Olcsóbb és biztonságosabb a készpénz, mint a bankkártya? Megnéztük!

Olcsóbb és biztonságosabb a készpénz, mint a bankkártya? Megnéztük!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-25
 

Több mint 30 százalékkal használták többet bankkártyáikat a magyarok a második negyedévben, mint egy évvel korábban, derül ki az OTP Bank friss statisztikáiból, ami az elektronikus fizetés töretlen népszerűségét mutatja. Pedig sokan ódzkodnak még a bankszámlától és a bankkártyától, például azért, mert a készpénzt olcsóbbnak és biztonságosabbnak tartják. De tényleg igazuk van a szkeptikusoknak? És egyáltalán, miért kattanhattak rá a magyarok a bankkártyás fizetésre?

100 ezer euróig védettek a bankbetétek

A bankkártya és bankszámla szkeptikusok leggyakoribb érve az, hogy mi van akkor, ha az adott bank esetleg tönkremegy, akkor hogyan juthatnak hozzá a pénzükhöz? A válasz az Országos Betétbiztosítási Alap OBA), aminek feladata a bajba jutott betétesek kárpótlása betétesenként és bankonként 100 ezer euró összeghatárig, ami 405 forintos árfolyammal számolva 40,5 millió forintot jelent. Az OBA már közel 20 hitelintézet betéteseit kártalanította a fennállása óta, így elmondható, hogy bőven van tapasztalat a működését illetően. Aki nagyobb összegű betéttel rendelkezik, az persze dönthet úgy, hogy több banknál tartja a pénzét, de persze a befektetendők pénze nem feltétlenül bankbetétben áll.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyire biztonságos egy bankkártya?

Ha valaki a bankkártya biztonságában kételkedik, akkor érdemes összehasonlítani a kockázatokat azzal, ha nagyobb összegű készpénzt tartanánk magunknál. Először is egy ellopott bankkártya azonnal letiltható a számlavezető bank éjjel-nappal hívható telefonszámán, az ezt követően keletkező károkat pedig már a bank állja.

Persze eltelhet a kártya letiltása és annak elvesztése között némi idő, és mivel 15 ezer Ft-os összeghatár alatt PIN-kód nélkül, érintéssel is lehet fizetni, ekkora veszteség elvileg előfordulhat. Ugyanakkor a kártyás fizetési limit ennél alacsonyabbra is beállítható, ha pedig nagyobb összeget fizetnénk, akkor a mobilalkalmazásból akár egy tranzakció erejéig meg lehet emelni.

Korábban az online fizetéseknél is történhettek visszaélések egy ellopott (vagy elveszett) kártyával, ám ma már a kártyán lévő adatokon kívül egy mobiltelefonra érkező egyszeri kódot, valami egy fix számsort is meg kell adni a tranzakcióhoz, így ez a kiskapu bezárult. Ennél ma már nagyobb veszélyt jelentenek azok kamu online üzletek, amelyek elképesztő kedvezményes ajánlatokkal bombázzák a gyanútlan felhasználókat, hogy azután a vételár elutalását követően felszívódjanak. Ez azonban alapvetően nem bankkártya vagy bankszámla kérdése, egyszerűen kétkedéssel kell fogadni minden túl jó ajánlatot.

Talán mondanunk sem kell, de ehhez képest az ellopott készpénznek általában már bottal üthetjük a nyomát, a felhasználhatóságát pedig aligha lehet korlátozni. Ráadásul nagyobb összegű vásárlásokhoz kénytelenek vagyunk több pénzt magunkkal vinni, így aztán a kockázat is nagyobb.

Akár ingyen is készpénzhez juthatunk

Bankszámláról havonta két alkalommal költségmentesen vehető fel készpénz bármelyik magyar banki ATM-ből, összesen 150 ezer Ft összeghatárig. Persze van a dolognak néhány buktatója, például, ha a család egyetlen bankszámlát használ, akkor hiába tartozik ahhoz több kártya, összességében vehetnek fel 150 ezer Ft-ot díjmentesen. Arra is figyelni kell, hogy ha valakinek több számlája is van, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy melyikre kéri az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, ugyanis egyetlen számlára érvényes a lehetőség. Ám, ha valaki ügyesen osztja be a készpénzes fizetéseit, jó eséllyel megússza a dolgot költségmentesen.

