Nyugdíjasok figyelem: pénzeső jön novemberben!

Nyugdíjasok figyelem: pénzeső jön novemberben!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-25 Frissítve: 2021-07-01
 

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az év végén komolyabb egyösszegű juttatásra számíthatnak a nyugdíjasok. A kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot összeadva egy átlagnyugdíjas 25 ezer forintot is kaphat. Ehhez viszont az kell, hogy az infláció legalább 2,6%, míg a gazdasági növekedés 4,1% legyen. Utóbbi lesz nagyobb kihívás, ha nem válik be a kormány terve, akkor akár a kiegészítés felének is búcsút inthetünk.

Több tízezer forintról van szó

Sokat hallhattunk róla a közelmúltban, hogy két oldalról is nagyobb összeg ütheti a nyugdíjasok markát az év második felében, azonban a pontos számokat illetően nem volt egységes a kép. A Bankmonitor megpróbálta csokorba szedni, hogy miért és mekkora összeget kaphatnak a nyugdíjasok.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy hisszük vagy sem, valóban jelentős összegről van szó. Számításaink szerint a tervezettnél magasabb infláció miatti kiegészítő nyugdíjemelés és a magas gazdasági növekedésből való részesedés (nyugdíjprémium) összesítve akár több tízezer forintot jelenthet. Egy átlagnyugdíjas (havi 110 ezer forintos nyugdíj) esetében körülbelül 25 ezer forint kiegészítésre lehet számítani novemberben.

Azok kapnak arányaiban többet, akiknek 80 ezer forintnál kisebb a nyugdíjuk, míg e felett a nyugdíjhoz viszonyítva egyre kisebb lesz a kiegészítés mértéke. Ennek oka, hogy a várható nyugdíjprémium 80 ezer forintos nyugdíjtól felfelé fix összegűvé változik, hiszen a törvényekben meghúztak egy felső határt.

Hirdetés

Hirdetés

A kiegészítő nyugdíjemelésre bízvást számíthatunk

Tavaly év végén sokat cikkeztek arról, hogy pontosan mekkora nyugdíjemelés jön januártól. Egy ideig attól lehetett tartani, hogy mindössze 0,9%-os emelés jön (hiszen ekkora inflációval tervezték a 2017-es költségvetést). Végül azonban ez lekerült az asztalról és a várakozásokhoz jobban illő, 1,6%-os emelésre került sor.

Nem lehet azonban kiszámítani az infláció alakulását, ezért is tették bele a törvénybe a kiegészítő nyugdíjemelés lehetőségét. Ennek lényege, hogy ha az év közben a várakozásokhoz (1,6%-hoz) képest magasabb lesz az infláció, akkor novemberben kiegészítő emelést kell adni, méghozzá visszamenőleges hatállyal.

Az év első 8 hónapja alapján már lehet látni, hogy mi lesz az év egészében, ezért erre alapozva lehet plusz juttatást adni. Jelenleg a jegybank szerint 2017-ben 2,6% lesz az infláció, vagyis pont 1%-pont az eltérés. Ez azt jelenti, hogy novemberben az egész évre vetítve 12%-os kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok, ami 100 ezer forintos nyugdíjnál 12 ezer forint.

Nézd meg, mennyi nyugdíjat kaphatsz, ha saját kezedbe veszed a sorsod!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Nagyon bizonytalan, mennyi lehet a nyugdíjprémium

A törvény szerint, ha a gazdaságnak jól megy, vagyis a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5%-ot és az államháztartás egyenlege is tartható, akkor a nyugdíjasok pótlólagos összegre is számíthatnak, nyugdíjprémium formájában.

Itt sokkal nagyobb a kérdőjel, hiszen míg a jegybank 2017-re 3,6%-os GDP növekedéssel számol, addig a kormány 4,1%-kal. Megjegyezzük, ha a pesszimistább forgatókönyv jön be, akkor csak minimális összegre számíthatnak a nyugdíjasok. A Bankmonitor számításaiban viszont az optimista verzió szerepel, vagyis a kormány terve teljesül.

A nyugdíjprémium két szám szorzatából adódik össze:

  • a novemberi nyugdíj értékének negyede, maximum 20 ezer forint
  • a gazdasági növekedés, csökkentve 3,5-del, de ez az érték nem lehet nagyobb, mint 4

Ebből is látszik, hogy legjobb esetben 80 ezer forint lehet a nyugdíjprémium, ehhez viszont legalább 80 ezer forintos nyugdíj és 7,5%-os gazdasági növekedés lenne az elvárás, ez utóbbi nem reális feltételezés jelen körülmények között.

A korábbi 100 ezer forintos nyugdíj példájából kiindulva a nyugdíjprémium 12 ezer forint lesz (20 ezer Ft * 0,6), amit egy összegben a november havi nyugdíjjal együtt fizetnek ki. Amennyiben nem a kormány, hanem a jegybank becslése lesz helytálló, akkor viszont a 12 ezer helyett mindössze 2 ezer forintos prémium várható (20 ezer Ft * 0,1).

Hirdetés
Hirdetés