Nincs új a nap alatt: érvényesek a devizahitel szerződések (Kúria)

Nincs új a nap alatt: érvényesek a devizahitel szerződések (Kúria)
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-16
 

Megszületett a devizahitelesek, a kormány, a bankok és gyakorlatilag mindenki által várt Kúria-döntés. A lényeg egy mondatban: nem jogellenesek a bankok által megkötött devizahitel szerződések. Ezzel az állásfoglalással a magyar bankszektor megmenekült a működésképtelenségtől, a gazdaság fejlődőképes marad. A fizetésképtelen devizahitelesek helyzetét nem jogi eszközökkel kell megoldani. A kormány és a bankszektor minden bizonnyal továbbra is keresni fogja a végső megoldást.

A Kúria feladata az volt, hogy általános jogi véleményt fogalmazzon meg a devizahitel szerződések érvényességét illetően. Az ország legfőbb jogértelmező szerve úgy döntött, hogy érvényesek a korábban deviza alapon megkötött szerződések – áll a Kúria közleményében. A devizahitelek kamata alacsonyabb volt az adott pillanatban elérhető forint hitelek kamatánál és az árfolyamkockázat jelenléte a szerződésben önmagában nem keletkeztet érvénytelenséget. A devizaárfolyam változás következtében beálló nagyarányú, előre nem látható törlesztő részlet emelkedés önmagában nem ad okot arra, hogy a szerződéseket a Kúria érvénytelennek nyilvánítsa. A Kúria felhívja a figyelmet arra, hogy a szerződéskötés előtt a bankoknak tájékoztatni kellett az ügyfeleket az árfolyamkockázat meglétéről.    Megítélésünk szerint egy racionális döntés született a Kúria részéről. A racionális döntés ugyanakkor kétségtelenül jelentős számú családot kilátástalan helyzetét nem oldja meg. A megoldás azonban itt nem jogi oldalról várható. Ez már egy szociális kérdés, melyet lényegesen célszerűbb lenne kormányzat-bankszektor közötti közös fellépéssel orvosolni. Ennek nyilván előfeltétele, hogy a két fél le tud ülni ugyanabban a szobában, ugyanahhoz az asztalhoz és értelmes vitát folytatni arról, hogyan található meg az élhető megoldás, mely nem okoz hatalmas károkat a magyar gazdaságban.    A devizahitelesek nagyon nehéz helyzete a kedvezőtlen árfolyamhatás mellett a munkapiaci helyzet jelentős romlásával van összefüggésben (munkanélküliség, illetve a lecsökkent jövedelmek). A munkapiaci hatás sok esetben olyan jelentős, hogy még azonos (hitel felvételkor érvényes) árfolyamszint mellett sem tudná törleszteni a hitel az adós. A Bankmonitor.hu megítélése alapján emiatt szociális szempontokat, a munkanélküliek számára egyedi fizetés könnyítő program kialakításával lehet majd véglegesen megoldani a helyzetet.    Devizahitel vélhetően, volt, van és lesz, ahogyan ezt a magyar állam hetekkel ezelőtti dollárkötvény kibocsátása is jól szemlélteti. Ezen dollárkötvénynek ugyanúgy van árfolyamkockázata és kamatfelára, mint a lakosság által felvett devizahiteleknek. Egy tanulság azonban kétségtelen: mind a szabályozó,mind a bank, mind az adós hibázott a válság előtti években, mely – reményeink szerint – nem ismétlődhet meg (legalábbis rövid távon) ismételten. Sajnos csak rövidtávot írhatunk, mert a devizahitel problematikáját a gazdaságtörténet már sokszor megmutatta és ennek ellenére újra és újra bekövetkezett…    Jelenleg ott tart Magyarország, hogy szitokszó lett a hitel. Pedig a legnagyobb magyar Széchenyi István munkássága óta tudjuk, hogy a hitel elengedhetetlen a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez. Minden bizonnyal a jelenleg 75-80%-kal kisebb hitelkihelyezések is szépen normalizálódni fognak és egy értelmezhető szintre emelkednek a következő években (mint ahogy ez az MNB hitelprogram törekvéseiben is jelentkezik).
A ló egyik oldala után a ló másik oldaláról talán sikerül majd felvergődnünk a ló hátára és haladni előre…   Ma Magyarországon
olcsóbban is el lehet érni már forint alapú hitelt, mint a válság előtt svájci frank alapút.   
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés