Okos húzás: életbiztosítás a Babaváró hitel mellé

Okos húzás: életbiztosítás a Babaváró hitel mellé
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-14
 

Az MNB adatai szerint a bankok 2021-ben több mint 500 milliárd forint Babaváró hitelt folyósítottak. A maximum 10 millió forint értékben felvehető kamattámogatott kölcsön igen nagy segítséget jelent a fiatal házaspárok számára. Egy hitelfedezeti életbiztosítás fontos lehet ebben az esetben is. Nézzük meg, hogy miért!

Babaváró hitel

Magyarországon az egyik legnépszerűbb szabadfelhasználású hitel, amelyet azok a házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség életkora meghaladja a 18 évet, de még nem töltötte be a 41-et. Ha gyermek születik az első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztést pedig 3 évre fel lehet függeszteni. A második gyermek születését – pontosabban 12. hetes magzati korát – követően újabb három évig szüneteltethető a törlesztés, valamint elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át. A harmadik születése esetén a fennálló teljes tőketartozást elengedik, vagyis megszűnik a kölcsön.

Babaváró hiteled mellé is érdemes kötni életbiztosítást, ha tragédia történik, a felvett hitelt ne a családnak kelljen visszafizetnie helyetted.

Szüneteltetési időszak

A szüneteltetési időszak nagyon kedvező, mivel éppen akkor csökkentheti a család terheit, amikor a kismama alacsonyabb jövedelemre számíthat és több extra kiadás terheli a szülőket. De a hitel visszafizetésének kötelezettsége a felfüggesztés időszakában is fennáll, vagyis ha veled történik valami, akkor a hitelt ugyanúgy vissza kell fizetni, mint bármely más kölcsönszerződés esetében.

Ha a hiteled mellé életbiztosítási védelmet is vásárolsz, akkor nemcsak a hitel visszafizetése kerül biztonságba, hanem a családról is tudsz gondoskodni. Ez azért van így, mert a kockázati életbiztosítás biztosítási összege a felvett hitel nagyságával egyenlő a futamidő teljes időszaka alatt. A hiteltartozásod viszont folyamatosan csökken a tartam alatt. Ha bármi végzetes történik veled, a bank csak az aktuális hiteltartozás visszafizetését fogja kérni, a biztosító viszont a teljes összeget fizeti, így a pénz egy része a családnál marad.

Nézzünk néhány példát, hogy mennyibe kerül egy ilyen biztosítás!

Hitelfedezeti célú kockázati életbiztosítás havi díja a Babaváró hitel törlesztőrészletének arányában

Kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra egy életbiztosítás a Babaváró hiteled futamideje alatt.
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A kismama és a baba védelme

A gyermekvállalás időszakában a biztosítási védelem kiemelten fontos lehet. Van a piacon olyan biztosítási termék, amely az édesanyának és a babának is biztosítási fedezetet nyújt már a kezdeti időszakban is. Ennek a terméknek a szolgáltatásai kifejezetten a gyermekvállaláshoz kapcsolódnak, ami alatt a Babaváró hitel első öt évében bekövetkező eseményt értjük.

Nagyon fontos azzal tisztában lenni, hogy időben meg kell vásárolni ezt a biztosítási védelmet. Ahhoz, hogy ennek a biztosításnak a szolgáltatásai érvényesek legyenek, a szerződést a fogantatás előtt legalább 180 nappal meg kell kötni.

A termék élet- és egészségbiztosítási elemeket is tartalmaz mind a mama, mind a baba számára, például nagyon előnyös szolgáltatása a mesterséges megtermékenyítés finanszírozása, amely 2 alkalomra vonatkozik.

Életbiztosítási védelem

A kismama életbiztosítása arra vonatkozik, ha a haláleset közvetlen összefüggésbe hozható a szüléssel vagy a szülés után közvetlenül bekövetkező szövődményekkel. A biztosítási összeg ebben az esetben a választott biztosítási összeg négyszerese.

A gyermekre vonatkozó életbiztosítás a magzat 24. hetétől az újszülött 6. hónapjának betöltéséig tart. Ha baj van, a biztosító kifizeti a biztosítási összeget.

Szüléssel kapcsolatos komplikációk

A kismamára vonatkozó egészségbiztosítási szolgáltatáscsoport 8 különböző diagnosztizált terhességi, szülési és szülés utáni komplikációt tartalmaz.

Bármelyik bekövetkezik a biztosítási időtartam alatt (például terhességi toxémia), a biztosító a teljes biztosítási összeget állja.

Biztosítási védelem a kisbabának

A gyermek egészségére vonatkozó biztosítási védelem 10 különböző veleszületett rendellenességre vonatkozik (például Down szindróma). Ha bármelyiket diagnosztizálják, a biztosító kifizeti a biztosítási összeget. Ha a gyermek 1 éves koráig a rendellenesség súlyosbodik, akkor a biztosító ismét fizet. A kifizetések felső határa a biztosítási összeg kétszerese.

Akkor is fizet, ha nincs baj

Ha rendben lezajlik a szülés és nincs semmi baj a gyermekkel, a biztosító visszafizeti az éves biztosítási díj egyharmadát. Ha ikrek születnek, akkor a biztosítási összeg 10 százalékát, ha három, vagy annál több ikergyermek születik, akkor a 20 százalékát.

Mesterséges megtermékenyítés

A biztosított által vállalt asszisztált reprodukciós eljárást, vagyis mesterséges megtermékenyítést 2 alkalommal fizeti a biztosító.

Jelenleg az állam öt beavatkozást finanszíroz, így a biztosítás az ezek feletti két beavatkozásra vonatkozik. A biztosító a számlával igazolt eljárás költségét fizeti, de legfeljebb a biztosítási összeg 10 százalékát. A magánúton végzett művi megtermékenyítés piaci ára jelenleg 350-500 ezer forint között mozog alkalmanként, így érdemes a biztosítási összeget legalább 5 millió forintra beállítani a szerződéskötéskor.

Mennyibe kerül?

A tartam során a díj nem változik, az időtartam nem befolyásolja a díjat.

Magyarországon a nők átlagos életkora első gyermekük születésekor 28,2 év, ami 1 évvel alacsonyabb, mint az Európai Uniós átlag, de folyamatosan növekszik.

Az édesanyára és a babára vonatkozó biztosítási védelem* díja különböző életkorokban

Ez a biztosítás egy rövid tartamú, célzott, koncentrált védelmet jelent, amelyet nem kell hosszú ideig fenntartani.

Ha Babávó hitelt vettél fel, akkor lesz kamatmentes a hitel, ha 5 éven belül gyermek születik. A biztosítási védelmet is 5 éves periódusban érdemes meghatározni.

Miben tud segíteni a Bankmonitor?

Ha Babaváró hitelt veszel fel, akkor a hitelfedezeti életbiztosítás nagyon érdemes átgondolni. A család védelme szempontjából ez nélkülözhetetlen. A Bankmonitor szakértői segítenek kiválasztani a piacon található, hitelfedezeti célra használható biztosítások közül a számodra legjobbat.

A hitel futamidejének első 5 évében tervezett gyermekvállalás kapcsán a kismamára és a babára vonatkozó biztosítási védelem fontos lehet. Tanácsadóink ebben is tudnak segíteni neked.

Kalkulátorunkon keresztül regisztrálj a Bankmonitor oldalán!

Kockázati kalkulátor

Hitelfedezeti kalkulátor

Hirdetés
Hirdetés