Ömlik a pénz a cégekhez: ötszázmilliárd forintra már szerződtek a vállalkozások

Ömlik a pénz a cégekhez: ötszázmilliárd forintra már szerződtek a vállalkozások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-24
 

Több mint kétezer hitelkérelmet adtak be a vállalkozások a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében. Szerződés eddig 500 milliárd forintot meghaladó összegre kötöttek, amelynek több mint ötöde már el is jutott a cégekhez. A hatalmas érdeklődést kiváltó program népszerűsége a rendkívül kedvező kamatozásának köszönhető: a hitelköltség a harmada a piaci változatokénak.

 A hitelprogramot bejelentése óta óriási érdeklődés övezi. Az eredetileg meghirdetett 700 milliárdos keret néhány hét alatt kimerült: előbb a forgóeszközhitelre vonatkozó kérelmek befogadását függesztették fel, majd egy héttel később már a beruházási célokra rendelkezésre álló keret is kimerül. Bár ezt követően a rendelkezésre álló keretet további 300 milliárd forinttal, 1000 milliárd forintra emelték, új kérelmek befogadására már nem volt mód.

Hirdetés

Hirdetés

Több mint kétezer hitelkérelem néhány hét alatt

A programot lebonyolító EXIM Magyarország annyit jelzett, hogy a hitelek folyósítását a lehető leghamarabb megkezdi. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium eddigi eredményeket összefoglaló közleménye szerint ez haladéktalanul el is indult.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) keretében felkínált összegre a rendelkezésre álló néhány hét alatt 2124 hitelkérelem érkezett az EXIM Magyarországhoz és partnereihez. (Az EXIM Magyarország forgóeszköz és beruházási, valamint lízingkonstrukciónak értékesítésében 21 hitelintézet és pénzügyi vállalkozás közreműködött.) Forgóeszközhitelből végül 600, beruházásiból 400 milliárd forint hitel jut majd el a vállalkozásokhoz minisztérium közleménye szerint.

Milyen cégek, mekkora hitelhez jutottak?

Eddig 722 vállalattal szerződtek, 504 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre. Ebből  eddig 108 milliárd forintot fizettek ki. A szerződött állományból 480 milliárd forgóeszközhitel, 7,9 milliárd beruházási hitel és 15,5 milliárd forint a lízingügyletek összértéke. A szerződő vállalkozások 75 százaléka kis- és középvállalat.

Az átlagos hitelösszeg a már szerződött állományra vonatkozóan a forgóeszközhitelek esetén 684,7, a beruházási hitelnél 491,3 millió forint. A lízingügyleteket illetően az átlag 35,6 millió forint. Az átlagos futamidő sorrendben 2,5, illetve 6,3 év. A beruházási hitelek 16, a forgóeszközhitel 19, a lízingügyletek 90 százaléka euróalapú hitel.

A már szerződött vállalkozások 40,9 százaléka a feldolgozóiparban, 34,2 százalék a kereskedelem és a gépjárműjavítás, 7,1 százaléka a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat területén tevékenykedik.  A földrajzi elhelyezkedést illetően szerződött cégek közel harmadának székhelye (32,1 százaléka) Közép-Magyarországon, 17,7 százaléka Észak-Alföldön, 13,4 százaléka Dél-Alföldön van. A Közép-Dunántúlhoz a szerződött hitelállomány 13,3 százaléka, Nyugat-Dunántúlhoz 9,9 százaléka, Dél-Dunántúlhoz 7,9 százaléka, Észak-Magyarországhoz 5,7 százaléka köthető a minisztérium tájékoztatása alapján.

Mennyit nyertnek a programban hitelhez jutó vállalkozások?

A közölt adatok alapján látszik, hogy elsősorban a kkv-szektor nagyobb cégei, illetve kisebb számban nagyvállalatok jutottak forráshoz a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében – forinthitel esetén 5-6, euróhitel esetén 3,5 százalékos kamat mellett. A program népszerűségére egyértelmű magyarázatot kapunk, ha megnézzük, hogy a kérelmek benyújtása idején (februárban) milyen kamat mellett jutottak a cégek hitelhez.

Az MNB legutóbbi kamatstatisztikája szerint 1 millió euróérték fölötti új szerződések átlagkamata 18,19 százalék volt. Ez persze egy átlagadat, annak személtetésére jó azonban, hogy megbecsüljük, mekkora pénzügyi előnyt jelenthetett egy cég számára a BGH hitel igénybevétele a piaci hitelekhez képest. Nézzük meg, hogy egy a BGH keretében eddig kötött forgóeszközhitelek átlagos összege (685 millió forint) az átlagos futamidőre (2,5 év) mennyibe kerülne egy vállalkozásnak, és mennyi ez a BGH forgóeszközhitelnél.

A 685 millió forintos piaci hitel kamatköltsége (a 18 százalékos átlagkamatra) a 2,5 évre (30 hónapra) 171 millió forint. (A hitelhez kapcsolódó egyéb költségektől ebben a számításban eltekintettünk.) Ekkora összegű BGH forgóeszközhitel után 6 százalékos kamattal számolva 54 millió forint kamatot kell kifizetni a banknak a két és fél év alatt.

Fontos
Magyarán a BGH kedvezményes hitel kamatköltsége a futamidő alatt kevesebb mint a harmada annak, amekkorát a piaci átlagadat alapján számolt kamatkiadás jelentene!

Mit tehetnek azok a vállalkozások, amelyek lemaradtak a kedvezményes lehetőségről?

Kedvezményes hitelprogram jelenleg csak a kisebb cégeket célzó Széchenyi Kártya Program fut és újabb indításáról egyelőre nincs hír. Fontos azonban látni azt, hogy a magas kamatkörnyezetben felértékelődik a jelentősége a megfelelő hitel kiválasztásának. A piaci hitelajánlatok esetén az ügyleti kamatok széles sávban ingadoznak, ami hatalmas eltérést jelent a hitelhez kapcsolódó költségekben is.

Egy 100 millió forintos forgóeszközhitel kamatköltsége 3 évre 15 százalékos kamat mellett 20,5 millió forint. Ugyanez az adat 20 százalékos kamat esetén 27,9 millió forint. Sok olyan cél van, amelyre egy ekkora összeget egy cég el tudna költeni. Célszerű tehát jól dönteni a hitel felvételekor.

Ebben lehetnek segítségedre a Bankmonitor szakértői, akik ismerik a bankok hitelezési gyakorlatát, tájékozottak az aktuális lehetőségekről, és segítik vállalkozásodat a hitelfelvétel megtervezésétől a folyósítás megvalósulásáig.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés