Orbán Viktor: mindenkinek meghosszabbodik a hitelmoratórium!

Orbán Viktor: mindenkinek meghosszabbodik a hitelmoratórium!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-19
 

Orbán Viktor friss bejelentése szerint 6 hónappal automatikusan meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, ami azt jelenti, hogy a moratóriumban lévőknek nem lesz teendőjük, amennyiben továbbra sem törlesztenének. A miniszterelnök bejelentése szerint a feltételek nem változnak, ami azt jelenti, hogy a jövőben is bármikor ki lehet lépni a moratóriumból, illetve vissza lehet lépni abba.

A hitelmoratórium automatikus meghosszabbítása azoknak jelenthez nagy könnyebbséget, akik nehéz anyagi helyzetben vannak, ám a korábban bejelentett hosszabbítás feltételeinek nem feleltek meg. Ugyanis eddig az volt az elképzelés, hogy a gyermeket nevelőknek, a munkanélkülieknek, a közmunkásoknak és a nyugdíjasoknak nem kell 2021. július 1-ig fizetniük, rajtuk kívül azonban mindenki másnak folytatnia kellett volna január 1-től a hiteltörlesztést.

Mivel a miniszterelnök rövid videóüzenete szerint a moratórium feltételei nem változnak, a halasztás kizárólag a 2020. március 18-ig folyósított hitelekre vonatkozik, aki azóta vett fel kölcsönt, annak szerződés szerint kell fizetnie azt. Bár a videóban a miniszterelnök nem nevesítette a vállalkozásokat, minden bizonnyal rájuk is vonatkozik a kedvezmény.

A hitelmoratórium január 1-től való részleges feloldásától egyébként sokat tartottak, hiszen több gazdasági ágazat továbbra is rendkívül nehéz helyzetben van, a munkanélküliség pedig egy ideig még biztosan nem fog csökkenni.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz a moratórium után?

A hitelmoratóriumról szóló kormányrendelet szerint alapvető elvárás, hogy kizárólag emiatt ne emelkedjenek majd a havi törlesztők, ám mivel a moratórium nem jelent sem hitel-, sem kamatelengedést, ez csak úgy oldható meg, ha a kölcsön futamidejét a fizetési szüneteltetésnél valamivel nagyobb mértékben hosszabbítják meg. (A moratórium alatt összegyűlt, meg nem fizetett kamatot a hátralévő törlesztők között egyenló arányban osztják majd szét, vagyis erre már nem számolnak fel kamatot a bankok.)

A moratórium hossza akár 15 hónap is lehet, vagyis annak, aki maximálisan kihasználja a lehetőséget, ennél biztosan nagyobb mértékben meghosszabbodik a futamideje.

Bár a moratórium mindenképpen nagy segítség a pénzügyi problémákkal küzdő adósoknak, kérdések is felvetődnek vele kapcsolatban. Egy hitelkártya esetében a kamat például akár évi 30% is lehet, és mivel ennek nincs klasszikus értelemben vett futamideje, a bankok az összegyűlt kamat megfizetésére részletfizetést biztosíthatnak. Ez a kamat a hosszabbítás miatt azonban még tovább hízhat, így a moratórium lejárták követően komoly anyagi terhet jelenthet még részletfizetés esetén is.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Július végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés