Nyerj egy évnyi adóelőnyt a befektetéseiddel!

Nyerj egy évnyi adóelőnyt a befektetéseiddel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-01 Frissítve: 2021-08-06
 

Az év végén nem csak a 2017-et fogjuk búcsúztatni, hanem egy újabb adóév is véget fog érni. Márpedig ez gyakorlati szempontból azért fontos, mert az év vége ideális az adóoptimalizálásra is. Amennyiben most nyitod meg a tartós befektetési számládat (TBSZ), egy hónap alatt egy évnyi adóelőnyt érhetsz el. Ha pedig lejáró ilyen számlával rendelkezel, egy hónapod van arra, hogy eldöntsd: hosszabbítod-e vagy inkább adómentesen kiveszed a megtakarításaid.

A tartós befektetés számla alapjai

Fontos tudni, hogy a TBSZ mindösszesen egy keret, annak hozama a rajta elhelyezett befektetésektől függ. Két típusa létezik, amelyek viszont nem kínálnak átjárhatósági lehetőséget:

  • egyiken csak lekötött betéteket lehet tartani (ezek a mai alacsony kamatok mellett aktualitásukat veszítették),
  • illetve az értékpapír típusú, amin befektetéseket (pl. állampapír, befektetés alap, részvény, stb) lehet tartani.

A TBSZ számla legnagyobb előnye, hogy a rajta elhelyezett összegek adómentesek, de csak bizonyos idő után, éppen ezért hosszabb távra nélkülözhető pénzekhez passzol igazán. Fontos sajátossága a TBSZ-nek az úgy nevezett 0., vagy gyűjtőév, amely minden esetben naptári év végéig tart.

A számlára befizetni mindig csak a gyűjtőévben lehet. Ezután a számlát lezárják és pénzt kivenni csak a számla megszűntetésével lehet (leszámítva a 3. év végi egyszeri kivételi lehetőséget).

A gyűjtőév után 3 évvel csak 10%-os az adó, míg 5 év után már teljesen kamatadó mentes a rajta tartott megtakarítás.

Hirdetés

Hirdetés

Új számlát nyitok

Amennyiben még nincs ilyen számlád, akkor a mostani időszak igen kedvező nyitásra. Ugyanis a gyűjtőév mindig a naptári év végéig tart. Jelen esetben azt jelenti, hogy alig egy hónap egy egész évnek számít.

Ezért sem mindegy, hogy december utolsó, vagy január első munkanapján nyitod meg a számládat, hiszen előbbi esetén egy évvel korábban juthatsz hozzá adómentesen a pénzedhez.

Meg szeretnéd találni a legjobb befektetési alapot a TBSZ számládra? Használd keresőnket!

Természetesen van árnyoldala is a decemberi nyitásnak. Mivel csak gyűjtőévben lehet rá pénzt elhelyezni, így rendszeres megtakarításra ebben a formában nem alkalmas. Csak abban az esetben éri meg decemberben TBSZ számlát nyitni, amennyiben nagyobb összeggel indítod el.

Viszont, ha rendszeresen szeretnél pénzt félretenni adómentesen, akkor érdemes januárra halasztani a számlanyitást, mert akkor egy éven keresztül lesz lehetőséged megtakarítani. De ilyenkor sem árt mérlegelni, hogy a jövő évi megtakarításaid elérik-e azt a pár százezer forintos (még inkább milliós határt), ami miatt érdemes fenntartani egy önálló TBSZ számlát. Természetesen, amennyiben ingyenesen (például a Magyar Államkincstárnál), vagy alacsony költséggel tudsz TBSZ számlát vezetni, akkor kisebb összeget is gazdaságosan tudsz fialtatni TBSZ számla keretén belül.

Meglévő TBSZ számlám van

Amennyiben már meglévő TBSZ számlával rendelkezel, akkor két esetben kell nagyon odafigyelned a számládra:

  • amennyiben a gyűjtőév +3. évnél
  • illetve a gyűjtőév +5. évnél jársz.

Az első esetben megnyílik a lehetőséged arra, hogy 10%-os adó mellett a megtakarításaid egy részét, vagy egészét kivedd. Fontos, hogy ez az egyetlen alkalom a részkivételre, így ha előre láthatólag pénzre lesz szükséged két éven belül, akkor érdemes élni a lehetőséggel.

Viszont, ha már a TBSZ számlád utolsó évében jársz, akkor szintén döntési helyzetbe kerülsz:

  • vagy kiveszed adómentesen a megtakarításaid a számla lejártával,
  • vagy az utolsó évében meghosszabbítod újabb 3 illetve 5 évre.

Amennyiben szükséged van a pénz egészére, akkor TBSZ lejártakor természetesen kiveheted és ezzel megszűnik a számla. Ugyanakkor egy kedvező jogszabályi változásnak köszönhetően lehetőséged van az ún. részmeghosszabbításra. Ez csupán annyit jelent, hogy a korábbi gyakorlattal szemben, már a számlán lévő pénz egy részét is kiveheted, ha szükséged lenne rá. A fennmaradó összeggel (legalább 25 ezer forintnak bent kell maradnia) pedig újból elindíthatod a 3-5 éves periódusú TBSZ-t a gyűjtőév kivárása nélkül.Azaz egy évvel korábban juthatsz a megtakarításaidhoz adómentesen.

Hirdetés
Hirdetés