jelenleg be vagyunk-e jelentve. Ez manapság már legkésőbb az adóbevalláskor kiderül. Ugyanis mára kérhető, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el az adóbevallásunkat. Márpedig, ha a NAV nem tud a munkavállalásunkról, akkor valószínűleg feketén foglalkoztatnak minket. De adóbevallás előtt is rájöhetünk a csalásra, ha rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval vagy rákérdezünk a hatóságoknál.

Akkor mi lesz a nyugdíjjal?

Amennyiben a munkavállaló nem hibázott (volt szerződése, havonta megkapta a bérpapírokat, amiből az derült ki, hogy levonták a járulékokat), akkor hiába nem fizették meg utána a nyugdíjjárulékot, jár neki nyugdíj. Egészen pontosan szolgálati időt szerez. Ugyanis ha nem bizonyítható, hogy levonták a nyugdíjjárulékot, akkor ezt vélelmezni kell egy 1997-es törvény értelmében. A nagy kérdés ezután csak az, hogy pontosan milyen jövedelmet fognak elismerni arra az időre. A szabályozás összetettsége miatt érdemes az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF-et) megkérdezni ilyen esetekben.

Korábbi munkahelyek rendben voltak?

Az ONYF egyik kizárólag elektronikusan (ügyfélkapuval) indítható szolgáltatása a Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés. Ennek keretén belül lehet ellenőrizni, hogy a korábbi munkahelyeink „nem felejtettek-e bejelenteni” minket. Amennyiben hiányosak, vagy tévesek az adatok, akkor kérhető az adatok javítása, törlése.

Természetesen a régi munkahelyek esetében sok esetben kell valamilyen bizonyíték arra, hogy mi valóban ott, és annyiért dolgoztunk. Ez három módon bizonyítható:

  1. foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással) vagy hiteles másolatával (fizetési papírok), vagy
  2. a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással (később kikért igazolások), vagy
  3. egyéb hitelt érdemlő módon (minden, amit elfogad az ONYF).

Fontos megemlíteni, hogy az 1998. január 1. napját megelőző munkahelyeknél a 1997. december 31-én hatályos jogszabályok alapján kell szolgálati időt számítani.

Mit érdemes tenni?

Ha kétségeink támadnának, hogy a valóban be vagyunk-e jelentve, akkor azt érdemes minél hamarabb letisztázni. Amennyiben egy régi munkahelyünk esetében ébrednek kétségek, akkor viszont érdemes élni az adategyeztetéssel.

Függetlenítsük magunkat az állami nyugdíjtól!

Minél kevésbé függünk az állami nyugdíjtól, annál kevésbé érint minket érzékenyen egy-egy ilyesfajta visszaélés. Az állami nyugdíjtól pedig saját megtakarítások felhalmozásával tudunk függetlenedni. Erre érdemes dedikáltan nyugdíjcélú megtakarításokat igénybe venni, amit az állam is támogat 20% adójóváírással. Ezen lehetősége közül kiemelkedik az önkéntes nyugdíjpénztár.

Hirdetés
Hirdetés