Nyáron is megcsinálhatod a szerencsédet részvényekkel!

Nyáron is megcsinálhatod a szerencsédet részvényekkel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-30 Frissítve: 2021-07-01
 

Régóta tartja magát a mondás, hogy jobb nyáron elkerülni a tőzsdéket. Ezzel csak egy baj van, hogy már többször is bebizonyították, hogy az ellenkezőjét téve hosszú távon szép hozam ütheti a markunkat. Egyvalami biztos, hogy ekkor is megtalálhatjuk a számításunkat, akár úgy, hogy egy aktívan kezelt befektetési alapot választunk. Ez azért is jó, mert nem vagyunk kitéve egy részvény ide-oda csapkodásának.

Miért adnál el, ha pénzt is kereshetsz nyáron?

Régóta ismert mondás a tőzsdések körében a „sell in May and go away”, vagyis májusban adj el mindent, és csak ősszel térj vissza a parkettre. Nem megalapozatlanul az áll a háttérben, hogy a nyári uborkaszezonban jelentősen visszaesik a kereskedési aktivitás a cégeknél. Ahogy a tévécsatornák is őszre időzítik a nagy durranást és a legújabb műsoraikat, úgy a tőzsdén is gyakran várják szeptembertől-októbertől a megváltást.

Ha megnézzük az adatokat, akkor van is valóságalapja a mondásnak. A Fidelity nemrég bebizonyította, hogy az amerikai részvénypiac milyen teljesítményt hozott 1928 óta. Mint kiderült, a novemberi és áprilisi időszak között az átlagos emelkedés 5%-os volt, míg május és október között mindössze 2% volt a plusz átlagosan. Persze voltak nagyobb kilengések időközben, de látható, hogy igazán nagy mozgások a nyári uborkaszezonon kívül voltak.

Mégsem örülhetünk, hiszen a fentebb ismertetett elv szerint eljárva minden évben a májusi kiszállással 2%-os hozamtól estünk volta el átlagosan (költségekről nem is beszélve), ami egészen fájó lehet. Főleg úgy, hogy a preferált időszakban a hozam 5%-os volt, ehhez képest 40%-ot buktunk. Másként megfogalmazva, nem igazán vált volna be a stratégia, sokkal jobban jártunk volna, ha megvesszük az amerikai vezető részvényindexet és azt tartjuk sokáig.

Nézd meg, melyik befektetés hoz a legtöbbet!

Hirdetés

Hirdetés

Nem kell semmittevéssel tölteni az időnket

Aki már belekóstolt a tőzsdézésbe, az biztosan tudja, hogy az beszippantja az embert és állandóan kell egy kis energiafröccs, ami izgalomban tartja. Persze sok befektető azt a stratégiát követi, hogy megvesz egy-több részvény vagy részvényalapot és azt tartja akár évtizedeken át, de van egy elég széles tábor, aki folyamatosan keresi a jó beszállási lehetőségeket.

Számukra azért a nyári időszak is tartogat meglepetéseket. Annak ellenére, hogy nagyobb mozgások ilyenkor nincsenek, még egyedi vállalati gyorsjelentések igen, ami a nagy átlaghoz képest egy-egy részvény árfolyamát nagyobb mértékben is elviheti. Így, ha bemerünk vállalni akár nagyobb kockázatot is, akkor azt megtehetjük nyugodtan az uborkaszezonban is.

Ilyenkor a befektetési időtáv valószínűleg elég kicsi, előfordulhat, hogy valaki csak néhány napra vagy hétre venne meg egy papírt. Ne feledjük, hogy egyetlen részvény megvásárlásával nagy kockázatot vállalunk, érdemes ilyenkor beállítani egy stop-loss szintet, amivel bevédhetjük magunkat a nagyobb veszteségek ellen. A lényeg, hogy képesek legyünk higgadtan dönteni és elengedi egy veszteséges pozíciót is.

Persze követhetjük az arany középutat is, vagyis megvehetünk egy olyan vegyes vagy tisztán részvényalapot, amit aktívan kezelnek. Mindez azt jelenti, hogy az alapkezelő folyamatosan keresi a jó lehetőségeket és arra le is csap a befektetési politikája szerint. Ez akkor tud igazán jól működni, ha a részvénypiacok úgy általában nem teljesítenek jól, hanem inkább oldalazó mozgást végeznek.

De, ha úgy látjuk jónak, még bármikor megtehetjük, hogy eladjuk – részben vagy egészben – a részvényeinket és védelembe vonulunk átmenetileg. Gyakran alkalmazott megoldás, ha nem látunk jó befektetést, hogy inkább készpénzbe súlyozunk át. Ez azért is jó taktika, mert ha valóban ráakadunk valami ígéretesre, akkor lesz elég muníciónk, hogy azt kihasználjuk.

Az egészben az a legszebb, hogy bárki megtalálhatja a számítását, akár az olyan szegényesebb időszakban is, mint a nyár. A lényeg, hogy gyűjtsünk össze minél több információt és ami mellett letettük a voksunkat, azt alá is tudjuk támasztani. Legyen szó a tartásról, az aktív befektetési alap vételéről vagy éppen a kiszállásról.

Hirdetés
Hirdetés