Külföldön is fizethetünk valutaváltás nélkül

A bankkártyás fizetés óriási előnye, hogy a világ legtöbb országában fizethetünk a Visa és a Mastercard lapunkkal, mégpedig anélkül, hogy a valuta- vagy devizaváltással foglalkoznunk kellene. Ha például egy bécsi üzletben fizetünk, akkor az euróban felszámolt díjat a bankunk átváltja majd forintra, és az ennek megfelelő összeget vonja majd le a számlánkról. Hasonló a helyzet a külföldi ATM-ből történő pénzfelvétel során is, vagyis a helyi devizanemben kapunk készpénzt, ennek ellenértékét pedig a forintszámlánkról egyenlíti ki a bankunk. Ara figyeljünk azonban, hogy ha az üzlet POS terminálja vagy az adott bankjegykiadó automata rákérdez, kérünk-e a váltást, akkor mindig „nem”-et nyomjunk, mert a helyi szolgáltató szinte biztosan rosszabb feltételekkel vált majd, mint a saját bankunk.

És akkor még nem beszéltünk az olyan online fizetési szolgáltatók bankkártyáiról, mint például a Revolut vagy a Wise, amelyeken akár devizát is tarthatunk, így ha az adott ország pénznemében fizetünk, akkor ebből vonják le az összeget, így még csak váltásra sem lesz szükség. (Természetesen egy magyar banknál vezetett devizaszámlánál is ugyanez a helyzet.)

Ezzel szemben valutát váltani egy külföldi út során mindig a legköltségesebb megoldás, mert valután drágábban vásárolhatunk annál, mint amilyen árfolyamon a bankok az adott devizát válják. A valutaváltók ráadásul kezelési költséget is felszámolhatnak, ami különösen kisebb összeg esetén lehet fajlagosan nagy kiadás. És akkor nem beszéltünk arról, hogy ha a valutát elveszítjük külföldön, akkor komoly bajba kerülhetünk, ha viszont van nálunk több bankkártya, akkor jó esély van arra, hogy ezeket nem egyszerre veszítjük el.

Kártyával ingyen fizethetünk

A bankkártyás vásárlás népszerűsége már csak azért is érthető, mert ez a szolgáltatás az ügyfél részére díjmentes, az üzletnek kell valamekkora jutalékot fizetnie a tranzakció után. Számukra ez persze kiadás, ám a készpénz kezelése is költséges, a legkisebb vállalkozásoknak pedig az utóbbi időben mind több kedvező ajánlattal rukkoltak elő a bankok.

Pénzt utalni bár a legtöbb esetben költséget jelent, net- és mobilbankon keresztül valamikor ez ingyenes, ráadásul, mivel a sárga csekkes befizetéseket többnyire már plusz költség terheli, utalással rendezni a számlákat akár még megtakarítást is jelenthet.

A mobilunkkal is fizethetünk

Az elektronikus fizetés népszerűségében egyértelműen szerepe lehet annak is, hogy ma már bankkártya nélkül, mobiltelefonnal is rendkívül egyszerűen fizethetünk az üzletekben. Ráadásul egy telefonra több kártya is beregisztrálható, azt pedig egy mozdulattal kiválaszthatjuk, hogy éppen melyikkel szeretnénk fizetni.

Mondhatják persze, hogy ha a telefon rossz kezekbe kerül, akkor veszélybe kerülnek a bankkártyák, ám ahhoz, hogy fizetni lehessen, a telefonnak feloldott állapotban kell lennie. Nagy előnye viszont a szolgáltatásnak, hogy a mobilunk gyakorlatilag minden helyzetben magunknál tartjuk, így kicsi az esélye annak, hogy valahol nem tudunk fizetni.

Jó, de mennyibe kerül egy bankszámla?

A bankszámláknak szinte minden esetben van költsége, ami általában a havi díjból és a tranzakciókhoz kapcsolódó költségekből tevődik össze, de a bankkártyának is lehet egyszeri kibocsátási, valamint éves díja, ami akár 17 ezer Ft-ot is kóstálhat. Egy számla átlagos havi költsége kicsivel 2 ezer Ft alatt van a Bankmonitor bankszámla kalkulátor szerint, ám a szórás nagy, mert találtunk számlát, amiért az első évben 213 ezer Ft-ot kell fizetni, miközben akadnak 0 Ft-os csomagok is.

A 0 Ft azt jelenti, hogy az adott számlának nincs havi díja, ezen felül pedig a leggyakrabban használt tranzakciók – belföldi utalás, csoportos beszedési és állandó átutalási megbízás –, valamint a bankkártya is ingyenesek, de természetesen számlavezetési díjat sem számolnak fel. Az egyik ilyen Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén a CIB ECO bankszámla, de az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró és a Raiffeisen Bank Prémium Gold 2.0 számlája is kihozható költségmentesre.

Ha megnéznéd, hogy a hazai bankok számlái közül melyik a legkedvezőbb, illetve elérhető-e számodra akár egy ingyenes bankszámla, akkor tégy próbát a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával:

Hirdetés
Hirdetés