Öntsünk tiszta vizet a pohárba: hogyan változtak az ingatlanárak?

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: hogyan változtak az ingatlanárak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-13
 

Összegyűjtöttük azokat a híreket, amelyekről most nem érdemes lemaradni. Mit látunk az ingatlanpiacon: ismét felfelé indultak az árak, vagy folytatódott a leértékelődés? Van arra tényleges lehetőségünk, hogy megőrizzük a megtakarításaink vásárlóerejét? Hogyan nyerhetünk akár 72 ezer forintot egy nagyon egyszerű művelettel? Hol tart most az infláció és a hitelkamatok versenye? Érdemes vállalatvezetőként eurós finanszírozásban gondolkodnunk? Tudd meg a válaszokat a Bankmonitor e heti cikkeiből!

Most akkor drágábbak vagy olcsóbbak lettek az ingatlanok?

A közelmúltban megismerhettük mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Központi Statisztikai Hivatal ingatlanpiaci elemzéseit. A nominális árindex 2023. első negyedévében ismét felfelé mozgott, de közben természetesen jelentős inflációs hatások is jelentkeztek, így a reálváltozás egészen más képet mutat.

Milyen trendek uralkodnak Európában, és ehhez viszonyítva extrémnek tekinthetjük-e a magyar állapotokat? Hogyan alakultak év elején az új építésű és a használt ingatlanok árai? Volt-e különbség Budapest, a vidéki nagyvárosok és a kisebb települések piacain? Mennyire képes megbolygatni az eladók és a vevők stratégiáját a családtámogatási elemek hamarosan bekövetkező szigorodása? Kattints, és kerülj képbe a legfrissebb ingatlanpiaci információmorzsákkal, melyekre alapozva könnyebben hozhatsz jó döntést.

Hirdetés

Hirdetés

Mibe fektessem a vésztartalékomat 18%-os infláció idején?

A héten napvilágot látott a legfrissebb inflációs statisztika: 2023. júliusában 17,6%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. (A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított infláció még ennél is fájdalmasabb volt, az idősek 18,7%-os drágulást tapasztaltak az elmúlt 1 év során.)

A megtakarítókat ilyen körülmények között az foglalkoztatja, hogy miként tudnának a leghatékonyabban védekezni a pénzromlással szemben. Megvizsgáltuk, mekkora reálnyereséget vagy reálveszteséget termeltek az elmúlt 1 évben a különböző, alacsony kockázatú befektetések, illetve lehetett-e nyerni az euróval vagy a dollárral. Cikkünkből azt is megtudhatod, milyen teljesítmény várható az előttünk álló időszakban az állampapíroktól és bankbetétektől.

Te is nyerhetsz akár 72 ezer forintot a bankszámlád lecserélésével?

Sokan úgy vélik, hogy ingyenes a bankszámlájuk, de közelebbről megvizsgálva gyakran kiderül, hogy az általuk használt csomagban csak a számlavezetés díjmentes, míg egyéb jogcímeken, például utalásokhoz, készpénzfelvételhez, értesítésekhez vagy bankkártyához kapcsolódóan évente több tízezer forint költséget számítanak fel.  Esettanulmányunkban bemutatjuk egy olvasónk történetét, akitől – teljesen átlagos szokásai ellenére – évente több mint 42 ezer forintot vontak le bankszámlaköltségek címén.

Tekintve, hogy ma már számos banknál teljesen ingyenes számlák is elérhetők, ez tulajdonképpen ablakon kidobott pénz volt. Segítségünkkel ügyfelünk megspórolta ezeket a kiadásokat, sőt, egy akció keretein belül még 30 ezer forintnyi jóváírást is kapott a frissen megnyitott számlájára. Ismerd meg a történetét, és derítsd ki, hogy te mennyi pénzt nyerhetnél egy hasonló döntéssel!

Követik-e a csökkenő inflációt a hitelkamatok?

Hol vannak már azok az idők, amikor még 5%-nál alacsonyabb kamattal lehetett lakáshitelt felvenni, és a fedezetlen hitelek terén is el lehetett csípni 7% körüli kamatszintet? Az utóbbi másfél év során mind a jelzáloghitelek, mind a személyi kölcsönök piacán lényegesen kedvezőtlenebbek lettek a kondíciók. De vajon hogyan viszonyulnak a hitelkamatok az inflációhoz? Vannak-e olyan bankok, akik hajlandóak infláció alatti kamattal hitelezni az új adósokat? És milyen változásokra számíthatunk a jövőben: például várható-e az infláció pályájához hasonló gyors csökkenés a hitelkamatok esetében? Elemzésünkben ezt a témát jártuk körül.

Milyen devizában érdemes most finanszírozást bevonnia egy vállalatnak?

Természetes dolog a piacon, hogy a forinthitel drágább az euróban elérhető finanszírozásnál, és alapvetően most is ezt látjuk a vállalati szegmensben. Bonyolítja a képet, hogy forintban kedvezményes hitelkonstrukciók is rendelkezésre állnak – gondoljunk csak a Széchenyi Kártya programra. Milyen szempontokat érdemes most figyelembe venni, mielőtt döntést hozunk egy, a vállalkozásunk által felvett hitelről? Mindent visz a kamatelőny, vagy más pénzügyi tényezők is közrejátszanak ilyenkor? Kiknek jöhet szóba az eurós hitelfelvétel? Hogyan számoljunk a tranzakciós költségekkel és a felmerülő devizakockázattal? Ezeket a kérdéseket világítja meg a Bankmonitor vállalati fókuszú írása.

Kalkulálj
Tudd meg, hogyan hat rád a családtámogatások megváltozása! Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és hozd meg a legjobb pénzügyi döntést!

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés