Nem véletlen a lelkesedés az ingatlanért – Akár 16%-ot is kereshettünk vele

Nem véletlen a lelkesedés az ingatlanért – Akár 16%-ot is kereshettünk vele
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-23 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakosság egyre nagyobb gondban van, ha a lejáró befektetéseinek keresne helyet, hiszen pár év leforgása alatt a kamatkondíciók rendkívüli mértékben leromlottak. Megnéztük ennek kapcsán, hogy ha a legnépszerűbb helyen parkoltattuk a pénzünk, akkor mennyit is kereshettünk rajta. Az elmúlt két évben az abszolút hozamú alapok és az ingatlanok hoztak a legjobban, bőven kétszámjegyű hozamot érhettünk el. Ráadásul, ha utóbbit még ki is adtuk, akkor évente 16%-os nyereséget zsebelhettünk be.

Ennyit kereshettünk az elmúlt két évben a befektetéseinkkel

Valószínűleg egy hazai kisbefektető meglepődne, ha most vetne számot azzal, hogy a befektetéseivel mekkora hozamot is ért el az elmúlt 2 év során. Éppen ezért készítettünk egy pillanatfelvételt, amiben összefoglaltuk, hogy a lakosság által legjobban kedvelt befektetések milyen teljesítményre voltak képesek. A lakossági állampapíroknál és a befektetési alapoknál is azokat a befektetéseket vettük górcső alá, amelyben a legtöbb pénzt tartják az emberek.

A legtöbb ember a rövidtávú, fél-egy éves befektetéseket részesíti előnyben, és ezeket lejáratkor meghosszabbítja, vagyis görgeti a befektetést. Igen ám, de egy csökkenő hozamkörnyezetben, mint amilyen az elmúlt években is volt, ez nem bizonyul a legjobb stratégiának. Ez jól látszik a bankbetétek esetében is: itt két évvel ezelőtt még 1,8 százalékos volt az átlagos kamat, míg egy évvel ezelőtt már 0,55 százalék (ma pedig 0,4 százalék). Ez alapján bankbetétben 2 év alatt átlagosan 1,14%-kal gyarapodhatott a pénzünk.

Ugyanakkor a bankbetétek helyettesítőiként számon tartott pénzpiaci alapok számára sem voltak acélosak az utóbbi évek, és ez jól meglátszik a legnagyobb vagyont kezelő alap hozamán is. Itt szinte semmit sem fialt a pénzünk, mindösszesen 0,07 százalékos hozamot tudtunk bezsebelni.

Ezzel párhuzamosan a kötvényalapoknál is megváltoztak a feltételek. Évekkel ezelőtt sokan láttak fantáziát a különböző kötvényalapokban is a kiemelkedő, akár kétszámjegyű hozamok hozam miatt, azonban ez már a múlté. Ha az elmúlt két évben tartottuk volna a legnagyobb kötvényalapot, akkor csupán 1,45 százalékos hozam ütötte volna a markunkat.

Ennél már egy lakossági állampapírral is jobban jártunk volna, hiszen itt a legnépszerűbb papírt, vagyis a kamatozó kincstárjegyet két évig görgetve 2,62 százalékot is bezsebelhettünk. Azonban itt sem lehetett kikerülni a kamatcsökkenés hatásait, szép lassan lejjebb ereszkedett a kamat. Ez ellen egy hosszú futamidejű állampapírral lehetett védekezni, például egy prémium állampapírral 3,5 százalékos éves hozamot érhettünk el.

Ugyanakkor, ha nagyobbat kockázattunk, az a befektetésünk hozamán is meglátszódik. A legnépszerűbb abszolút hozamú alap 9,57 százalékos hozammal örvendeztette meg a befektetőit az elmúlt két évben. Azonban ennél nagyobb hozamot is elérhettünk, ha szerencsések voltunk és valamilyen ingatlant meg tudtunk vásárolni befektetési céllal.

Csak az elmúlt évek lakásár emelkedése miatt 10 százalékos lehetett az évesített hozam (ez viszont nem realizált hozam, mert az ingatlan felértékelődéséből származik), viszont, ha sikeresen ki is adtuk az ingatlant az még évi 5,5 százalékot jelentett. Ettől lényegesen eltörpül a mostanság különös népszerűségnek örvendő ingatlanalapok teljesítménye, ugyanis a legnagyobb alappal mindösszesen 2,6 százalékos hozam üthette a markunk.

Hirdetés

Hirdetés

Nem elhanyagolható tényező a kockázat

A kiemelkedő hozamlehetőség fényében nem véletlen, hogy mindenki az ingatlan felé fordult, aki megengedhette magának a lakásvásárlást. Azt viszont sokan elfelejtik, hogy az ingatlanbefektetésnek is megvan a maga kockázata, így törekedni kell arra, hogy ne ebben legyen minden vagyonunk.

Az igaz, hogy jelenleg jól pörög az ingatlanpiac, viszont azt senki sem tudja, meddig marad ez az állapot. Amíg tart a felfokozott érdeklődés, addig az árak is emelkednek, viszont könnyen derékba is törhet az ingatlanpiac felívelése. Gondoljunk csak arra, hogy a 2008-as válság utáni időszakban, milyen nagyot zuhantak az ingatlanárak, főleg a vidéki városokban. A rövid távon kiemelkedő hozam ellenére érdemes hosszú távú befektetésként gondolni az ingatlanra.

Ugyanakkor a gazdasági viszonyok változására az ingatlanalapok is érzékenyek, mert az alap mögöttes befektetéseinek hozamát is befolyásolja. Ráadásul azért, hogy az alap a befektetői igényeknek is eleget tegyen, a befektetéseinek egy jelentős részét nem ingatlanban, hanem alacsony kockázatú eszközökben, bankbetétben és államkötvényben tartja. Emiatt a közvetlen ingatlanbefektetéshez viszonyított hozam is alacsonyabb.

Hirdetés
Hirdetés