Nincs meglepetés, újabb kamatvágás! Vajon az utolsó a sorozatban?

Nincs meglepetés, újabb kamatvágás! Vajon az utolsó a sorozatban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-17
 

Ebben az évben már biztosan nem csökken tovább az alapkamat, hiszen a Monetáris Tanács idén már nem fog többször ülésezni. Rövid időn belül a tanácstagok többsége újra a csökkentés mellett adta le a voksát, így holnaptól 3 százalék a jegybanki alapkamat.

Az ünnepekre való tekintettel a decemberi kamatmeghatározó ülés egy héttel korábban vált esedékessé, amellyel egyben (egyelőre) zárul az egész évet jellemző kamatcsökkentés. Alig vagyunk túl a megelőző vágáson (2013.11.26.), már itt is az újabb döntés.

A kamatcsökkentési sorozat 2012. augusztus óta töretlenül tart, hónapról-hónapra 0,20 százalékponttal lejjebb kerül az irányadó ráta, immár 17. alkalommal. Az elmúlt hónapokat jellemző rekord alacsony pénzromlási ütem novemberben is kitartott, így várakozásainknak megfelelően ez sem szabott gátat annak, hogy 3%-ra csökkenjen az alapkamat.

alapkamat_131217.jpg

Az alacsony inflációs környezetnek köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs céljának (3%) elérése nincs veszélyeztetve, így akár a további monetáris lazítás sem kizárt. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy az inflációt jelentősen torzítja a rezsicsökkentés egyszeri hatása, illetve a forint árfolyamára ható nemzetközi pénzügyi környezet változékonysága. Mindezek pedig jelentősen behatárolhatják a Monetáris Tanács mozgásterét. Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz majd az új esztendő!

A lekötött betétek hozamszintje sokaknak már régóta nem igazán csábító, mivel a legjobb egy éves lekötések a folyamatos alapkamat csökkentés hatására már a 4%-ot sem érik el. Kicsivel hosszabb távon gondolkodva valamelyest kedvezőbb a helyzet, 3-5 éves futamidő esetén 4,5-4,8%-os kamatokat találhatunk, amelyeknél még véletlenül se feledkezzünk meg
a tartós befektetési szerződés előnyeiről.

Persze, ha a betéti hozamoknál attraktívabbakra vágysz és nyitott vagy a befektetési alapok világa iránt, akkor ne habozz tovább, keresd meg az ideálisát!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés