Nyugdíj: amíg van, addig ragadd meg a lehetőséget

Nyugdíj: amíg van, addig ragadd meg a lehetőséget
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-13 Frissítve: 2021-07-01
 

Évtizedek múlva nyugdíjcsökkentésre készülhetünk, az életszínvonal nagyobb esését csak úgy lehet megállítani, ha a lehető leghamarabb elkezdünk takarékoskodni a nyugdíjra. A következőkben azokat az érveket gyűjtöttük össze, ami alapján az is visszatalálhat a nyugdíj-megtakarításokhoz, akinek korábban kényszerből azt fel kellett adnia. De bemutatjuk a másik végletet, amikor az ember halmozni tudja a megtakarításokat.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Akár van havonta félretehető pénzünk, akár nincs, abban a felmérések szerint a magyar többsége egyetért, hogy valamilyen nyugdíj-kiegészítésre szükség lenne a nyugdíjban. Hiszen bármennyire is bíztató most a helyzet, évtizedek múlva az állam nyugdíjat vissza fogják vágni, nem is kis mértékben.

Azok szerencsésnek mondhatják magukat, akik már rendelkeznek a 3 dedikált nyugdíjcélú-megtakarítás (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) közül eggyel vagy többel, azonban van két, egymástól eléggé elkülönülő csoport, akik számára a cikkünk érdekes lehet. Egy közös lehet azért bennük, hogy ismerik a termékeket, legalább felületesen és van is tapasztalatuk.

Egyrészt, vannak olyanok, akik már egyszer letették a voksot egy termék mellett, de időközben valamilyen ok miatt azt megszüntették. Számukra ott van a lehetőség, hogy újra elindítsák az előtakarékoskodást. Másrészt, vannak azért szép számmal olyanok is, akiknek van már egy termékük, de úgy érzik ez nem elegendő, és egy másikat is kötnének mellé. A következőkben számukra próbálunk iránymutatást adni.

Hirdetés

Hirdetés

Csalódtam korábban, de most megmozdult bennem valami

Emlékezzünk csak vissza a válságra és máris érthetővé válik, hogy miért is fordult elő gyakorta az, hogy valaki még „büntetés” terhe mellett is hozzányúlt a nyugdíj-megtakarításához. Számok ok indokolhatta, hogy kivették a nyugdíjra megtakarított pénzüket az emberek, de két dolog biztos nagy szerepet játszott a történésekben:

  • a válság után sok háztartás nem tudott mit tenni, a családi ezüsthöz hozzá kellett nyúlni, hogy egyáltalán életben tudjanak maradni és például ne veszítsék el a házukat,
  • egyes befektetési termékekben nagyot csalódtak az ügyfelek, a valóságos teljesítmény ugyanis időlegesen köszönőviszonyban sem volt azzal, mint amiért ők azzal elindultak.

A 2008-as válság kitörése óta közel 10 év telt el és a felhozott indokok közül mind a kettő éppen az ellenkezőjét mutatja. Évek óta elég magas a béremelkedés üteme, egyre több az emberek elkölthető jövedelme. Ráadásul a kibontakozó gazdasági fordulat befektetések széles körét emelte a magasba, tehát a visszatekintő teljesítmények is kielégítőek.

Pontosan ezért nem tartjuk kizártnak, hogy aki egyszer indokkal feltörte a nyugdíjcélú-megtakarítását, az később ne térhetne vissza, és nyitna egy újabbat. Egy példával élve, attól még, hogy egy film nem tetszik, attól még a többi film jó lehet. Magyarul, azért, mert egyszer csalódtunk, nem következik egyenesen, hogy újra ennek kellene következnie.

Sőt, nagyon sokat tanulhattak az emberek az esetből, így már sokkal tudatosabban választhatnak a termékek közül. Az állami továbbra is támogatja a hosszú távú öngondoskodást, így mindenképpen ajánlatos elgondolkozni az előtakarékosságon, ha van rá keretünk.

Bejött a számításom és még többet tennék félre

Szép számmal akadnak olyanok is, akiknek bejött az előtakarékosság és az átmeneti, akár nagyobb visszaesések után is kivárták, hogy a számlájuk értéke visszaemelkedjen a válság előtti szintre. Esetükben csak az a kérdés, hogy van-e keret a befizetések további emelésére, esetleg egy új termék elindítására.

Azt jó, ha tudjuk, hogy rendszerint a kívánatos szinthez képest kevesebbet teszünk félre a nyugdíjra. Ez világszerte megfigyelhető jelenség és nem csak magyar specifikus dolog. Gondoljunk csak bele, hogy ha csak a havi fizetésünk 5%-át lenne kívánatos félretenni, akkor is egy átlagos 200 ezer forintos fizetésből 10 ezer forintot kellene félretenni. Sokan vannak olyanok, akik valószínűleg ehhez képest is elmaradásban vannak.

Az utóbbi években látott nagyobb béremelkedés megfelelő alapot teremthet ahhoz, hogy a fizetésünk nagyobb részét fordítsuk az időskori jövedelembiztonságunk megteremtésére. Két út áll előttünk:

  • ha még nem értük el az állami adóvisszatérítés plafonját (500-700 ezer Ft/éves befizetés mellett), akkor megtehetjük, hogy a jelenlegi befizetéseinket növeljük meg,
  • ha már elértük az egy termékhez tartozó adóvisszatérítési plafont, akkor megtehetjük, hogy egy másikat indítunk és akkor arra is igénybe vesszük a támogatást, ekkor a közös korlát 100-150 ezer forint helyett 280 ezer forintra emelkedik, vagyis majdnem 1,5 millió forintos éves befizetésig támogat minket az állam.

Jól láthatóan az adókedvezmények oldalán minden adott jelenleg ahhoz, hogy évtizedek alatt nagyobb nyugdíj-megtakarítást gyűjtsünk össze. Azt kell csak eldöntenünk, hogy saját élethelyzetünknek megfelelően meddig nyújtózkodhatunk.

Szeretnéd tudni, te mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz nyugdíjasként különböző megtakarítás mellett? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés