Nemzeti kötvényt hitelből? Még ez is nyereséges lehet!

Nemzeti kötvényt hitelből? Még ez is nyereséges lehet!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-09
 

Nem kis meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy jelenleg van olyan piaci kamatozású hitel Magyarországon, melyből Nemzeti Kötvényt vásárolva nyereséget érhetünk el. És ehhez még ingatlanfedezetre sincs feltétlen szükségünk!

A Nemzeti Kötvény egy június 1-től vásárolható 5 éves futamidejű lakossági állampapír, melynek kamatozása fix, a futamidő előrehaladtával folyamatosan emelkedik. Az 5. évre a garantált kamatszint pedig eléri a 6%-ot. Azt már korábban megvizsgáltuk, hogy Babaváró támogatásból érdemes lehet az új állampapírt vásárolni, ez azonban annyira nem meglepő, hiszen a Babaváró hitel után az állam kamattámogatást és gyermekvállalási támogatást is fizethet.

Mekkora lehet a nyereségünk?

Az viszont a meglepetés erejével ért minket, hogy akkor is nyereségünk lehet, ha sima szabad felhasználású hitelből vásároljuk meg a kötvényt. Sőt a jelenlegi igen alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően még személyi kölcsön esetében is pozitív hozamot realizálhatunk. Az állampapíron elérhető nyereség 10 millió forint befektetése esetén 2 475 000 forint lenne 5 év alatt, ám a haszon meghaladhatja a 2,7 millió forint, ha kamatos kamatozást feltételezünk. (A kamatos kamat lényege, hogy az éves hozam újra befektetésre kerül minden év végén, és az így megemelt összeggel kamatozik a megtakarítás tovább). Mi most azonban a normál kamatszámítással elérhető nyereséggel számolunk.

Javasoljuk, hogy legalább 5 éves kamatperiódusú hitelt igényeljünk, így kivédjük a hitelkamat változásából eredő kockázatokat az állampapír teljes futamidejére. Hosszabb kamatperiódust azért nem ajánlunk, mert az magasabb kamattal és törlesztőrészlettel járna, a mostani hitelfelvételünk indoka pedig a új állampapír vásárlása. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével kiválasztottuk a piacon elérhető legkedvezőbb kamatozású 5 éves kamatperiódusú, szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ha 10 millió összeget igényelnénk 20 éves futamidőre, akkor az első 5 évben a fizetendő összes kamat kicsivel több, mint, 1,6 millió forint lenne, így a konstrukciók kombinálásból elérhető nyereségünk az induló költségek levonása után meghaladja a 780 ezer forintot.

Ekkor eldönthetjük, hogy megtartva kölcsönünk újra befektetjük a pénzt, vagy egy egyszerű előtörlesztéssel lezárjuk az ügyletet. Ez természetesen azon is múlik, hogy akkor milyen befektetési lehetőségeink lesznek, a hitelünknek pedig milyen kamata lesz a kamatperiódus fordulót követően. Egy azonban biztos, ha előtörlesztünk, akkor azt díjmentesen megtehetjük.

Megdöbbenésünkre pozitív hozamot érhetünk el akkor is, ha egy hasonló kombinációt végeznénk el személyi kölcsönnel. A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint már elérhető személyi kölcsön 6,95%-os fix kamattal is. Ha 5 millió forint kölcsönt igényelnénk 60 hónapos futamidőre ebben a konstrukcióban, akkor a fizetendő kamatok összege kicsivel több, mint 930 ezer forint lenne. Ha a teljes hitelösszegből új kötvényt vásárlunk, akkor a 1,23 millió forint nyereséget érhetünk el. Még ennek a két terméknek az összepárosítása is megéri, mert összességében 300 ezer forint lehet a hasznunk az 5 év alatt.

Azt javasoljuk, tekintsünk erre a konstrukcióra úgy, mint egy rendszeres megtakarításra. Az általunk ténylegesen kifizetett, befektetett pénz ugyanis a havi törlesztőrészlet lenne. Emiatt javasoljuk a hozamokat is ezen összegre számoljuk ki. Az 5 év alatt fizetett havi részletek összegére vetítve az éves átlagos hozamunk a jelzáloghitelnél 4,46%, míg a személyi kölcsön esetében 1,03%. Fontos, hogy ehhez a kombinációhoz elengedhetetlen, hogy ténylegesen tudjuk vállalni a havi törlesztőrészletek fizetését, enélkül nem érdemes belevágnunk.

Hirdetés

Hirdetés

Mire figyeljünk a döntéshozatal során?

Nem biztos, hogy teljesíteni tudjuk a fenti kalkulációban szereplő kedvezményes kamatok feltételeit, ezért megnéztük mi az a kamatszint, ami esetében még érdemes lehet ezt a két terméket összekapcsolnunk. 20 éves futamidejű jelzáloghitel esetében 5,07%, míg 60 hónapos fedezetlen kölcsönnél 9,06% az a kamatszint, ami esetében még pozitív hozamot eredményezhet a konstrukció.

Az is elképzelhető, hogy nem tudjuk, vagy nem akarjuk bevállalni a hitel törlesztőrészletét. Megnéztük, hogy a korábbi példánkban szereplő jelzáloghitelnél hogyan alakulna a nyereség és a havi törlesztőrészlet nagysága, amennyiben a futamidőn módosítunk. Itt ki tudjuk választani mekkora futamidőre szeretnénk a hitelt igényelni, ugyanakkor az igényelt összegen is tudunk módosítani. Fontos megterveznünk a háztartásunk költségvetését, és beillesztenünk a hitelhez kapcsolódó kiadásokat.

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy milyen további költségek kapcsolódhatnak konstrukciónkhoz. Szükség lehet lakossági bankszámla nyitására, melynek költségeit meg kell térítenünk. Illetve a kötvény megvásárlásának és kezelésének is lehetnek díjai. Egy megfelelő bankszámla kiválasztásával több ezer forintot spórolhatunk havonta, ebben segítségünkre lehet a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora, melynek segítségével összehasonlíthatjuk a bankok különböző számláit és kiválaszthatjuk a számunkra lekedvezőbbet.

Fontosak lehetnek a közvetlenül a hitelhez kapcsolódó induló költségek is. Egy jelzáloghitelnél többéle díjat is rendeznünk kell már a folyósítás előtt. Ilyenek például az értékbecslés díja, tartozáselismerő okirat költsége, földhivatali eljárási díjak. Ezek egy részét visszatéríti a bank egy részét azonban nekünk kell megfizetnünk. Személyi kölcsönnél is felmerülhetnek induló költségek, melyek megemelhetik a hitelre kifizetendő teljes díjat. Mindezen szempontokat is figyelembe véve érdemes kiválasztani hitelünk.

A fenti kombinált konstrukción elérhető nyereség az új Nemzeti Kötvény kedvező lehetősége mellett azt is tükrözi, hogy a szabad célú hitelek kamata alacsony. Amennyiben pénzre lenne szükséged céljaid eléréséhez, érdemes lehet elgondolkodnod a hitelfelvételen. Mielőtt kölcsönigénylést adnál be, mindenképpen nézd meg a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, amivel megtalálhatod a számodra legkedvezőbb jelzáloghitelt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés